MTI

Gyorsulhat a szélessávú internethálózatok fejlesztése

A beruházások olcsóbbá tétele érdekében az állami tulajdonú ingatlanokat ingyenesen veheti használatba a fejlesztő.

A szélessávú internetkapcsolat biztosításához szükséges beruházások felgyorsulását célozza az elektronikus hírközlési szolgáltatások és infrastruktúra fejlesztésének, kiépítésének ösztönzéséről, a jogszabályi háttér akadálymentesítéséről szóló törvénymódosítás, amelyet hétfőn fogadott el a Ház. Az előterjesztés sarkalatos passzusokat is tartalmaz, ezeket 152 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 37 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők.

Az uniós célkitűzés szerint 2020-ig kell minden lakosnak elérhetővé tenni a szélessávú internetkapcsolatot, a kormány azonban azt tűzte célul, hogy ez már 2018-ra megvalósuljon. Ennek érdekében az elektronikus hírközlésről szóló jogszabály módosítása egyszerűsíti a megfelelő átviteli sebességet biztosító NGA-hálózatok engedélyeztetési szabályait. Orvosolja a tulajdonosi hozzájárulás megszerzésének nehézségeivel kapcsolatos problémákat, és javítja a közműegyeztetés hatékonyságát, mivel a már meglévő villany- vagy vasúti oszlopok felhasználásával gyorsabban, olcsóbban építhető ki a hálózat.

A törvénymódosítás átveszi azt az EU-irányelvet, amely a nagysebességű elektronikus hírközlési hálózatok kiépítésének olcsóbbá tételét célozza. Ez a többi közt biztosítja, hogy az a tulajdonos, akinek ingatlanát felhasználnák a fejlesztéshez, rendelkezhessen a megfelelő információkkal. Ha ennek ellenére nem tudnak a felek 45 napon belül megállapodni, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál kezdeményezhető eljárás arról. A változtatás érinti az épített környezet védelméről szóló törvényt is, amely határidőket szab az önkormányzatoknak és a kivitelezőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!