SG.hu

Intelligensen kommunikáló gépekről szól az Ipar 4.0

Alapjaiban változik meg a gyártástechnológiai tervezés, a legújabb műszaki fejlesztések már az Ipar 4.0 irányelveinek megfelelő megoldásokkal látják el az iparágat, ahol ma is megszokott az üzemi berendezések összehangolt, hálózati kommunikációja.

Az Ipar 4.0 a német szövetségi kormány és ipar hightech stratégiájának projektje, melynek központi célja az intelligens gyártás megvalósítása. Az információ-, és gyártástechnológia összehangolása, a moduláris felépítés és a különböző komponensek hálózati összekötése számos lehetőséget hordoz magában. Ezeknek a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően üzemi gyártósorok önálló egységei kapcsolódhatnak hálózatokká. Pár éven belül egy gyár, vagy akár egy vállalatnál működő összes gép folyamatosan kommunikálhat egymással. A modulok interneten és adatfelhőn keresztüli önálló koordinációja egészen új gyártási stratégiákhoz vezethet, így kétségtelen az automatizálási technológia kiemelt fontossága.

Öndiagnosztika, önkonfiguráció és önoptimalizálás jellemzi a stratégiákat, az egymással összekapcsolt érzékelők egy decentrálisan működő információs rendszert alkotnak, ami az automatizált adatkiértékelés és diagnózis segítségével növelni tudja az egyes berendezések hatékonyságát. Egyidejűleg megelőző karbantartások is beiktathatóak egy ilyen konstrukcióba, melyekkel az üzemeltetési költségek hatékonyan csökkenthetőek.

A komponensek hálózatba kötése az Ipar 4.0 irányelveivel új szintre emelik a gyártástechnológiát. Ehhez közös protokollok és interfészek szükségesek, mivel minden megoldás valós idejű Ethernet protokoll szerinti adatcserén keresztül történik. Jelenleg különböző nyílt szabványok és gyártói interfészek vannak versenyben, így a gépgyártóknak különböző protokollokat kell alkalmazniuk a végfelhasználók igényeinek megfelelően. Az ésszerű mértékű elektronikai integráció mellett az adatbiztonság kérdése is igen fontos. Az adatbiztonság, valamint a külső informatikai támadások veszélye olyan megoldandó feladatok egy vállalat számára, melyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a jövőbeni vállalati fejlesztések során.

A komponensek hálózatba kötése feltartóztathatatlanul fejlődik, ami már napjainkban is mérhető előnyöket nyújt. A gépgyártók csökkenthetik a beépítési időt, mivel a párhuzamosan előszerelhető egységek kábelezési igénye is alacsonyabb. A végfelhasználók állapotfelügyelettel javíthatnak berendezéseik rendelkezésre állásán, valamint az üzemi adatok folyamatos feldolgozásával a folyamatbiztonság hatékonysága is növelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!