Gyurkity Péter

Nem áll le a tömeges adatgyűjtéssel az NSA

A bíróság ugyanis nem fogja erre kötelezni őket az átmeneti időszak vége előtt.

A Snowden-féle kiszivárogtatások, különösen pedig az idén júniusban elfogadott új Freedom Act kapcsán visszatérő témának számít az NSA által folytatott tömeges adatgyűjtés, amely az amerikai illetékesek szerint a terroristák elleni védelem fokozását szolgálja, valójában azonban nagymértékben gazdasági hírszerzést takar. Most döntés született egy ügyben, amelyben ezen adatgyűjtés azonnali megszüntetését szorgalmazták.

A fellebbviteli bíróság döntése értelmében nem tiltják meg a tömeges metaadat-gyűjtést, mivel a három bíróból álló panel véleménye szerint a májusban elfogadott és meghatározott 180 napos átmeneti időszak megfelelő ahhoz, hogy az NSA átálljon az új rendszerre. Ezen új rendszert az Obama elnök által aláírt Freedom Act alakítja ki számukra, november 29-től ugyanis már nem az ügynökség, hanem a különböző mobilszolgáltatók végzik az adatok tárolását, amelyet azután az NSA (korlátozott formában és szűkebb fókusszal) vizsgálhat meg.

Az ítélet azt jelenti, hogy nem tiltják meg az NSA számára az adatgyűjtés folytatását, ezt a fenti határidő eléréséig végezhetik, amivel az ügyet kezdeményező American Civil Liberties Union (ACLU) ugyan nem ért egyet, de azt üdvözlik, hogy az új rendszerben bizonyos korlátokat állítanak fel - más kérdés, hogy ezen korlátokat mennyiben tartják majd tiszteletben a különféle biztonsági szolgálatok, nem beszélve arról, hogy az NSA-nak is vannak további programjai, amelyek hasonló aggodalmakat támasztanak.

A 180 napos meghosszabbításra egyébként azért volt szükség, mert a 2001-es Patriot Act erre vonatkozó része június első napján lejárt - a határidő kitolásával, valamint a Freedom Act elfogadásával viszont lehetővé tették, hogy november végéig a megszokott módon, utána pedig az új rendszerben, néhány megkötéssel folytatódjon az adatgyűjtés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #4
    kinek ujdonság ez ?
  • Skylake #3
    K*rvára nem fog leállni az NSA a tömeges adatgyűjtéssel, ha abban a helyzetben van, hogy az USA-n megy keresztül és / vagy oda érkezik a világ az internetforgalmának 80%-a, és a világ online információinak ugyancsak ekkora hányada fizikailag ott lévő szervereken tárolódik!
    Lehet hozni ilyen törvényeket, de akkora az USA stratégiai szükséglete eme információtömeg megcsapolására, hogy az mindenfajta törvényt felülír – azaz valamilyen módon hozzá fognak jutni, ha adott törvény nem engedi, akkor majd máshogy! Gondoljunk bele, hogy például a fejlett világ polgárai gyakorlatilag mindennapi életük társadalmi kapcsolatainak fenntartását egy informatikai rendszerbe terelték át (vajon mire gondolhatok, találós kérdés), egyszerűen ez olyan méretű és komplexitású adattömeg, amit fel kell használni – felhasználása stratégiai érdek az USA számára.
    A „terrorizmus elleni harc”? Igen, ez USA számára a háború=béke doktrinája! Az igazság az szerintem, hogy a „terrorizmus elleni” roppantul hősies harc nem más, mint az USA hódítása valamiféle felsőbbrendű célba csomagolva a sok barom számára. A barmok alatt otthoni, tv előtt seggüket meresztő un. választópolgároktól kezdve, az ilyen valódi hatalom nélküli gittegyletek, mint az EU, vezetőiig mindenkit beleértek! És milyen röhejes, hogy volt már ilyen a világtörténelemben! Egy bizonyos Napóleon úgymond meg volt győződve arról, hogy a francia forradalom eszményeit tovább kell adni az akkora már széthullóban lévő német birodalomra, és tovább: a lényeg inkább az ebből, hogy magasztos eszmébe csomagolva jó darabig lehetett akkor is indokolni a dinasztikus harcból kiinduló vegytiszta hódítást!
    Ha nincs az USA-nak a rendkívüli éhsége az erőforrásokra a Közel-Keleten, akkor most nem lenne iszlám állam, - amely létezése persze újfent felsz*pja a „terrorizmus elleni harc” lankadó doktrináját azoknál, akik még beszopják -, és ez okból nem lenne a migrációs krízis, azon emberek életének tönkremenetele, akik most azon területekről menekülnek, ahova az iszlám állam terjeszkedik ! Hiszen az iszlám állam egyfajta reakció arra, hogy az USA a térség ingatag hatalmi viszonyaiba beletaposott! Köszönjük meg az USA-nak mindezt! A rohadt adatgyűjtésük mellett!
    A felhőszolgáltatások az USA geopolitikai stratégiájának szent tehenét jelentik. Legyen nálunk, USA érdekeltségű cégeknél minden létező személyes, üzleti és kormányzati szférából származó adat – így mindenről előre tudni fogunk, így geopolitikai pozíciónk fenntartható! Információ, mint tudjuk hatalom, és ha minden nálunk van az ebből fakadó hatalom maximális!
    Az euroatlanti együttműködés remek eszköz arra, hogy úgymond védőszárnyai alá vonva az USA az úgymond szegény tehetetlen európaiakat, megvédje őket a „terrorizmus elleni harcban”, de ennél sokkal lényegesebb, hogy a gyámkodással megakadályozni azt, hogy Európa valódi nagyhatalommá legyen katonailag!
    Így most a végén, nem szabad elfelejtenem, hogy az úgynevezett „terrorizmus elleni harc” jegyében önfeljelentsem magamat, azaz elhelyezzek ide valamilyen olyan adatot, amely lehetőség szerint az NSA-nál landol önmagában (ez szép lenne azért!), vagy valamilyen adat-aggregátum részeként, kerül a retkes, telibeb*szott rendszereik valamelyikébe, mondjuk az Xkeyscore-ba. Mivel felelősen duplagondolkodó személy vagyok, ezért elő kívánom segíteni az NSA számára értékesnek tűnő információk kibányászását a netes forgalomból. Íme az adat: FUCK NSA!
  • ostoros #2
    "Az euroatlanti együttműködésnek nincs alternatívája".
    Persze, persze. Nincs alternatíva semmire, igaz?
    Nálunk a sajtó 20 éven keresztül nyomatta, hogy a globalizációnak nincs alternatívája, pedig de. Mindennek van alternatívája, ha politikáról van szó. Ezer és egy gazdasági és politikai rendszer valósítható meg, de nem képesek még csak elképzelni sem egyet, mert az uralmukat veszélyeztetné.
    http://www.youtube.com/watch?v=puAOWr6_80Q
  • Amergin #1
    "Az euroatlanti együttműködésnek nincs alternatívája".
    Ismeritek a "csendőr tegezést"? Ez volt az amikor a csendőr tegezett, te meg magáztad...
    Na ez is ilyen. Aki ő utánuk kémkedik az tenorista, meg csúnya és gonosz. Ha viszont ők csinálják ugyanezt az jó és helyes.
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2015.11.02. 21:42:57