Berta Sándor

Napelemek elhelyezésében is segít a Google

A Sunroof projekt és a Google térképszolgáltatása segítségével a háztulajdonosok megtudhatják, hogy megéri-e nekik és ha igen, milyen körülmények között a napelemek elhelyezése.

Az egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államok néhány régiójában és városában (San Fransisco környéke, Fresno, Boston) elérhető szolgáltatás számos szempontot vesz figyelembe. Ezek között vannak az adott helyen az átlagos évi napsütéses órák száma, a tetők helyzetével kapcsolatos információk, valamint a Nap pozíciója a teljes esztendőt tekintve. A szolgáltatás felismeri a felhők, a fák és a többi épület miatt keletkező árnyékokat, s ezekre is tekintettel van a számítások elvégzésekor. Végül a felhasználó megtudhatja, hogy pontosan hány napelemet kellene telepítenie és - kérésre - a Google segít megtalálni a legközelebbi szaküzletet vagy szerelőt is.

Carl Elkin, a Sunroof projekt műszaki vezetője blogbejegyzésében azt írta, hogy a fejlesztéssel egy átlagos napelemes ház esetében évente több száz vagy akár több ezer dollárt lehet megtakarítani, hiszen ennyivel lesz kevesebb a villanyszámla. A szolgáltatás ráadásul azt is megbecsüli, hogy a megadott adatok alapján évente mennyi áram termelhető a napelemekkel. Kideríthető, hogy mennyibe kerülne a rendszer kiépítése és az is, hogy melyik az a pont, amikor még megéri a beruházás.

A közeljövőben a szolgáltatás előbb az USA más városaiban, majd később különböző országokban is elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!