Berta Sándor

Kaliforniában szigo­rí­tották a drónrepülések feltételeit

A helyi parlament elfogadott egy törvényt, amely korlátozza a robotrepülőgépek magánbirtokok feletti repüléseit.

Az SB 142-es számú jogszabályt nagy többséggel szavazta meg a kaliforniai parlament. Ez kimondja, hogy egy birtok fölött 106 méteres magasságig megvalósított repülések birtokháborítást jelentenek, ha a pilóta nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel. A törvényt még alá kell írnia Jerry Brown kormányzónak is.

Problémát jelenthet, hogy hiába emelték fel 122 méterről 152 méterre a maximális repülési magasságot, de a hobbi pilótáknak csak a 107 és 122 méter magasság közötti sáv áll rendelkezésükre, ami túl szűk. Ezért ha például egy légtérben több jármű találkozik, akkor akár össze is ütközhetnek vagy veszélyessé válhat a helyzet.

A szakmai szervezetek azonnal támadták a döntést. Az Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI) például mélységesen csalódott az SB 142 elfogadása miatt és azt az álláspontot képviselte, hogy a törvény ellentmondásos a szövetségi szabályozással, ezért összezavarja a drónüzemeltetőket és árt a kaliforniai gazdaságnak.

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet az SB 271-es számú törvénytervezet elfogadása, ez ugyanis konkrétan bűncselekménnyé minősítené a robotrepülőgépek engedély nélküli repüléseit az iskolák és az óvodák felett. A tilalmi időszak mindennap a tanítás megkezdése előtt egy órával lépne életbe és a tanítás végét követő első óráig tartana. Aki ebben az időszakban még felvételeket is készítene a drónjával, az újabb bűncselekményt követne el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #11
    Nah, hát ez igazi magyar törvény, tényleg mindenki úgy értelmezi, ahogy tetszik:

    "1. § (2)A légtér egyéb – nem légiközlekedési – célú igénybevételének minősül: különböző lövedékek, rakéták, valamint olyan eszközök légtérbe juttatása, amely tömegüknél, kisugárzott energiájuknál és egyéb tulajdonságaiknál fogva a légiközlekedés biztonságára vagy az élet- és vagyonbiztonságra veszélyt jelenthetnek."

    Hát, ha akarom, ez alapján egy kis méretű drón nem számít egyéb légtér igénybevételnek. A probléma szerintem az, hogy ha úgy nézem, ennek a feltételnek egy sárkényrepülő, egy famodell, vagy akár még egy eldobott kavics is megfelelhet...
  • SupraMKIII #10
    Köszi a linket! Ezek szerint amin nincs kamera, az más kategória?
  • aru #9
    Egy ismerősömet valaki tavaly nyáron feljelentette és 60 ezer volt a bírság. Vecsésre kellett neki menni kihallgatásra és bíróságra is.
    Minden kamerás drón UAV-nek számít és engedélyt kell igényelni arra területre koordinátákkal ahol használni akarod.

    http://www.nkh.gov.hu/web/legugyi-hivatal/eseti-legter-igenybevetelenek-engedelyezese
    Utoljára szerkesztette: aru, 2015.08.31. 14:06:43
  • SupraMKIII #8
    http://www.metropol.hu/cikk/1183132-szabalyozott-repules
    "Hogy ez a szabályozás mennyire nem életszerű, azt Farkas András, az NKH elnökhelyettese is elismerte az említett beszélgetésen, és hozzátette, hogy a hatóság jelenleg nem is büntet emiatt."

    http://printscreen.hu/itt-a-jo-ido-filmezzunk-taviranyitasu-helikopterrol-de-mik-a-szabalyai
    "A repülőmodell szabadon használható magánterületen – a terület tulajdonosának hozzájárulásával."

    Szóval azért annyira nem gáz, különösen 5kg alatt.
  • SupraMKIII #7
    Nah, ez érdekes, mert nemrég még arról jött a cikk, hogy nincs...

    Pontosan hol van ez a szabályozás? Mert ez így kicsit meredeknek tűnik - ez alapján a 4cm-es drón használatáért is 60 ezres büntetés jár?
  • aru #6
    Van szabályozás. Jelenleg minden drónrepűlésre GPS koordinátákkal engedélyt kell kérni a légügyi hatóságnál az illeték befizetésével. Ha e nélkül reptetsz és a rendőr megállít vagy feljelentenek, akkor 60 ezres bírásgra lehet számítani az első alkalommal.
  • SupraMKIII #5
    Én mondjuk éppen több drónnal is rendelkezem, de az, hogy nem okoz kárt, azt vitatnám. Egyszer elbambultam, és beleléptem a forgó rotorba - hát gyógyulgatott jó pár napig, pedig sima10x4.5-ös rotor volt csak... Vagy ki lehet számolni, hogy egy 2-3 kilós cucc mekkorát üt 100 km/h sebességel leesve.

    Én csak azt nem értem miért nem lehet értelmes szabályozást hozni!

    Miért kell pl. oktatási vagy sok embert tartalmazó területek/objektumok felett repülni? Ezt akár be is tilthatják, de ennek a felmáréséhez a józan ész is elég!
    Vagy miért nem lehet megkülönböztetni a kamerát hordozó és a felvevő eszköz nélküli drónokat? Erre pl. kötelező jelzést is elő lehetne írni...
    Esetleg súly és teljesítmény alapján is lehetne sorolni őket: pl. az 1kg alattiakra ne legyen korlátozás...
    stb.

    De ha a hiszti és a pánik keltés lesz, akkor itt is biztos idióta szabályozás lesz...
  • Adamyno #4
    65 kilós drónt szerintem nem mindenki tart otthon :D Még az 1-2 kilós komolyabb cuccok is 0,5-1,5 millió forint, de a legalja is 200 rongy felett van. Az ilyen olcsó kínai játékok meg elvileg nem nagy kárt okoznak ha leesnek. Nekem van olyanom is, nem mindom hogy aláállok de ha véletlen rám esne, az törne el, nem én :)
  • vision5 #3
    Adamyno: az a probléma, hogy jelenleg nincs szabályozva szinte semmi a drónok működésében. Ha egy iskola fölött repülő max. 65kg-os drón lezuhan valamelyik gyerek fejére, nem minősül bűncselekménynek, csak balesetnek.
  • Tetsuo #2
    Egyszerűbb lenne betiltani a civil drónokat. ;-)