Gyurkity Péter

Jövőre jönnek a 10 magos mobilchipek

Ismét a MediaTek lesz az első a sorban, ám a Qualcomm nem biztos, hogy követi őket.

A tajvani MediaTek még 2013 második felében mutatta be saját nyolcmagos megoldását, amelyet akkor egyes riválisok - köztük a Qualcomm is - feleslegesnek minősített. Az azóta eltelt másfél évben azonban egyre inkább létjogosultságot nyertek ezek a chipek, ma pedig már számos eltérő megoldásban látjuk őket, amit egyesek elkerülhetetlen fejlődésként, mások pedig pusztán marketingfogásként értékelnek. A jelek szerint nincs megállás, jövőre jöhetnek a 10 magos utódok.

A Re/Code oldalán jelent meg egy érdekes írás, amely a MediaTek amerikai részlegének marketingigazgatója által tett kijelentésekre támaszkodik. Ebben többek között arról olvashatunk, hogy a cég jövőre látja elképzelhetőnek a 10 magos mobilchipek piacra dobását, mivel azonban 10 mag egyidejű használatára jelenleg nem túl sok alkalmazás esetében van szükség (mondhatjuk akár úgy is, hogy egyetlen szoftver sem igényel ilyen együttes erőt), ők három, egymással szorosan együttműködő klaszterben képzelik el az ideális felépítést.

Az egyelőre Helio X20 névre hallgató chip (amely a nyolcmagos Helio X10, vagyis az MT6795 utódaként jelenne meg) tulajdonképpen a közvetlen előd kiegészítéseként fogható fel, hiszen a jelenleg is alkalmazott 2x4 Cortex-A53 magot két további Cortex-A72 mag egészítené ki, ám míg előbbiek 2 és 1,4 GHz-en futnának, addig e két utóbbi példány órajele már 2,5 GHz lenne. Nyilvánvaló, hogy a páros a számításigényes feladatokra lenne kihegyezve, a négy leglassabb magot pedig az alap műveletekre tartogatnák, ezek között gyors és kényelmes átjárást biztosítva aszerint, hogy az adott szoftver éppen melyik klaszter erejére tart igényt - arról nincs szó, hogy egyetlen alkalmazás mind a 10 magot egyszerre használná.

További érdekesség, hogy a Qualcomm esetében is felmerült a 10 magos utódok kifejlesztése, ezt azonban az elemzők egy része ezúttal is humbugnak minősíti, különösen ami a Snapdragon 818 állítólagos piacra dobását illeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakkerman #18
    Miben nyomja le? Meg ugy altalaban miben nyom le egy ajfon egy felsokategorias androidot? Kerdezem ezt ugy,hogy nem vagyok Samsung parti.
  • Macropus Rufus #17
    10 mag. Ami soha nem fog párhuzamosan semmit csinálni. De azért hülyítsük a népet.
    Viszont cserébe 5 perc alatt lemeríti az aksit. Remek.
  • MsUser #16
    Előre jelzések szerint előszór 8-10 magos később 50-100 magos Chippek is lesznek.
    Több éves régi tervezet, nem csak mobil frontra irodai és otthoni felhasználásra is.
    Pontosan az energia felhasználás és optimalizálás miatt lesznek jobbak!
    Utoljára szerkesztette: MsUser, 2015.05.18. 05:44:52
  • Zsoltee_a_bator #15
    A kommentelok fele nem olvassa el a cikket a cimen kivul.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2015.05.17. 18:43:40
  • VolJin #14
    Miben nyomja le?
  • barret #13
    Aki nem tud erős csipet gyártani,az emeli a magok számát:)
    A lényeg,az enyémben több a mag BEBEEEE!
  • Palinko #12
    amíg az apple 2 magosa lenyomja a samu 8 magosát, van hova fejlődni és nem több, hanem erősebb magok tekintetében, nem látom be, hogy 5 éven belül kéne 8 magnál több
  • zola2000 #11
    50ezer forintos thl t6pro, és 8 magos proci megvan (különben xar ócsókínai telefon)
  • UUUU #10
    Egy okostelefonba valoban nem kell 10 magos CPU, viszont lehet ez mas ipari agazatnak is lokest adhat, mert megrekedtek bizonyos magszamnal es orajelnel.
  • cateran #9
    Meglepo...vegtere is mobiltelefonok :D QHD kijelzo, 10 magos proci meg valami izmosabb gfx es mar csak annyi idore fognak mukodnii, mig elindul a telefon, lejtasza a bootolasi kisvideoszarsagot vagy ami eppen van, aztan kozli, hogy toltottseg minusz vegtelen, game over...
    Egyre inkabb hajlok arra, hogy vegyek 1 butatelefont....(az uj lollipop android amugy is nagy kalap szar es van ra 1 ezresem, hogy a kovetkezo "update" tovabb rontja az amugy sem tul fenyes szinvonalat..)