Gyurkity Péter

Jövő évre csúszik a Google moduláris telefonja

A Project Ara készüléke csak 2016-ban jelenne meg, és nem is az előzetesen beharangozott helyszínen.

Utoljára idén februárban írtunk a Project Ara kapcsán várható fejleményekről, akkor azonban még az MWC számított a legfontosabb eseménynek. Azóta hosszú idő telt el, a jelek szerint pedig nem valósul meg az előzetesen bejelentett menetrend.

A projekt hivatalos Twitter-hírfolyamában több bejegyzés is megjelent a napokban a friss hírekről, ebből pedig egyértelműen látszik, hogy a hivatalos megjelenésre idén már nincs esély. A Project Ara keretében megjelenő első moduláris okostelefon tehát csak 2016-ban jelenik majd meg a piacon, ráadásul nem is Puerto Rico szigetén, ahogy azt korábban tervezték. Arról még nincs hír, hogy pontosan mely államok kerülnének be az első körbe, az illetékesek jelenleg több amerikai helyszínt is vizsgálnak ebből a szempontból, ám a végleges listára még várnunk kell.

A 2016-os megjelenés egyben azt is jelenti, hogy Európában komoly hátrányba kerülhet a Google, hiszen itt idén ősszel várható a szintén moduláris Fairphone 2 felbukkanása. Az amerikai riválissal ellentétben ők állítólag jól haladnak a fejlesztéssel, bár esetükben a moduláris jelleg ellenére több komponens cseréjéhez is szükség lesz majd némi tapasztalatra, ahogy azt az asztali PC-k esetében is megszokhattuk - itt ugyanis nincs szó LEGO-szerű kialakításról. A Google a jelek szerint a prototípussal küszködik, ez a fázis a szokásnál jóval hosszabbra nyúlik, bár arról nem szól a fáma, hogy pontosan mi is jelent akadályt.

Nem sokkal később egy másik bejegyzés már utalt a probléma okára: a moduláris telefonok mágnese nem vált be, a készülékek gyakran szétestek, az azonban még nem világos, hogy mivel helyettesítik majd ezt a megoldást.

A hivatalos megjelenés mellett nyilván az ár és az elérhetőség menetrendje is csak jövőre várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Ja, Meggályver szalaggal és gyorskötőzővel!
    XD
  • Papichulo #1
    a készülékek gyakran szétestek, az azonban még nem világos, hogy mivel helyettesítik majd ezt a megoldást.

    Szigszalaggal... :)