Berta Sándor

Az utolsó teszteknél tart a csomagszállító robot

Nem drónokat, hanem járdán közlekedő robotokat tesztel az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában egy startup.

"Az árucikkeket ugyan gyorsan és hatékonyan szállítják napjainkban hosszabb távokra, de az utolsó mérföldeken gyakran vannak fennakadások" - jelentette ki Ahti Heinla, a Starship Technologies társalapítója, aki egykor a Skype és a KazAa fejlesztője volt. A Starship Technologies november végén mutatta be az önállóan közlekedő csomagszállító robotját, amelynek a súlya 10 kilogramm és legfeljebb 10 kilót tud szállítani. A jármű 6,5 kilométer/órás sebességgel közlekedik. A robot 1000 dollárba fog kerülni, ellátták 9 kamerával, GPS-rendszerrel, valamint saját fejlesztésű térkép- és navigációs technológiával, hogy felismerje az útjába kerülő akadályokat és személyeket.


Ahti Heinla szerint a robotjuk azért lehet érdekes, mert sokan akarnak online bevásárolni, de a szállításért nem akarnak fizetni. A csomagszállító robottal pont az utolsó mérföldekhez kapcsolódó költségeket lehet drasztikusan lecsökkenteni. Egy ilyen járműnek nem kell ennie, aludnia, a hét minden napján, a nap 24 órájában működhet. A robottal való szállítások költsége kézbesítésenként egy euró.

Heinla nem aggódik a Google és az Amazon miatt, mert úgy vélte, hogy senki sem szereti a drónokat és senki sem akarja, hogy robotrepülőgépek csomagokkal repüljenek a kertje vagy az otthona felett. Ráadásul a közúti robotok biztonságosabbak, hiszen probléma esetén leállnak és nem okozhatnak nagyobb károkat, önmagukban nem működőképesek, míg a drónok lezuhannak. Hiába próbálja meg valaki megállítani a robotot és megszerezni a szállított csomagot, azonnal megszólal a riasztó.


Heinla hangsúlyozta, hogy a robotok sorozatgyártása 2017-től kezdődhet el. Nem 20 vagy 100 gépben gondolkodnak, hanem több ezret akarnak készíteni. Az első tesztek már folyamatban vannak Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban. A startup megkapta a helyi hatóságoktól a tesztüzemmel kapcsolatos engedélyeket. Szomszédunkban, Ausztriában szintén nem lenne probléma az engedélyek beszerzése, egészen addig, amíg a járművek a járdákon közlekednek. Ugyanakkor nem minden országban ez a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #23
    Hiába no, GTA hatás.

    Különben szerintem is ahogy a cikket olvasom egy ilyen kütyü nyerő ötlet, költsége szinte nulla, a rendelést feladja az ember a neten át, aztán a boltban összeállítják neki a csomagot, és kb ingyen kiviszi címre.

    Negatív értelemben ugyanez: az otthonülő emberek még életképtelenebbek - kényelmesebbek lesznek ilyen megoldásoktól, az így megspórolt időt a legtöbben arra használják hogy otthon döglenek a média / facebook előtt a technológia errefelé megy sajnos.
  • fonak #22
    Alábecsülöd szerintem az emberi leleményességet/motivációt.
  • M2 #21
    Látom nem sikerült megérteni, hogy mi a gond a furgonos kiszállítással. Talán fuss neki mégegyszer.
  • M2 #20
    Gratulálok! Nyertél egy körözött furgont a város közepén, ahol minden utcában térfigyelő kamerák vannak és nyomodban a rendőrök. :-)
  • gforce9 #19
    Hát igen, csak egy postás visszaüthet :)
  • zola2000 #18
    Ezt a postással is megtehetik :) , és egy ilyen, az egész gép kb annyiba kerül mint egy postás egy havi fizetése, ami nyugaton van ezer dollár.

    A cikk azt írja, hogy "kézbesítésenkénti költség 1 dollár" ? ... kínából (aliexpress) 86 eurocentért rendeltem mini hdmi-hdmi adaptert ingyen szállítással, és ideért és jó.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2016.02.01. 15:29:12
  • cateran #17
    Jesszum... Most tekintsunk el attol, hogy 1 $2k dollaros furgon egyszerre kiviszi 100 ilyen fullra pakolt szar tartalmat es akkor csak 1 jarmuvet kell figyelni (ohh a zseniknek, akik szerint ezzel majd visznek nagyobb erteket.. Az olyan dolgokat futarcegek un. Courierek intezik....nem a posta... A nagyon nagy ertekeket meg plane nem...) Es ugyanazt a riasztorendszert be lehetne epiteni a furgonba is, ha lenne barmi ertelme...Ellenben ezen a vackon 100 kamera meg gps...mar megeri megfujni... Terfigyelo kamerak? Ja, tok jol mukodnek...ja, nem...1 kapucni es maris szart sem ernek
  • gforce9 #16
    Két markos legény behajítja egy furgon hátuljába ami le van árnyékolva és csókolom. Mire odaérnek a rendőrök, ahol megszűnt a gps jel, már árkon bokron túl lehetnek.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.02.01. 15:01:13
  • Tikal #15
    megfogtad a lényeget
  • M2 #14
    Nagyjából biztonságosabb, mint eddig bármi. Amint letér a kijelölt útról, megy a riasztás hanggal, fénnyel, központba gps koordinátával, kameraképekkel. Elég nagy lúzernek kell lenni, hogy valaki betámadjon egy ilyent. Eleinte biztos lesznek próbálkozások, de majd a sitten megosztják az élményeket.