Berta Sándor

Szélerőműparkot építtet az Amazon

A szerverparkok rengeteg áramot fogyasztanak, az Amazon ezeket megújuló energiákból müködtetné.

Az Amazon azt tervezi, hogy a webes szolgáltatásához (AWS) kapcsolódóan az Amerikai Egyesült Államok Ohio szövetségi államában építi fel azt a szélerőműparkját, amely 2017-ig már akár 320 000 megawattóra energiát is termelhet. A létesítmény hivatalos neve Amazon Wind Farm US Central lesz. A társaság ezzel a lépéssel is azt jelzi, hogy elsősorban megújuló energiákat használna. Az óriáscég közölte azt is, hogy 2016 végéig már az AWS infrastruktúrájának és a számítógép-központjainak működéséhez szükséges árammennyiség 40 százaléka származik majd megújuló energiákból.


Jerry Hunter, az Amazon webes szolgáltatásának infrastruktúrájáért felelős alelnöke kijelentette, hogy továbbra is figyelemmel követnek olyan projekteket, amelyek segíthetnek abban, hogy egyre több megújuló energiát tápláljanak be azokba a hálózatokba, ahonnan az AWS számítógép-központjait árammal látják el. A hosszú távú céljuk az, hogy a vállalat 100 százalékban megújuló energiákat használjon. Az Amazon Wind Farm US Central 2016 végétől - két másik nagy szélerőműparkkal és a Virginiában lévő naperőműparkkal együtt - 1,6 millió megawattóra energiát táplál majd a helyi hálózatokba. Ez a mennyiség körülbelül 150 000 amerikai háztartás fogyasztásának felel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #8
    Igen, csak ebből a technológiából soha sem lesz 30% nemhogy 60%. Vannak fizikai korlátok. Egy országot nem lehet 60%-ban rábízni egy olyan erőforrásra, ami vagy van vagy nincs. Messziről szállítani az áramot pedig (onnan ahol épp a szél fúj vagy süt a nap) elképesztő infrastruktúrát igényelne, amit még egy Németország sem engedhet meg magának.
  • lmisi #7
    Szóval tipikus nagy feladat (Projekt) megoldása.
    Soha, soha ne akarj azonnal mindent egyszerre egycsapással megoldani.
    Azaz a cél 100%, rendben, de az első lépcső legyen 1%, vagy 10% és nem holnap hanem ezt is bontsd fel kisebb feladatokra. Stb stb. Ellenőrizd a teljesülést lehetőleg többen, változtass ha szükséges (Mindig szükséges). Lépj tovább.
    Ahogy mondani, szokták minden haditerv max a csata első 10 percét éli túl. Pontosan így van a megújulókkal is. Ezért nincs tuti válasz a kérdésedre. Pl. eleinte a napelemek többe kerültek mint amennyi áramot értékben képesek voltak előállítani.
    Most meg cirka 5 év alatt kitermelik az árukat. Így gyakorlatilag normál fény esetén bűn lenne bekapcsolni bármi más hagyományos energiatermelő üzemet.
    A másik fontos dolog, ha csak 30%-al visszaesik a fosszilis energiahordozók iránti igény pl. éves szinten már az kánaán. Gyakorlatilag megszűnne az új környezetpusztító bányák olajkutak iránti igény. Az áruk is leesne. Jé mintha már ez be is következett volna részben.
    Ha a megújulók elérik a 60%-os arányt akkor a maradék automatikusan elkezd kiszorulni. Végül szinte teljesen eltűnik.
    Miért? Mert egyre drágábbá válnának. Így szorítottak ki mindent a led tv-k is, de számtalan ilyen példa van. A lényeg az elején még senki sem tud biztos időpontot és módszert mondani, mert az menetközben fog kialakulni.
    Mellesleg ha normális akkukat tudnának előállítani az rövid idő alatt felszámolná a robbanómotoros közlekedést is, ami szintén nagy eredmény lenne.
  • NEXUS6 #6
    És mit csinálnak Virginiában, ha épp Bombayben fúj a szél? Pezsgőt bontanak? Mert dolgozni nem fognak, ha nincs áram.
  • NEXUS6 #5
    Madárdaráló.
  • flashpointer2 #4
    +nem csak nap meg szél van.
  • Cat #3
    "Ha nem fúj a szél meg nem süt a nap se, akkor mi van?"
    Építenek Indianaban, Virginiában, Ohioban, Észak-Karolinában - mindegyik egyszerre nem fog állni.
  • Cefet #2
    A megawatt az nem áram...
  • Archenemy #1
    Azt értem, hogy valamennyi megújulóval ki lehet váltani valamennyi hagyományosat, pl. ha fúj a szél, nem kell, hogy menjen másik erőmű.

    De 100%-ban hogyan lehet kiváltani? Ha nem fúj a szél meg nem süt a nap se, akkor mi van? Vagy bazi nagy aksikat is építenek mellé?