Berta Sándor

Öt éven belül kiválthatják a mobilok a hitel­kártyákat

A hitel- és a bankkártyák napjai meg vannak számlálva - legalábbis így gondolja a MasterCard. A Tesco klubkártyájához már Magyarországon is elég a mobiltelefon.

A jövőben a hitel- és a bankkártyák integrálva lesznek a mobil eszközökbe és a számítógépekbe. George Simon, a MasterCard közép- és kelet-európai régiójának vezetője elmondta, hogy négy-öt évtizedig tartott, amíg eljutottunk a papírpénztől és a csekkektől a plasztikkártyáig, ezzel szemben a digitális fizetés elterjedéséig csak 4-5 esztendőre lesz szükség.A biztonsági kockázatok minimalizálásához az adatokat titkosítják és természetesen megmaradnak a biztonsági kódok, melyeket deaktiválnak, ha valaki elveszíti a készülékét. Az aláírásokat felváltják majd az ujjlenyomatok vagy akár más biometriai jellemzők (arcfelismerés, pulzus stb.), ez a jövőben még kényelmesebbé teheti a mobilokkal és az okosórákkal való fizetést.

A dolog Magyarországon sem sci-fi kategória, a Tesco Clubcard hűségkártyával rendelkező vásárlói egy ingyenes alkalmazással már pénztárcájuk helyett telefonjukon gyűjthetik kuponjaikat és utalványaikat. Az iOS, Android és Windows platformokon is elérhető applikációval a cég hosszú távú célja, hogy külföldi áruházakban is lehetővé tegye a kuponok beváltását. Használatához a vásárlóknak egyszerűen be kell szkennelniük meglévő papíralapú kuponjaikat, és ezeket ezután bárhol, bármikor felhasználhatják azokat okostelefonjuk segítségével. A programmal nyomon követhető az egyenleg és a tranzakcók, a kedvezményeket pedig a pénztárosok és az önkiszolgáló kasszák a vásárló okostelefonjából is be tudják olvasni.

David Dechamps, a MasterCard jövőbeli fizetési megoldásokért felelős vezetője közölte, hogy aki ma nem tesz meg mindent azért, hogy a digitális korszakban az elsők között legyen, az 10 év múlva eltűnik a történelem süllyesztőjében. Korábban a szolgáltatóknak csak az ügyfelekkel, a kereskedőkkel és a bankokkal kellett foglalkozniuk, mostanra ez a kör bővült az IT-óriásokkal és a mobilszolgáltatókkal. A PayPal sikere pedig megmutatta, hogy mennyire gyorsan válhat egy cég meghatározó szereplővé ezen a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SirBubu #7
  " A mobiltelefonom lemerülhet. A bankkártyám meg soha..."

  ez a tetű világ az ilyen jellegű racionális érveket leszarja, de nagy ívben

  a lényeg hogy mi a jó a banknak
 • molnibalage83 #6
  Ha csak ironizálsz, akkor ok. Az, hogy "nem terhelhető" és az, hogy "lemerül" az két külön fogalom. Jó reggelt...
 • sz4bolcs #5
  "A mobiltelefonom lemerülhet. A bankkártyám meg soha..." -jó bankkártyád lehet, nem adod kölcsön? :D
 • ostoros #4
  +1
 • molnibalage83 #3
  Röhögnöm kell. A mobiltelefonom lemerülhet. A bankkártyám meg soha... Ezen felül, ha a mobilod elveszik / elhagyod, akkor kettő az egyben veszteség. Soha az életben nem kötném össze a kettőt amíg rám nem kényszerítik. Ha eljön ez, akkor egy külön mobil lesz a bankkártyám...? Aztán figyelnem kell arra, hogy legyen feltöltve?

  Egyeseknek agyára ment a jövő megjósolásának hiábavaló próbálkozása...
 • zola2000 #2
  Ezt sokan mondják, csak arabul.
 • Amergin #1
  A bank -egyelőre- még nem írhatja elő, hogy köteles legyek mobil telefont birtokolni.
  Ja és a kúrva anyukádtól vegyél le ujjlenyomatot a ravatalon.