Gyurkity Péter

Véget ért az NSA tömeges adatgyűjtése

Legalábbis a tengerentúlon, ahol bírósági engedély kell majd a saját állampolgárok megfigyeléséhez.

Az NSA globális lehallgatási programja évek óta téma a sajtóban, Edward Snowden pedig időről-időre gondoskodik arról, hogy ez így is maradjon. Most elsősorban neki, valamint a Freedom Act értelmében elfogadott változtatásoknak köszönhető, hogy némileg megnyirbálják a hatóság jogosultságait.

November 29-én ugyanis elérkezett a fontos határidő, amelyet követően az amerikai állampolgárok esetében már nem legális a tömeges, engedély nélküli megfigyelések gyakorlata, ezt követően kizárólag egy speciális bíróság jóváhagyása mellett kérhetik ki a kívánt telefonos adatokat, azokat pedig legfeljebb 6 hónapig tarthatják meg. A szolgáltatók továbbra is kötelesek megtartani ezen adatokat, hiszen adott esetben ők adják azokat tovább az NSA-nak, de ez legalább nem lesz automatikus, így a nemzetbiztonsági szakemberek nem látják majd azonnal a telefonszámokat és a hívások hosszát.

Az NSA a maga részéről annyit kért, hogy egészen február 29-ig megtarthassa az eddig begyűjtött információkat, ezzel garantálva, hogy az átállás nem lesz problémamentes. A hivatalos álláspont szerint mintegy öt évnyi tárház áll rendelkezésükre, ebből tehát bármikor válogathatnak, ami egyben a biztonság fokozását is garantálja. A döntés persze nem érinti a külföldi információszerzést és az internetes adatgyűjtést (lásd PRISM), de azt sem igazán jelenti, hogy mostantól az ügynökséget rövidebb pórázon tartanák. Az amerikai szavazók azonban picit kényelmesebben állhatnak majd hozzá a kérdéshez, ami különösen az elnökválasztási periódus közeledtével fontos szempont.

Egyes republikánus jelöltek, mint például Donald Trump, máris a korábbi hatáskör helyreállítását követelik, szerintük ez elengedhetetlen a biztonság fenntartásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Már régen ki van szervezve az ISP-k, a Google, a Facebook, a Microsoft, meg a többi bigdata-dinoszaurusz felé. Snowden-szerű bizonyíték erről még nincs, de mivel logikailag nem oldható meg másképp az NSA funkciója, szerintem nyilvánvaló a kiszervezettség. Amikor a jövőben ezzel kapcsolatban valaki borítani fog, na, az lesz egy korszakváltás, a bigdata, és a bízzunk mindent a felhőre paradigma terén.
  • wkm #2
    Elég valószínűtlen, hogy leállnak. Sokkal valószínűbb, hogy illegálisan továbbra is gyűjtik, csak sokkal több figyelmet/forrást fordítanak az adatgyűjtések leplezésére.
    De az is lehet, hogy a neccesebb adatgyűjtési feladatokat a multik (Telekomok, ISP-k, google, microsoft, facebook...stb) fogják végezni, kvázi "kiszervezik". Eddig is jelentős szerepük volt az adatgyűjtésben, rendszerezésben.
  • Skylake #1
    Baromság.

    Biztos az eddig futó összes, összesen dollárbillió kerülő, és felfoghatatlan mennyiségű bulk adatot produkáló, bármilyen potenciálisan online információt összeszedni tudó programot kukázzák majd. Érted, egy kattintással megy majd az egész kóceráj a devnull-ba! Merthogy a cuccok nagy része, a PRISM-től, a MUSCULAR-on át, nem arra van kitalálva, hogy amikor megérkezik az igény, hogy adott célszemélyt meg kell figyelni, akkor majd kegyeskedik az NSA kutakodni. Szóval ezt az egészet, ami bulk avagy big data adatgyűjtés eszköztárait jelentik és darabonként százmillió dodó volt az ára, november 29 után kukázza az NSA.

    Van valaki, aki ezt elhiszi?