Gyurkity Péter

A táblapiac ötödét szerezheti meg a Microsoft

A Windows 10 pedig a cég legsikeresebb operációs rendszere lesz a piackutató cégek szerint.

A Strategy Analytics időről-időre közzéteszi a Microsoft szoftvereinek várható szerepléséről szóló előrejelzéseit, itt különösen a Windows Phone kapcsán szokhattuk meg ezen anyagok megjelenését. Most a táblapiac szereplőinek egymással folytatott versenyét vizsgálták meg, és itt szintén látnak esélyt a Microsoft számára.

Elemzésükben kiemelik, hogy bár a táblák piaca az utóbbi néhány negyedévben egyértelmű csökkenést mutatott, ez még nem jelenti azt, hogy a nagyobb szereplők fel is adnák a küzdelmet. A Microsoft részére itt reménysugárt jelent, hogy a nagyvállalati szegmensben némileg népszerűbbek termékeik, ami többek között az asztali szoftverek jobb támogatásával, az egyszerűbb átjárással magyarázható. A Windows 8 már megadta az első lökést a termékcsaládnak, a Windows 10 pedig tovább javíthat az eredményen, ami szerintük már az idei év első 9 hónapján látszik, hiszen itt 58 százalékkal több készüléket szállítottak le, mint egy évvel korábban.

Az év végére (saját számításaik szerint) összesen 22 millió táblát dobhatnak piacra, ez a 2015-ös globális eredmény 10 százalékát tenné ki. Már ez is szép adat lenne, de 2019-re már egészen 18 százalékra bővülhet a cég részesedése, amiben továbbra is fontos szerep juthat a nagyvállalatoknak, ahol az Android nem mindig a legjobb választás. A teljes piac csaknem egyötödének megszerzése igazolná a Surface családba vetett hitet, ám ehhez nyilván a többieknek is lesz néhány szava.

A Windows 10 egyébként a cég legelterjedtebb operációs rendszere lesz, legalábbis a Gartner szerint, amely a jelenlegi 120 millióról (többek között az ingyenes frissítési opció révén) a Windows 7-hez képest is gyorsabb növekedéssel számol. 2017 januárjára a cégek fele kezdheti meg a felkészülést az átállásra, egy évre rá a noteszgépek egyharmada érkezhet érintőképernyővel, 2020 januárjában pedig véget ér a Windows 7 támogatása - ezen tényezők mind hozzájárulnak majd a korábbi rekord megdöntéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #6
    Vállalati szegmensben lehet értelme a win-es tabletnek, ha belső fejlesztésű szoftvereket akarnak futtatni rajta.
    Sok helyen szüksége lehet mobil alkalmazásra és gyakran a laptopok nem elég kényelmesek a feladatra.
    Pl. áruházban az eladók tablettel rohangászhatnak és ellenőrizhetik a raktárkészletet, mutogathatják a kiállított cuccokat más színben, leadhatják a rendelést, stb.
    Ugyanígy ha ki kell menni építkezésre, vagy kocsiból ki - kocsiba be rohangászás a városban, stb.
    Ilyenkor van értelme a belső fejlesztésű mobil alkalmazást eleve win alapon fejleszteni.
    A win-es tabletek viszont nem fognak önálló munkagépként elterjedni és kiváltani a desktop pc-ket vagy a laptopokat, mert a hordozhatóság és a könnyű kezelhetőség miatt mindig is kompromisszumos eszközök lesznek. Ami az otthoni átlag felhasználásnál belefér, az munkánál már nem.
  • aru #5
    8-10"-on elég nehézkes normális, igényes szinvonalon dolgozni...
  • zola2000 #4
    Persze ha elterjed biztos jobb lesz a helyzet tabletes appok terén, illetve asztali appok közül is több fogja támogatni az érintőkijelzőket (osu, VNek, civilization5 példáját fogja majd több fejlesztő is követni) de ma még jobb a droid.
  • zola2000 #3
    Az asztali programokat 8collon érintő felületen? Mazohistáknak tökéletes (még 10collon is nehézkes kezelni)
    Játékokkal is szörnyű, pedig úgy gondoltam hogy ott a "gestureworks gameplay" de használhatatlan, van rá android emulátor, de nagyon lassú illetve egy idő után nem indult el, android x86ot telepítettem volna csak live módban indítva nem volt hang és érintődriver, szóval azon kívül hogy stabilabb mint a régi droidos tablet amiről váltani akartam (de mégis inkább azt használom) szörnyű.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.11.28. 20:06:03
  • arty #2
    az emberek nagyrésze pont facebookozni és webezni, youtubozni akar.
    ezekre a win tablet konkrétan szar(abb), mint szinte bármi.

    +az a gond, h tablettal rendes gépet/nagy notit nehézkes kiváltani, probléma a kis képernyő, a dokkolás macerás, a teljesítmény korlátozott. ha pedig van egy wines pécém, tabletnak elég egy ipad, esetleg valami ócsó droid. bár pszintén szólva, egyelőre sok értelmét nem talátam a tablet-tabletnak.
  • CairoJack #1
    Szerintem (még egyszer, szerintem) ma már csak windows-os tabletet éri meg venni. Már annak, aki facebook-on és böngészésen kívül másra is akarja használni. Munkára pedig nem is kérdés.
    Alkalmazáskínálat és minőség terén messze elmarad a konkurenciától, de cserébe ott a desktop, ami egy trilliárdszor jobb, hasznosabb, produktívabb felület mint bármelyik másik OS. Ha pedig terjedni kezdenek a piacon a Win-es táblák, talán a Modern UI is fejlődésnek indul, mind UI, mind az alkalmazások számát és minőségét illetően.

    Bay Trail óta teljesen használhatóak az Atom procik, s bár lehetnének erősebbek, alapvetően már megfelelnek az alapkövetelményeknek. És megfizethetőek. Akinek meg komolyabb teljesítmény kell, és van rá pénz, azoknak ott a Core M.

    Jómagam már 2 éve használok Win-es tabletet, és nagyon sok vele a baj, sokat szidom, mert instabil, és a modern UI egy katasztrófa, de az asztal mindenért kárpótol.
    Lényegében olyan, mintha egy komplett laptopot cipelnék magammal, csak 8 colban, tehát kisebb, könnyebb, kényelmesebb.

    A következő tabletem is Win lesz, talán egy Surfac 3, X7-es Atommal, vagy valami nagyon hasonló, csak olcsóbban.