Jövőre jönnek a kétszimes 5G-telefonok

Ezt a MediaTek teszi lehetővé, amely most jelentette be saját új chipjét.

Az első ötödik generációs hálózatok megjelenésével megindult a verseny a friss chipek mielőbbi piacra dobása érdekében, ezzel ugyanis maguk a chipgyártók is komoly piaci részesedést szerezhetnek, legalábbis 2020-tól kezdve, amikor igazán megindul majd a mainstream szegmens lefedése. A MediaTek most állt be a sorba, fejlesztésük pedig olcsó, dual-SIM opciót kínáló telefonokat ígér.

A cég hivatalos bejelentéséből kiderül, hogy az első chip a Dimensity 1000 nevet kapta (amely tehát nem egy, a nyolcvanas évekből származó porszívót takar, hanem valóban egy mobilchipet), ez pedig az illetékesek szerint elsőként kínál majd dual-SIM opciót, legalábbis az 5G területén belül. Ezt ráadásul úgy biztosítják, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk majd az adatelérési sebesség csökkentése mellett, bár ezzel kapcsolatban gyorsan érdemes leszögezni, hogy az 5G esetén a 6 GHz alatti tartományban kínálnak majd elérést, amely azt jelenti, hogy elsősorban az ázsiai régiót veszik célkeresztbe. Ehhez a WiFi 6 és a Bluetooth 5.1+ csatlakozik majd, hogy teljes legyen a kép.

A chip maga a cég állítása szerint 4,7 Gbps-os maximális letöltési sebességet kínál, míg a feltöltés esetében 2,5 Gbps lesz a felső határ. A mobilelérések terén a 2G és az 5G között minden fontosabb technológiát támogatnak majd, ami pedig a teljesítményt illeti, ezt 4 Cortex-A77, valamint 4 Cortex-A55 mag biztosítaná, előbbiek 2,6, utóbbiak pedig kereken 2 GHz-es órajelen. A GPU feladatait az ARM Mali-G77 MC9 grafikus vezérlő látná el, miközben az AI terén az APU 3.0 mag garantálná a megfelelő minőséget, rögtön megduplázva a teljesítményt, legalábbis a közvetlen elődhöz képest. Az 5 magból álló ISP akár 80 megapixeles kamerát is támogat, bár itt valószínűleg ennél szerényebb érzékelőket kapcsolnak majd össze a különböző telefongyártók. A 2K+ kijelzők támogatása 90 Hz-es frissítésen megoldott, az FHD+ felbontás esetében ez azonban 120 Hz lesz.

A megjelenés még az év vége előtt esedékes, az első ilyen telefonok azonban csak jövőre bukkannak majd fel a piacon, remélhetőleg felgyorsítva a versenyt és olcsóbbá téve az új megoldásokat. Itt egyébként januárra készülhet el a kormány 5G-stratégiája, a hálózatok kiépítésében valószínűleg az állam is részt vesz majd, bár itt nem szeretnék elkapkodni a dolgot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montanosz #3
    és milyen színek lesznek hogy csak kettő? fekete-fehér? :-D
  • barret #2
    És majd egymást tapossák érte,hogy hamarabb megvehessék! Mint a bennszülöttek a piros üveggyöngyöket :)
  • nlght #1
    jobbágykápráztatás