Berta Sándor

Ebay - nem mindegy az eladó neme

Komoly eltérések vannak a meghirdetett árucikkekért kapott összegekben.

A Tel-Aviv Egyetem Szociológiai és Antropológiai Tanszékének munkatársai kimutatták, hogy a nők komoly hátrányban vannak az online aukciós platformon. A nőies nevű vagy női felhasználók ugyanis a portálon sokkal kevesebb pénzt kaptak, illetve kapnak a kínált termékeikért, mint a férfiak. Az eltérés átlagosan 20 százalék. Amíg egy nő csak 80 amerikai centet tehet zsebre egy árucikkért, addig ugyanez az összeg a férfiak esetében 0,97 amerikai cent.

Dr. Tamar Kricheli-Katz és dr. Tali Regev 2009 és 2012 között tanulmányozták az eBay tranzakcióit és ezen idő alatt több mint 630 000 megkötött üzlet részleteit vizsgálták meg. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi pénzt kapnak a női és a férfi felhasználók a legnépszerűbb kategóriába tartozó 420 termék értékesítésekor. A kutatók úgy vélték, hogy ezekben az esetekben egyértelműen előítéletről van szó. Dr. Tamar Kricheli-Katz közölte, hogy az online aukciós oldalon egy nő árucikke sokkal kisebb értékűnek számít.

A szakemberek az elméletük tesztelésének céljából eladásra kínáltak egy 100 dolláros Amazon kuponkártyát. Amikor nőként értékesítették a kupont 83 dolláros ajánlatot kaptak, amikor férfiként, akkor 87 dollárosat. Az eBay ugyan nem ad felvilágosítást az eladók neméről, de az a nevek alapján mégis könnyen kitalálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MuldR #9
  Honnan derul ki egyaltalan a neme? En meg sose neztem, meg az usernevet se, csak a megbizhatosagi indexet.
  Megint egy fassag.
 • asgh #8
  Attól még az eladótól függ, hogy milyen minimál árat állít be.
 • Tetsuo #7
  Az eladótól függ, hogy licitre állítja-e vagy fix árat határoz meg. Nagyon sokan licitre állítják, az eBay is erre ösztönöz.
 • asgh #6
  Tudtommal az ebay-en nem a vevő, hanem az eladó dönti el, hogy mennyi egy adott termék vételára.
  Tehát a kérdés nem úgy merül fel, hogy mennyit kap egy női nevű user egy adott termékért, hanem hogy mennyit kér, vagy mennyit fogad el.
 • Tetsuo #5
  Csinálhatnának olyan felmérést is, hogy német versus török bevándorló, zsidó versus palesztin stb. a preferenciákat pedig a vásárlói csoportok típusa szerint is figyelnék.
  Mert például a nők hátránya a Közel-Keleten nagyobb, míg Európában kisebb - valószínűleg.
 • Tinman #4
  Pont ott hibáznak, hogy nem vették figyelembe a megbízhatóságot. A másik gond meg az, hogy a mai világban, egy nick mögött bárki ülhet.
 • Cat #3
  Azért 630e eladásból már lehet statisztikát csinálni megbízhatóság nélkül is. Vagy a te gondolatmenetedet követve, a nők általánosságban véve kevésbé megbízható eladók. Válassz.
 • Tinman #2
  Ennél nagyobb faszságot már rég olvastam.

  Elárulom, hogy ebay-en mindenki a megbízhatóság alapján vásárol. Ha egy nőnek 100k megbízhatósága van egy férfinak 50k, akkor a nőtől vásárolnak. Ha egy nő olcsóbban ad egy terméket azonos megbízhatósággal, mint egy férfi, akkor is a nőtől vásárolnak. Eszemfszmmegáll.
 • Sydra #1
  Ne kezdjétek el ti is a Tech meg Tudomány rovatot teledobálni hazug femináci gyűlölködéssel! Legyen külön politika, vagy agykárosultak rovat, oda menjenek az ilyenek, aztán olvassa aki akarja! Nem ez lenne az első oldal aminek befejezném az olvasását az ilyenek miatt. Kár lenne, mert eddig maximálisan meg voltam elégedve a minőséggel.