Berta Sándor

Szenzorokkal vigyáznak a pandák életére

A szingapúri River Safari az egyetlen olyan ázsiai állatkert, amelyben a helyi folyókban és azok környezetében élő állatok láthatók. A helyi pandákra érzékelők segítségével figyelnek.

Kai Kai és Jia Jia, a River Safari pandái különleges környezetben élnek. Az állatok két éven át tartó egyeztetés után kerültek Kínából Szingapúrba. Az elhúzódó tárgyalások oka az volt, hogy a szingapúri éghajlati viszonyok nem felelnek meg a pandáknak, a városállamban ugyanis a páratartalom és a hőmérséklet egyaránt túl magas. Kína egyértelművé tette, hogy az állatok lakóhelyén maximum 21 Celsius-fok lehet és ettől egyetlen fokkal sem szabad eltérni, a páratartalom pedig minimum 50, maximum 60 százalék lehet. Mindezt a megkötött szerződésben is rögzítették.

Az állatkert a Siemens mérnökeit bízta meg a megfelelő műszaki háttér kialakításával. Sharon Teo, a Siemens szóvivője közölte, hogy nagyon sok kutatómunkára és együttműködésre volt szükség az ökorendszer sikeres kialakításáig. A pandák egy 1500 négyzetméteres területen élnek, ahol összesen 21 szenzor van, további 20 érzékelőt pedig a területen kívül szereltek fel. Van egy tartalékrendszer, ami azonnal működésbe lép, ha az elsődleges rendszer valamilyen okból kiesik.

A klíma szabályozásáért a konszern Apogee nevű szervere felel, amihez a szenzorok optikai kábeleken keresztül csatlakoznak. Van egy biztonsági mechanizmus is: amennyiben a hőmérséklet eltér a 21 Celsius-fokos értéktől, akkor a felszerelt szenzorok automatikusan SMS-t küldenek az állatkert központjába a személyzetnek, amely így közbe tud avatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BCs design #1
    ha ennyire behatárolt, állandóan tökéletes környezetet biztosítanak a pandáknak akkor idővel egyre gyengébbek lesznek, egyre kényesebb utódok lesznek