Gyurkity Péter

Ősszel jön Európában a moduláris Fairphone 2

A gyártó idén őszre ígéri a piaci megjelenést, a komponensek cserélgetése könnyebb lesz.

Többször - legutóbb éppen az MWC kapcsán - olvashattunk már a Google moduláris okostelefonjáról, amely a Project Ara keretei között készül. Időközben azonban további versenyzők is felbukkantak, akik némileg eltérő megoldásokat, illetve bizonyos értelemben kompromisszumot kínálnak a felhasználóknak - a Fairphone az őszre ígéri saját fejlesztését.

A most hivatalos közleményből kiderül, hogy egészen jól haladnak a készülékkel, amely szintén több, könnyen cserélhető komponenssel futna be. A cég több mint 60 ezer példányt adott el sorrendben első telefonjából, ez azonban nem a moduláris felépítésre, hanem a környezeti szempontból értékes anyagok mellőzésére, illetve a fair munkahelyi körülményekre helyezte a hangsúlyt, meglovagolva a távol-keleti gyártók gyakorlatával kapcsolatban időről-időre fellángoló ellenérzéseket.


A Fairphone 2 ezzel szemben könnyű cserélhetőséget ígér, bár ezt nem a Project Ara LEGO-szerű megoldása mentén biztosítanák, hanem az asztali PC-hez hasonló élményt, sok esetben (így például a kamera cseréjénél) némi tapasztalatot és előzetes képzést megkövetelve. Maga a készülék egy Snapdragon 801 chipre támaszkodik, ezt 2 GB RAM, 32 GB-os belső tároló, dual-SIM opció, egy 8 megapixeles hátoldali kamera, valamint egy 2420 mAh-s akkumulátor egészíti ki, de a megjelenést követően lehetőségünk lesz erősebb alkatrészek, valamint további funkciók, így például az NFC integrálására is. A hátlap szintén cserélhető, ez alapesetben 11 mm-es vastagságot jelent, viszont a telefon akár 2 méter magasságból is túléli a betonon történő landolást.

Ahogy említettük, a Fairphone 2 megjelenése ősszel esedékes, ára 525 euró lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeeTeR #1
    hmmm hmmm hmmm