Berta Sándor

WLAN-hotspotokat kínál Indiában a Facebook

A közösségi platform nem adta fel azt a tervét, hogy internetelérést biztosítson a helyieknek.

A Facebook alapítója 2013 augusztusában jelentette be, hogy cége és további hat társaság szövetséget hoznak létre, amelynek célja, hogy mindenki az interneten legyen. 2015 áprilisára kiderült, hogy Indiában egyre több korábbi partner vonul ki az Internet.org mögül, mert úgy ítélték meg, hogy a közösségi platform által kiválasztott ingyenes szolgáltatások veszélyeztetik az internetsemlegességet. Tavaly decemberben pedig már arról írtunk, hogy Indiában leállították a Facebook internetprojektjét.

Nos, úgy tűnik, hogy Mark Zuckerbergnek és csapatának volt B-terve is, mert a konszern helyi távközlési társaságokkal közösen 125 WLAN-hotspotot hozott létre távoli vidékeken. Az internetelérési pontok száma a közeljövőben gyorsan nőhet. A kapcsolat nem ingyenes, de megfizethető áron van, így a szegény helyi lakosok is hozzáférhetnek.

Az új tervet már nem bírálták Indiában. Nikhil Pahwa, az Internet Freedom Foundation nevű nem kormányzati szervezet társalapítója azt nyilatkozta, hogy a Facebooknak eleve ezzel az ajánlattal kellett volna előállnia. Ő minden olyan kísérletet üdvözöl, amely az indiaiaknak teljes internethozzáférést tesz lehetővé.

A Facebook ugyanakkor egy lépéssel így is a Google mögött jár, amely korábban szintén hasonló projektbe fogott és az indiai vasúttársasággal működik együtt. A program keretében a helyi pályaudvarokon két tucat ingyenes WiFi-hotspotot alakítottak ki. Sundar Pichai, a Google első embere azt mondta, hogy ez a szám gyorsan 400-ra nőhet.

Pahwa viszont kiemelte, hogy a mind a két projekt még meglehetősen kicsi. A probléma ugyanis az, hogy az olyan vállalkozások, mint a Google vagy a Facebook nem hoznak létre új infrastruktúrákat, csak a meglévőket használják, azok pedig rossz minőségűek. Az Akamai Technologies adatai alapján India a szélessávú hálózatok kiépítésének területén 189 ország közül a 131. helyen található és egész Ázsiában ott a leglassabb az átlagos elérési sebesség. Ezen a helyzeten segíthet viszont a Facebook drón- és a Google ballonprogramja, továbbá a Microsoft White Space kezdeményezése. Az utóbbi célja a ki nem használt televíziófrekvenciákban rejlő lehetőségek kiaknázása. Emellett hamarosan elindulhat a Reliance Jio nevű mobilszolgáltató, amely jelentősen javíthat a 4G-lefedettségen és erősítheti az árharcot.

Pahwa végül közölte, hogy a nagy amerikai konszernek nélkül nehéz lenne Indiát gyorsan felzárkóztatni. A megjelenésük pedig egészen addig üdvözölhető, amíg nem ássa alá a versenyt. A Facebook új szolgáltatása mindenesetre egy jó kezdetet jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!