Gyurkity Péter

Csökkenő árakkal javítana a Samsung

A dél-koreai cég csökkenti az S6 árát, új készülékeikkel pedig megelőznék az Apple előretörését. Okostévéiken keresztül is lehet majd fizetni.

Az év első felében többször olvashattunk arról, hogy az Apple nagy sikereket ért el a tavaly bemutatott telefonpárossal, melyek mérete szinte minden elemzőt és felhasználót meglepett. A Samsung folyamatosan mutatja be az újabb és újabb változatokat (legutóbb két fejlesztést ismerhettünk meg), most azonban egyszerre két vonalon is erősítenének.

A gyártó a második negyedéves eredmény bejelentésével egy időben jelezte, hogy hamarosan csökkenteni fogja a Galaxy S6 árát, megerősítve a hírügynökségi beszámolókat. Utóbbiak azzal magyarázták a lépést, hogy a cég nem tudta megelőzni az Apple további előretörését, az S6 edge esetében pedig nem számítottak a később nyilvánvalóvá váló nagy érdeklődésre, emiatt pedig nem is állt rendelkezésre elegendő példány. Az árak csökkentésétől most azt várják, hogy a jelenlegi generáció újult erőre kap, de nem kell már sokáig várnunk a következő páros bemutatkozására sem. ( A cég holland online boltjában már láthatjuk is a különbséget, amely mind az S6, mind pedig az S6 edge esetében elérhető.)

A Samsung ugyanis már jelezte, hogy augusztus 13-án kerítenek sort az Unpacked rendezvényre, amelyen jó eséllyel az új generáció képviselőiről rántják majd le a leplet. Ezzel kapcsolatban bizonyos pletykák már napvilágot láttak, de hivatalos információ nincs, így érdemes a legutóbbi negyedév eredményeit ismertetni, hogy jobban megértsük a cég céljait. Van mit bepótolniuk, hiszen a mobilrészleg működési eredménye több mint egyharmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, egyes elemzők szerint pedig a korábban emlegetett évi 43 millió készüléket sem tudják majd leszállítani. Ezen az említett árcsökkentés és az új generáció segíthet majd, de a konkrét fejleményeket csak a második félévben ismerhetjük meg.

Az @evleaks által megszellőztetett lista alapján a házon belül csak Noble kódnéven futó új csúcskategóriás megoldás, a Note 5 egy 5,66 hüvelykes érintőképernyőre támaszkodik, amely a Quad HD, vagyis a 2560 x 1440 pixel felbontást támogatja. Ehhez a nyolcmagos Exynos 7420 chip társul, amelynek négy magja 2,1 GHz-en, másik négy feldolgozóegysége pedig 1,5 GHz-en fut, ehhez pedig 4 GB RAM, egy 16 megapixeles hátoldali kamera, annak 5 megapixeles előlapi testvére, valamint egy 32 GB-os belső tároló csatlakozna - ez utóbbi esetében a microSD támogatása nem elérhető.

A szoftveres oldalon az Android 5.1.1 Lollipop fut a készüléken, az azonban még nem egészen világos, hogy a készülék milyen külsővel, pontosan mikor, illetve milyen áron bukkanna fel. Néhány kép ugyan már szintén elérhető az interneten, ezek azonban ugyanúgy külső források jóvoltából jelentek meg, Európa kapcsán pedig nemrég egy némileg későbbi debütálásról írtak a magukat jól értesültnek beállító személyek, így egyelőre mindössze annyi világos, hogy a Samsungnak valami átütőt kell nyújtania ahhoz, hogy helyreállítsa a megcsappant bizalmat.

Az is kiderült, hogy a Samsung Pay a jövőben használható lesz az okostévéken is és az optimalizált változatának a segítségével a felhasználók mindössze három lépésben elintézhetik az alkalmazásokon belüli vásárlásaikat. A társaság kiemelte, hogy mind a hitelkártyák, mind a PayPal-fiókok összeköthetők lesznek a platformmal. Az utalásokat négy számjegyű PIN-kóddal lehet majd megerősíteni és az érzékeny információkat egy virtuális billentyűzet segítségével lehet majd megadni.

A szolgáltatást a Samsung 32 országban fogja elindítani és a tavalyi, illetve az idei okostelevíziókon működik majd. Azt ugyanakkor egyelőre nem árulta el a társaság, hogy pontosan mely államokban és mely modelleken lesz elérhető. A platformot az idei Mobil Világkongresszuson mutatta be a Samsung, mint okostelefonos fizetési szolgáltatást és már Dél-Koreában teszteli. A tervek alapján a Pay még a nyáron elérhető lesz az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Koreában. Azt viszont nem lehet tudni, hogy mikortól lesz hozzáférhető Európában is.

A Strategy Analytics közzétette a második negyedévre vonatkozó adatait, amelyek szerint az Apple a maga 10,9 százalékával ismét közelebb került a piacot vezető, jelenleg 20,5 százalékot felmutató Samsunghoz. A Huawei feljött a harmadik helyre, 7 százalékával a Microsoftot is maga mögé utasította, míg az ötödik helyen a Xiaomi végzett - az összes többi szereplő a globális mobilpiac felét tette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #13
    Általában mondtam, azért a többség odafigyel a telefonjára...
  • VolJin #12
    Az androidos telefonok spektruma elég széles a hardvert tekintve. Mellesleg az androidnak jobb a kezelőfelülete. Az apple féle ott vannak az ikonok felület mellett van egy magasabb szintű saját képernyőfelület, amin widgeteket is el lehet helyezni.
    Én olyan emberekkel találkoztam, akinek világ életében appleje volt, és az hú de jó, meg olyanokat is, akiknek android után váltottak applere, és jajj, ez miért ilyen fapados, meg olyanokat is, akiknek tökmindegy melyik van/volt, egyiket sem értik.
    De olyannal még nem találkoztam, hogy az android (Widgetes) után az applet kezdi el ajnározni.

    Ami az ios előnye, hogy jobban van optimalizálva a hardverre.
  • VolJin #11
    "De ez még mindig nem indokolja miért kellene 1-2 évente újat venni egy felsőkategóriás telefonból. "

    Akkor kell új telefon venni, ha elromlik, eltörik, elhagyja az ember. Hétvégén képszakadásosra ittam az agyam, a telefonom meg sehol. Galaxy S3 LTE.
    Most kell vennem egy újat, de ha meglenne, évekig ellennék vele.
  • zola2000 #10
    Nézd: ott van a két amerikai cég egymással szemben a szilícium völgyben, és szerintem szépen elosztották egymás között a világpiacot, hogy az alsó kategória android felső kategória apple, alternatíva meg windows.

    Nem hiába próbálkozik a samsung a tizennel, hogy mégis tárgyalópozícióban legyenek a googlel szemben, de az amerikai cégek akkor lehetetlenítenek el nem amerikai próbálkozást amikor csak akarnak.
  • dundiego86 #9
    off:
    De kb. fél év és kijön a felnyitott kukadoboz verzió 6.0, ahhoz viszont a mostani vas kevés lesz :( (nem értem miért). Én így jártam a nexus 4 -gyel sajna az 5.0 esetében (pedig aki tudja mekkora hw van abban, az is meglepődik). Nem értem, hogyan lehetett a világ legstabilabb operációs rendszerét (linux), egy ilyen bugos, nem is tudom mivé formálni.
  • szomferi #8
    100$ azt hiszem, de amúgy míg a hivatalos retailereknél (Media Markt, Euronics, Auchan, Edigital, stb) 230e volt az ár, a nagyobb GSM-láncok javában 190-200-ért adták, szóval ezzel csak simán követték a piacot (mondjuk most FirstPhone-nál veszel 2 év Samsung garival úgy 185-ért)
  • Tinman #7
    Jah, az baromság... 4-5 évente cserélek telefont, lehetőleg nem a legdrágábbat véve, hanem a felső kategória alján bogarászva.

    A többivel egyetértek.
  • tomboy013 #6
    Hidd el nem kell elmondani, mire lehet használni egy okostelefont :)
    De ez még mindig nem indokolja miért kellene 1-2 évente újat venni egy felsőkategóriás telefonból. A mesterséges igénygenerálás a magyarázat. A kényelem jó dolog, de nem biztos, hogy egészséges mikor már 3 percet nem bír ki az ember a telefonja nyomogatása nélkül. Van az a réteg aki tényleg kihasználja az okostelefonokat, de szerintem az nem egyenesen arányos azok számával akik ennyi pénzt kidobnak feleslegesen egy ilyen eszközre. Nem mintha baj lenne, csak úgy mondom, a gazdaságot fenn kell tartani, ahhoz pedig sok ilyen emberre van szükség aki gondolkodás nélkül szórja a pénzt.
  • Krisztiam #5
    és mennyivel csökkenti? 100 ft-al? :D
  • Tinman #4
    Telefon? Ezek már rég nem telefonok... az egy sokadlagos funkció.

    Baromi kényelmes amikor nálad van egy eszköz, amit kb. mindenre használhatsz és nem túl nagy, nem is túl apró. Ezekre használom a sajátom, add össze, hogy külön-külön ezek az eszközök mennyibe fájnának. Ugye? Így már nem is olyan sok 1-1 ilyen telefon ára:

    - futáshoz (sebesség, pace, kalóra, etc.), hangutasításos edzéstervet követek vele 2+ éve, de sérülésmegelőző tornához is egyszerűen perfekt. Az akksija fullra töltve, GPS-el, zenével, aktív képernyővel(!!!) röhögve kibír egy maratont. (Felet 2x is teljesítettem már 65% felett volt az akksi.)
    - esőben bármire hiszen vízálló, ezt sajna Edge nem tudná
    - zene és hangoskönyv hallgatáshoz
    - kiránduláskor fotózáshoz (21MP), videozáshoz (4k, 120 FPS, 1080p@60FPS), panoráma fotók készítéséhez
    - autós/gyalogos navihoz + érdekes helyek kereséseshez
    - online stratégiai játék szinte bárhol, bármikor
    - fórum, hírek olvasgatása bárhol, bármikor
    - token generátor
    - ritkán film nézés