MTI

Szankciókkal néznek szembe az amerika­ellenes kiber­támadók

Első ízben hozott olyan rendeletet Barack Obama amerikai elnök, amely lehetővé teszi amerikai célpontok ellen kibernetikai támadásokat végrehajtó és a kibertérben kémkedő külföldi személyek és intézmények amerikai szankcionálását.

"A kibernetikai fenyegetések súlyos gazdasági és nemzetbiztonsági kihívást jelentenek az Egyesült Államok számára" - áll az elnök által kiadott közleményben. "Alkalmazni szándékozom hivatalom és a kormány jogköreit, beleértve a diplomáciai és kereskedelempolitikai eszközöket, a bűnüldözési mechanizmusokat a rosszhiszemű kibernetikai szereplők által jelentett fenyegetés elhárítására" - tette hozzá.

A rendelet felhatalmazta az amerikai pénzügyminisztériumot, hogy befagyassza azok kintlévőségeit és megtiltsa az amerikai bankrendszer igénybevételét azok számára, akik olyan rosszhiszemű kibernetikai tevékenységet folytatnak, amelynek célja, hogy "jelentős kárt okozzanak" a kulcsfontosságú infrastruktúrákban és komputerrendszerekben, vagy veszélyeztessék azokat. A büntetés olyanokkal szemben is alkalmazható, akik üzleti titkok vagy egyéb kényes információk ellopására törekednek.

A rendelet kiegészítése egy törvénytervezetnek, amely arra ösztönözné a magánvállalatokat és a szövetségi kormány szerveit, hogy működjenek együtt a kibernetikai támadásokkal kapcsolatos információk megosztásában. A rendeletet az követően hozta meg az elnök, hogy - feltételezések szerint - Észak-Korea kibernetikai támadást hajtott végre a Sony Pictures ellen. Korábban olyan amerikai cégek váltak hackerek célpontjává, mint a Target és a Home Depot áruházlánc, valamint a J.P. Morgan Chase & Co. bank.

Washington vezetett be ugyan szankciókat észak-koreai személyekkel szemben a Sony elleni támadást követően, de nem közvetlenül az incidensben játszott szerepük miatt. Az amerikai kormányzat részéről korábban a Kína és több más ország által jelentett kibernetikai fenyegetéssel fogalmaztak meg aggályokat. Ezek az államok amerikai megítélés szerint képesek lennének olyan támadást intézni, amely megbéníthatná az áramszolgáltatást és más létfontosságú rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
  LOL Soha nem volt orosznyaló világképem, nagyapáddal ellentétben.
 • Tarathiel2 #5
  Szegény pára, terrorizálják az orosznyaló világképedet?
  Utoljára szerkesztette: Tarathiel2, 2015.04.03. 13:16:52
 • Tetsuo #4
  A két terrorállamot, az Egyesült Államokat és Izraelt kéne már szankcionálni és felelősségre vonni!
 • Cefet #3
  Akkor most az irániak is vezessenek be szankcijókat az usákok és a tudjuk kik ellen? Be kellene tiltani az összes bankjukat! Talán a föld nyomora is csökkenne kicsit...
 • MasterMason #2
  "A naaagy szent demokokráncia vagy mi nevében"

  Ha egy demokrácia nem jól működik az nem véletlen van, azért nem működtetik jól, hogy valami mást akarj helyette... ;) Valami olyat amit azok szeretnének akik tudatosan nem működtetik jól a demokráciát...
 • halgatyó #1
  Húúú hát most nagyon megijedtek ezek az gaz terrorpisták... szinte hallom, hogy esedezve kérnek bocsánatot, amiért bűnös gondolatok fogantak meg az agyukban.
  Persze, előbb azonosítani is kellene őket.
  Vagy inkább nem. Elég rámutogatni az ellenségre: ott a kiberterrorista! És máris lehet újabb háborút indítani. A naaagy szent demokokráncia vagy mi nevében