Berta Sándor

A Negev-sivatagban lesz Izrael kibervédelmi központja

A közel-keleti állam technológiai parkot hozott létre Beér-Sevában.

A létesítmény területére helyezik át az izraeli fegyveres erők összes kibervédelmi, technológiai és ellenőrzési egységét. Néhány éven belül 15 000 szakember foglalkozik majd IT-biztonsággal. A projektben az izraeli kormány mellett magánbefektetők is szerepet kaptak és az a cél, hogy nemzetközi kiberbiztonsági centrumot alakítsanak ki. A Deutsche Telekom egyike azoknak a cégeknek, amelyek elsőként a technológiai parkba költöztek. A társaság a helyi innovációs laboratóriumát tíz éve már a Ben Gurion Egyetemmel közösen működteti.

Dudu Mimran, a Deutsche Telekom helyi innovációs laboratóriumának műszaki vezetője kijelentette, hogy mindegy, hogy Németországról, az Amerikai Egyesült Államokról vagy Izraelről van szó, a számítógépes támadások jelentette fenyegetettség növekszik. Tom Ahi Dror, a Nemzeti Kiberiroda képviselője hozzátette, hogy a közel-keleti országban valósul meg a globális kiberbiztonsági magánbefektetések 20 százaléka. Az iroda közvetlenül az izraeli miniszterelnök irányítása alá tartozik.

Az eszkalálódó kiberháború kapcsán két fő problémát említettek a szakértők. Joav Zruja, a JVP Cyber Labs partnere szerint egyrészt a törvényi szabályozás mindig hónapokkal le van maradva a felbukkanó kártevők és rendszerek mögött, másrészt Joni Schohet, a SCADAfence képviselője rámutatott, hogy a dolgok internetével nő a könnyen megtámadható célpontok száma. A JVP Cyber Labs a legnagyobb izraeli kiberbiztonsági befektetőnek számít, amely létrehozta a Cyaktive nevű startupot a "rossz szándékú szoftverek" gyorsabb kifejlesztésére, ezáltal jobban tesztelhetők a különböző védelmek. Már a Siemens és az Oracle is teszteli a Cyaktive-stratégiát.

Az új technológiai park nem véletlenül került Beér-Sevába. A Negev-sivatag az állam területének 60 százalékát lefedi, de csupán a lakosság 10 százaléka él ott. A szakemberek azt szeretnék, ha a város hosszútávon Jeruzsálem mögött a második legnagyobb településsé válna, lakóinak száma elérné a félmilliót és új munkahelyek jönnének létre. A tervezett 27 épületből már kettő elkészült, most épül a harmadik. Izrael egyébként biztonsági okokból ellenőrzi és befolyásolja a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi oldalt, s önálló szervezeti egységgé szervezné a hadserege kiberhadviselést folytató erőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!