Gyurkity Péter

Itt a Commodore okostelefonja

Megannyi próbálkozás után most egy okostelefonnal szereznének örömet a nosztalgiázóknak.

Az eredeti Commodore cég 1994-es csődje óta számos alkalommal láthattunk már érdekesnek tűnő próbálkozást a platform újraélesztésére, ám ezen kísérletek többnyire kudarccal végződtek, az utóbbi időben pedig egyre szánalmasabb megoldásokkal (és ötletgazdákkal) szerepelt a hírekben a 80-as évek ikonikus márkája. Most egy európai vállalkozás dobna piacra egy saját okostelefont.

Az Egyesült Királyságban két olasz vállalkozó által bejegyzett Commodore Business Machines Limited hivatalos oldalán megtaláljuk a készülék fontosabb hardveres részleteit, és már azt is tudjuk, hogy Commodore PET néven dobnák azt piacra, amivel az 1977-ben megjelent, annak idején nagyon is népszerű számítógépre utalnak. A hardver nem lebecsülendő, hiszen itt egy 1,7 GHz-es, nyolcmagos MediaTek chipet kapunk, amelyhez 13 megapixeles hátoldali kamera, egy 3000 mAh-s akkumulátor, dual-SIM, 4G-elérés, 16 vagy 32 GB-os belső tároló, valamint egy 32 GB-os microSD-kártya csatlakozik, a szoftveres oldalon pedig az Android fut, méghozzá két, egyedire szabott emulátorral, hogy ne legyen gondunk a régi C64 és Amiga játékok futtatásával.

Nem túl világos, hogy egy ilyen megoldásnak mennyiben lesz esélye a piacon, annál inkább, mert már maga a márkanév is meglehetősen viszontagságos múltra tekinthet vissza. Az eredeti céget felvásárló német ESCOM két évvel később ment csődbe, ezt a már említett kudarcos próbálkozások követték, hogy azután a C64x néven játékpécét piacra dobó Commodore USA érjen hasonló véget 2013-ban. Ugyanebben az évben egy bírósági döntés eredményeként a holland Commodore Holdings B.V. kapta meg a márkanevet, ők azonban azóta is hallgatnak, így most a két olasz vállalkozó próbálkozik meg egy újabb kísérlettel.


A 16 GB-os példány a nagyobb európai országokban 300 dollárnak megfelelő áron lesz kapható, a 32 GB-os változat ennél 60 dollárral lesz drágább. A megjelenés még a hónap vége előtt esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Legalább fizikai billentyűzet lenne rajta legalább akkor lenne kicsit értelme, de így...
  • VolJin #5
    Egyébént ez egy vicc.
    Készítsenek egy új OS-t, egy mikrokerneles unixot, mint az amigaOS, azaz workbench, és akkor az egy értékelhető brand.
    De ez így csak egy matrica bármely random okostelefonon.
  • VolJin #4
    Egy amiga500 CD-s konzolként, illetve CD32, a amiga1200 az alapja.
  • VolJin #3
    Az CDTV és amiga brand.
  • scarabeus86 #2
    Nekem van Commodore CD-m is. :D
  • Renegade #1
    :)

    Update: Of course, there's another way to get it if you don't mind missing out on some of that Commodore re-branding: direct from China. Android Police did a little legwork and found (surprise!) the Commodore Pet is a Orgtec WaPhone with a new logo. The original version of the phone doesn't come with Commodore and Amiga emulators, but it does cost about half as much, minus international shipping.