SG.hu

Iskolákban népszerűsítik az informatikus szakmát

A Legyél Te is Informatikus! és az Okosdigitális keretében együttesen közel 100 előadás valósul meg országszerte több mint 60 iskolában.

Idén első alkalommal 2016. április 4-8. között zajlik a Digitális Témahét, az esemény szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, koordinálója pedig az IVSZ. A témahét célja a digitális pedagógia és szemlélet terjesztése és alkalmazásának mélyítése, a digitális készségfejlesztés és a diákok informatikai pályaorientációja. A kezdeményezéshez csatlakozó iskoláknak lehetőségük nyílik az általuk választott témákat digitális eszközökkel és módszerekkel feldolgozni. A résztvevő pedagógusok szakmai tapasztalatokkal, a tanulók élményekkel és pályaorientációval, az intézmények pedig értékes eszközökkel gazdagodhatnak.

A Digitális Témahéten 40 iskolába több mint 2500 diákhoz jut el a Magyar Telekom Csoport pályaorientációs programja, a Legyél Te is Informatikus!, amelynek keretében a vállalatnál dolgozó IT szakemberek önkéntes alapon mutatják be informatikus, mérnöki szakma előnyeit, a benne lévő karrierlehetőségeket a diákok számára. Megcáfolva a sztereotípiákat azt mutatják be, bárkinek lehet köztük helye, a közhiedelemmel ellentétben kreatív gondolkodásúaknak és lányoknak is. A program célja azonban nemcsak az inspiráció adás, hanem olyan iránymutatás is, amely segíti a fiatalokat abban, hogyan kezdhetnek neki a pályának. A Legyél Te is Informatikus! szerves része a programhoz készült weboldal is és social media csatornák, ahol az érdeklődők érdekességeket olvashatnak, hasznos tippeket kaphatnak a szakmáról, a kapcsolódó versenyekről és gyakornoki lehetőségekről.

A vállalat másik, szintén önkéntes előadókkal támogatott programja a Telekom Okosdigitális is helyet kap a Témahéten. A 2013-as indulás óta az előadásokon tudatos és biztonságos nethasználatra tanítják az általános- és középiskolás gyerekeket. A diákoktól és pedagógusoktól kapott visszajelzések alapján a tananyag idén formájában és tartalmában is megújult: a Preziben készült interaktív előadás még inkább a fiatalokat foglalkoztató kérdéseket helyezi előtérbe. A gyerekek olyan szakértőkkel beszélgethetnek az őket foglalkoztató kérdésekről, akik munkájukból adódóan naprakész, gyakorlati tudással rendelkeznek ezen a területen. Az Okosdigitális előadások egy hét alatt több mint 1600 gyerekhez jutnak el, országszerte 22 iskolában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #2
    Részben egyetértek, a képzési rendszer túl szigorú és elavult. Viszont az angol nyelvtudás szerintem elengedhetetlen és kötelezővé tenném az egyetemi képzésben is (Jelenleg 2 bármilyen nyelv a kötelező). Ha egy ismeretlen problémával találod szembe magad elég nehéz magyar nyelven infót szerezni. Ugyanez van ha gyorsan meg kell tanulnod valamit. Programok nagy része le sincs fordítva magyarra. Az informatika nyelve az angol!
  • morguldae #1
    Informatikus van elég most is csak alkalmazni kéne őket és nem nonszensz elvárásokat kiírni, amikre valójában nincs is szükség egy-egy munkához! Magyarországon nem kéne elvárni a kötelező nyelvtudást, mert amelyik informatikus jól beszél nyelvet az már nem ebben az országban dolgozik éhbérért! Amelyik meg nem beszél munkát sem kap, szóval otthon ülnek munkanélküliként, esetleg pizzát hordanak, vagy mosogatnak, vagy betanított munkásnak mehetnek meg közhasznú munkára...Szánalom!