Berta Sándor

Nem a processzor­magok száma a döntő a mobiloknál

Az integráció sokkal fontosabb lehet az alkalmazott hardvereknél és szoftvereknél.

A London Executive Forum 2015 nevű rendezvény témája az volt, hogy a gyártók miként viszonyulnak ahhoz a trendhez, hogy az okostelefonokba egyre több processzormag kerül. Johan Lodenius, a MediaTek marketingvezetője kifejtette, hogy az ideális az lehet, ha a cégek megfelelő mértékben ötvözik a funkcionális egységeket és a vezérlést. Az integráció lehet a kulcs az olyan nagy hatékonyságú rendszerchipek esetében, mint az általuk fejlesztett Helio X20. Ez lesz az első olyan megoldás, amely különböző CPU-magokból származó három klasztert egyesít majd egyetlen chipben. Az elképzelés lényege az, hogy ötvözni lehessen a gyors és az energiatakarékos processzormagokat, hogy ezáltal hatékonyabban lehessen elosztani a feladatokat.


A Helio X20 esetében a három CPU-magot (erős, közepes és lassú, mint az autóknál a váltó) kiegészíti egy további is, amely kifejezetten a szenzoradatok feldolgozásáért vagy az MP3-as fájlok lejátszásáért felel. A MediaTek abban is különbözik a többi gyártótól, hogy nem módosított Cortex-magokat használ, ezáltal például elkerülhetők a melegedési problémák.


Májusban arról számoltunk be, hogy jövőre jönnek a 10 magos mobilchipek és ebben a trendben a MediaTek lesz az első a sorban. Akkor ismertté vált, hogy a Helio X20 esetében a jelenleg is alkalmazott 2x4 Cortex-A53 magot két további Cortex-A72 mag egészítené ki, ám míg előbbiek 2 és 1,4 GHz-en futnának, addig e két utóbbi példány órajele már 2,5 GHz lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    "Nem a processzor­magok száma a döntő a mobiloknál"

    tökmindegy, de milyen jól hanzik má hogy "tízmagos 20 megapixeles telóm van, szembe a te 2 magos, 8megapixeles telóddal. " mer marketinghülyeség.
  • dchard #1
    Vicces, hogy a cikk minden lényegtelen elemet felsorol, csak a legfontosabbat nem: a rádió modem integrálását. Pedig a fogyasztás csökkentés és nem utolsó sorban a SOC árának csökkentése szempontjából ez a meghatározó. És olyan nem elhanyagolható gyártóknak mint az Intel (aki az Infineon-t vásárlat fel), vagy az Nvidia (aki az icerát vásárolta fel) is beletört a bicskája. Rendkívül érdekes lenne megtudni, honnan van a rádió modem terve, kit vásároltak fel, vagy kitől licencelnek (esetleg saját fejlesztést, de ezt nem gondolnám), mert ez meghatározó lesz a végső termékre nézve (különösen ha a képen szereplő Cat 6 képességből indulok ki).
    Utoljára szerkesztette: dchard, 2015.10.11. 20:16:31