Berta Sándor

Ismertek a HoloLens specifikációi

A Windows Centralnak és az AIDA64 Mobile szoftvernek köszönhetően váltak ismertté az új termék specifikációi.

Kiderült, hogy milyen hardver van a Microsoft szemüvegében. A 3000 dolláros készüléken a Windows 10.0.11802.1033 operációs rendszer 32 bites verziója fut, alapját pedig az Intel Atom x5-Z8100 típusú, négymagos, 14 nanométeres gyártási eljárással készített processzor jelenti, amelynek az órajele 1,04 GHz. Ezt egészíti ki a HoloLens Graphics nevű grafikus egység és a 2 gigabájt RAM. A dedikált videomemória 114 megabájt, a megosztott rendszermemória 960 megabájt, míg a flashmemória 64 gigabájt. Az utóbbiból 54,09 gigabájt érhető el. Komoly korlátozás, hogy az egyes alkalmazások legfeljebb 900 megabájt memóriát használhatnak. A digitális fotókhoz alkalmazható kamera 2,4 megapixeles, míg a videókhoz használható 1,1 megapixeles.


Saját szobánkat alakíthatjuk majd át játéktérré

Mint látható, finoman szólva egyik részegység sem kiemelkedően erős, a hihetetlen magas árat valószínűleg tehát a szenzorok, az egyedi koprocesszor és a limitált szériájú gyártás okozza. A grafikus egység számítási teljesítménye kérdéses - ennek nehezebb dolga van, mint például az Oculusnak, mert nem csak a megjelenített képet, hanem a környezetet is figyelnie kell, hogy abba tökéletesen illeszkedő látványt hozhasson létre. Az Intel Atom chipje azonban lehet lecserélésre kerül, hiszen - mint arról beszámoltunk - a cég kivonul a mobil és tablet szegmensből, és valószínűtlen, hogy csak ezen szemüveg miatt fenntartaná a gyártást.

Daniel Rubino, a Windows Central munkatársa azt írta, hogy a memóriamennyiség elegendőnek tűnik, a különböző alkalmazások telepítése után még mindig maradt 46 gigabájt szabad memória. Az egyes HoloLens-programok mérete 20 és 900 megabájt között változik, ugyanakkor kivételt képez a HoloTour, amely potom 3,1 gigabájt helyet foglal. A 3D Viewer 23, a Skype 50, a Galaxy Explorer Project 139, a RoboRaid 155, a Young Conker 433, míg a Fragments 892 megabájt helyet emészt fel. A beépített akkumulátor körülbelül 2 órás üzemidőt biztosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)