Gyurkity Péter

Először esett vissza az okostelefonok piaca

Leállítja az okostelefon-processzorok gyártását az Intel, a tábláknál pedig folytatódik a zsugorodás, ami nem sok jót vetít előre.

A Strategy Analytics két felmérés eredményeit is közzétette, amelyek egyrészt az okostelefonok, másrészt pedig a tabletek globális piacának aktuális helyzetét vázolják fel. Ezekből kiderül, hogy mindkét területen a piac telítődéséről, valamint immár visszaesésről beszélhetünk. Ami az okostelefonokat illeti, itt az első negyedévben összesen 334,6 millió készüléket szállítottak le a különböző gyártók, ami az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítva most először eredményezett csökkenést. A 3 százalékos visszaesés nem tűnik nagynak, erre azonban itt eddig nem volt példa, bár a trend alakulását már sejthettük az egyes cégek jelentéseiből.


A Samsung továbbra is az első, őket az Apple, valamint a Huawei követi, ám közülük egyedül a kínai vállalat tudott javítani saját eredményén, ami részesedésük növekedését is eredményezte. Jellemző, hogy a negyedik és az ötödik helyen is kínai szereplő végzett (az Oppo, illetve a Xiaomi), bár a kínai piac szintén 5% százalékos csökkenésen ment keresztül, ami a telítődés egyértelmű jele.

A tábláknál már a trend folytatódásáról van szó, az itt mért 10 százalékos zsugorodás nem tekinthető meglepő fejleménynek. Az első három hónapban 46,5 millió példányt szállítottak le az ebben érdekelt cégek, az első helyezett Apple, a második Samsung, valamint a harmadik helyre befutó Lenovo pedig kivétel nélkül csökkenést volt kénytelen regisztrálni. Egyedül a negyedik Huawei javított egy évvel korábbi adatához képest, az ötödik Asus azonban szintén a szenvedés jeleit mutatja.


A fenti adatok alapján idén nem várhatunk komoly előretörést, a nagyok küszködését valószínűleg több kisebb vetélytárs távozása követi majd. Ez utóbbiak közül az első meglepő módon az Intel, a Broxton és a SoFIA nevű rendszerchipek okostelefonokhoz és táblagépekhez készültek. Az Intel az AnandTech híroldalnak erősítette meg, hogy a döntés egyaránt érinti a Broxton, a SoFIA 3GX, a SoFIA LTE és a SoFIA LTE2 platformokat. Korábban Patrick Moorhead elemző szivárogtatta ki azt a hírt, hogy számítani lehet a közeljövőben ilyen lépésre.

A társaság nem hagyná el teljesen a mobilpiacot, hanem a jövőben inkább az 5G-modemchipek fejlesztésére összpontosítana. A lépéssel az Intel számára lehetővé válik, hogy az erőforrásait olyan termékekre csoportosítsa át, amelyek magasabb bevételeket generálhatnak és előreviszik a stratégiáját. A bejelentés egyúttal azt is jelenti, hogy az Intelt még az sem mentette meg, hogy 2014 júniusában együttműködési megállapodást kötött a Rockchip nevű kínai chipgyártóval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #6
    Igy már oké, no offense ;)
    A fejlődő országokban még mindig nagy a potenicál, de azokat lefölözik a saját márkás telefonokkal (kínai oem gyárak járnak jól ott is, nem a nagyok).
    Az is benne lehet a pakliban, hogy egy jobb telefonnak már nem 1 év a kifutás ideje (minek cserélné le a többség egy sg4-et, vagy egy ip5-öt ha kutya baja?), de erről már beszéltünk korábban is.
  • Elemir #5
    Arra gondolok, hogy a piac folyamatos növekedésbe kezdett miután betörtek piacokra a gyártók. Kínába aki ott nem volt és fordítva is, stb. Miután telítődik és kiegyenlítődik a gyártás, "nincs új vásárló", akkor visszaáll a növekedés egy olyan "rendre" mely előtte volt, amikor egymástól kell elhódítani a vevőt. Kicsit más taktikát igényel. Sokkal inkább szól már a megtartásról majd. Versenyeznek továbbra is, csak míg volt meghódítandó addig a számok jól néznek ki és a számokkal is ellehetett adni (vagy nem). Ettől a számoktól a befektetői és partneri oldal boldog volt, de ez mindig addig tart, míg a profit nő és nő. Ez nem tarthat örökké.
    Ez nem jó vagy nem rossz, csak egy gondolat volt :)
    Utoljára szerkesztette: Elemir, 2016.05.03. 20:34:46
  • hungi #4
    aru: ezt most miért kellett?
    Elemir: vVsszaállni? Milyen rend? Miről beszélsz?
  • Elemir #3
    A növekedés csak addig tart míg van vásárló aki nincs meghódítva, nincs min csodálkozni. Főleg, mivel már nem tehetik meg, hogy olyan telefonokat adnak ki, melyek 1 év után megadják magukat, mint régen, mert akkor simán márkát vált az illető.
    Most fog visszaállni a rend
  • aru #2
    Ha van 1 forintom akkor gyorsan meg lehet duplázni. :)
  • hungi #1
    Az már senkit nem érdekel, hogy az Oppo egy év alatt duplázni tudott? Ennyire jól fogynának a 1+1 telók?