Berta Sándor

Leegyszerű­sítené a tévék távirányítását a Samsung

A dél-koreai cég véget vetne a jelenlegi állapotnak és könnyebbé tenné a csatorna- és tartalomváltásokat.

A Samsung összes idei SUHD tévéje funkcionálhat az egész okos otthon vezérlőközpontjaként, de a sikerhez az is szükséges, hogy a cég radikálisan leegyszerűsítse a televíziók távirányítását. Amikor a legújabb tévékészülékek eladásáról van szó, akkor a gyártók többsége a kiváló képminőséggel és kristálytiszta hanggal reklámozza az új modelljeit. A dél-koreai társaság más utat választott. Új felületük elszakad a különböző tartalomforrásoktól és eszközöktől, és inkább egy integrált szolgáltatás platformot hoz létre. A felhasználók egyrészt a a főmenüből kiindulva hozzáférhetnek majd a tartalmakhoz, éppúgy, mint a Netflix vagy a kábelszolgáltatók esetében. A másik lehetőség az lesz, hogy minden csatlakoztatott eszközt egyetlen távirányítóval - nagyobb mértékű további programozás nélkül - lehet majd vezérelni.


"Ahelyett, hogy egy új kezelőfelületet fejlesztenénk ki, a praktikus problémákra összpontosítottunk" - mondta Won-Jin Lee, a Samsung illetékes menedzsere. Önkritikusan hozzátette, hogy a közelmúltban ők és vetélytársaik is minden évben új dizájnnal jelentkeztek, ám a készülékek kezelésén nem sokat változtattak. A mostani lépéssel két új trendre akartak reagálni. Az egyik, hogy egyre több ember használ olyan online szolgáltatásokat, mint a Netflix vagy az Amazon - Lee szerint ez a jövőben is így lesz. A másik pedig, hogy egyre több berendezés - például játékkonzol, DVD-lejátszó, merevlemezes rögzítő - van összekötve a televízióval, és manapság minden tévére átlagosan három ilyen kiegészítő jut.


Távirányítójuk több, a tévéhez kapcsolt további készülék irányítását is megoldja egyben. A Tizen platformra épülú eszköz azonnal felismeri az OTT és set-top boxokat, Blu-ray lejátszókat, játékkonzolokat, és egyéb csatlakoztatott eszközöket. Manapság már öbb mint kétszáz, SmartThings-kompatibilis elektronikus berendezés létezik, világítástól és záraktól kezdve a termosztátokon át a kamerákig minden megtalálható.


A Samsung ötvözné a tévés és az alkalmazásokhoz kötődő tartalmakat. A felület személyre szabható, vagyis tetszés szerint rendezhetjük el kedvenc szórakoztató műsorainkat és saját válogatásainkat. A Smart Hub lehetővé teszi a főmenüből való közvetlen tartalom-hozzáféréseket, így például az online videotékák ajánlásokat jeleníthetnek meg, például a következő sorozatokkal vagy filmekkel kapcsolatban. Ehhez ugyanakkor szükség van a Netflix és hasonló platformok segítségére. Lee kiemelte, hogy néhány nemzetközi piacon már együttműködnek a legfontosabb szolgáltatókkal. A vállalat abban bízik, hogy minden gyártó szeretné a tévézést egyszerűbbé tenni.

A vállalat a tartalombővítés keretében a játékosokra is gondol: több mint 400 streamelős és 100 letölthető játékot tesznek elérhetővé tévéiken. A Samsung Smart TV GAMES szolgáltatás rekordszámú, jelenleg 4,5 millió havi felhasználóval büszkélkedhet 43 országból, ami szoros összefüggésben áll a játékok számának elmúlt években tapasztalt növekedésével. Széles skálából válogathatnak a felhasználók az akció-, sport és autóversenytől kezdve, a szerep- és FPS (first person shooter) játékokon át, egészen a társasjátékokig. Olyan játékok érhetők el közvetlenül, mint az Assassin's Creed III, a Batman: Arkham Origins és a PlayStation Now The LEGO Movie videójátéka.


A PlayStation Now szolgáltatást szintén tovább fejlesztik 2016-ban. Ez a funkció jelenleg az Egyesült Államokban és Kanadában érhető el, és közel 300 játékot kínál a feliratkozói számára, beleértve a fent említetteket is. Emellett az olyan népszerű PlayStation 3 játékok, mint a Mortal Kombat, a The Last of Us: Left Behind, a God of War III, a BioShock 2 és a Borderlands 2 szintén elérhetők lesznek. Az egyik vezető gaming stream szolgáltatás, a GameFly jelenleg 21 országban érhető el, Brazíliától Mexikóig, az Egyesült Államoktól, Kanadáig és Európa egyes országaiban. A GameFly konzolos játékai közül több mint 100 szintén bekerül a 2016-os Samsung Smart TV-k kínálatába. Hazánkban a bővülés szerényebb, de így is százas nagyságrendű: például a Revolt3-at, a Deer Hunter-t és a Eternity Warriors 3-at üdvözölhetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #10
  Attol, hogy latod a huto tartalmat meg ki kell vonszold a beled erte.
  De az amcsinkak jo feature mert igy mar lassan elerheto a 6-800 kilos testsuly is lazan.
  Legyen app vezerelt pislogtato berendezes, meg hasnyomkodo a fingas vegett, hiszen a belmozgas is sok energiat vesz el es az a 20 ezer kaloria alakulhatna 99%-ban hajja is es nem kene "pocsekba" menjen.
  Tiszta wall-e baszdmeg...
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2016.01.10. 19:47:20
 • ugh #9
  Megis mi a faszt vezerelnel egy tv-vel?
  A hajszaritot, a hutot, a fritozt, vagy az udvaron allo betonkeverot?
  Van celkozonsege a dolgnak mert sok ilyen van mint te, bazzzz...
 • hungi #8
  Nekem azzal volt a problémám, hogy senki nem smart home irányításra gondol, ha ez van a mondatban, hogy " csatorna- és tartalomváltások". De hogy miért is várok szabatos megfogalmazást egy sg szintű weblap "újságíróitól" az rejtély...
  Utoljára szerkesztette: hungi, 2016.01.10. 10:34:18
 • yamato41 #7
  Távirányító?
  Hangvezérlés.
 • cateran #6
  Bocs, de pontosan melyik evbol kommentelsz? Felallni es a tv-n csatornat valtani? hmm 70-es, 80-es evek?
 • halgatyó #5
  Az eszem megáll. Már arra is lusta a barom, hogy a fagadt seggét felemelje az összefingott kanapéról. odamenjen a tévéhez és ott váltson csatornát... azt hittem, hogy ezt már nem lehet fokozni, erre tessék...
  Totál ellentmondást látok a dolgozó emberek napi több órás bumlizásra való KÉNYSZERÍTÉSE (a tömegnyomor-közlekedés által) és a jelen cikkbeli "föl se kelljen állni" tipusú ultra-KÉNYELMI izék között.

  Ez pedig -- tovább gondolva -- rávilágít arra, hogy a tévénézés nem annyira a kisember érdeke, hanem azoké, akik a tévén keresztül határozzák meg a gondolatait.
 • kvp #4
  A fejlesztes lenyege, hogy irtak egy alkalmazast (app-ot) a tizen-t futtato samsung-os tvkre, ami kepes kezelni a smart things protokollt, igy a tv taviranyitojaval is lehet vezerelni a lakasban levo eszkozoket.

  A masik fejlesztes pedig az, hogy a nyitokepernyore ki lehessen rakni az osszes alkalmazas ikonjat es/vagy tartalmat tizen alatt is (ezt az android mar jo regen tudja) es ehhez csak az kell, hogy a tartalomszolgaltatok irjanak tv-re optimalizalt tizen-es alkalmazasokat a szolgaltatasaikhoz, de lehetoleg ingyen a samsung kedveert, mert ok nem akarnak android-ot rakni a tvikre.

  Harmadik fejlesztes pedig, hogy a Sony PSN szolgaltatasahoz hasonlo streaming szolgaltatast szeretnek fejleszteni, mert sokkal jobb percdijat szamlazni egy jatekert mint dobozban eladni, foleg ha a tvt is ok adjak hozza. (es igy minden samsung tv vasarlo potencialis elofizeto, mintha minden pc-re elore installalnak a steam-et)
 • ostoros #3
  A 444 a liberális kuruc infó, inkább hanyagolnám a helyedben.
  Ez már kicsit informatívabb, és kevesebb a spekuláció:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/felismerhetetlenne_egett_a_balastyai_tanyat_magara_gyujto_no/2458396/
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.01.08. 13:16:05
 • Cat #2
  1. "amikor azért már több generáció menüvezérelt alkalmazásokon/funkciókon nevelkedett?"
  Láttál már 40 évnél idősebb embert szenvedni a tévé előtt? Vagy olvasd el ezt:
  http://444.hu/2016/01/06/nem-engedtek-hogy-a-shrekket-nezze-ezert-magara-robbantotta-a-hazat-a-nagyi

  2. Nem érted a dolgot. A koncepció az, hogy a tévé vezérel mindent a lakásban, és te ezt vezérled a távirányítóval. Tehát közel sem arról van szó, hogy csatornát váltasz és ráadsz hangot, hanem több tucat másik eszközt irányíthatsz innen.
 • hungi #1
  "dél-koreai cég véget vetne a jelenlegi állapotnak és könnyebbé tenné a csatorna- és tartalomváltásokat."
  Az amerikaiak már ahhoz is hülyék, hogy eligazodjanak egy távirányítón?

  Mi a faxom lehet nehéz ezekben a funkciókban 2016-ban, amikor azért már több generáció menüvezérelt alkalmazásokon/funkciókon nevelkedett?

  Szerintem hagyják a francba és csináljanak Facebook-ból vezérelhető TV-t az talán még menne a konzumidiótáknak.
  Utoljára szerkesztette: hungi, 2016.01.08. 08:40:10