Berta Sándor

Szem­mozgatással is írható e-mail

Az Eye-Tracking technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a szemmozgásuk segítségével kommunikáljanak, e-maileket írjanak vagy a világhálón böngésszenek.

A John Elvesjö által kifejlesztett technológia regisztrálja a szem minden rezdülését és egy szoftver elemzi valós időben az így kinyert adatokat. Az Eye-Tracking segítségével a számítógép pontosan tudja, hogy a felhasználó éppen hová néz vagy észleli, ha a fáradtságtól lecsukódna-e a szemei. A Tobii rendszere már több ezer amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) vagy bénulásban szenvedő betegen segített, így ők kicsit önállóbb életet élhetnek és minden, ami digitálisan vezérelhető egyetlen szempillantással vagy pislogással irányíthatóvá válik.

Az Eye-Tracking napjaink egyik legsokoldalúbb és legérdekesebb technológiáinak egyike. A piackutatásban arra használják, hogy elemezzék a honlapok használatát, de megtudható az is, hogy mely termékeket tekintik meg a szupermarketekben a vásárlók vagy hogy mennyire hatékonyak a metrókban elhelyezett reklámok. Az autókban mérhető a segítségével a vezető figyelme, míg a műtétek közben a sebészek lekérdezhetik a betegekkel kapcsolatos információkat a számítógépeikről, s így a kezeik nem csupán szabadok maradnak, de sterilek is.

John Elvesjö kiemelte, hogy a betegekért végzett munka inspirálta őket és ez adott nekik sok energiát. Ő és két barátja, Marten Skagö és Henrik Eskilsson közösen alapították meg 2001-ben a Tobii nevű céget, amelynek a székhelye Stockholmban van. Az első kiforrott termékkel 2004-ben jelentkeztek és napjainkban már az Eye-Tracking piac meghatározó szereplőjének számítanak. 650 munkatársuk van és irodáik vannak Németországban, Norvégiában, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban.


Elvesjö legszívesebben minden számítógépbe, laptopba, mobiltelefonba és autóba beépítené a technológiát. Ő és Skagö felelnek a kutatásért és fejlesztésért. A fiatal kutató immár 13 olyan szabadalmat jegyeztetett be, amelyek az Eye-Tracking technológiával foglalkoznak. A Tobii első irodája Elvesjöék társasházának pincéjében volt. A helyiséget kitatarozták és berendezték, cserébe alig kellett bérleti díjat fizetniük. Az egyik professzor biztosította a szükséges felszereléseket, a családtagok és a barátok a megtakarított pénzükkel szálltak be. De még ügyfeleket kellett szerezniük, ami koránt sem volt könnyű feladat. A Tobii létrehozása és talpon maradásának biztosítása igazi tanulási folyamat volt a számukra.

Elvesjöék szeretnék, hogy a technológia minden háztartásban megjelenjen, és egyszerűbben kezelhetővé tegye a naponta használt kisebb-nagyobb gépeket. Az, hogy a szemünkkel válthatunk majd az egyes alkalmazások között, csak a kezdetet jelenti. A számítógép megtanulhatja, hogy például egy hírportált valaki kizárólag az időjárási információk miatt keres fel és ezeket külön kérés vagy beállítás nélkül folyamatosan frissítheti. Egy játék vagy film automatikusan megállíthatóvá válik, ha a rendszer érzékeli, hogy a felhasználó túl fáradt vagy feláll az asztaltól és kimegy a szobából. A monitor háttérvilágítása automatikusan kikapcsolhat, ha az illető elfordul és telefonálni kezd. Mindez segítene hatékonyabban felhasználni az erőforrásokat, növelhetné az üzemidőt. Ahogy Elvesjö fogalmazott: "Eddig csak az alapokat alkottuk meg. Most kezdődik az igazi szórakozás."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pityu83 #5
    Sajnos egyre csak kényelmesedik az emberiség,már semmit sem akar csinálni,aztán meg mikor be üt egy krach akkor meg azt sem tudja mit kéne csinálni.Tényleg így fogunk elbutulni.
  • overseer-7 #4
    Már lassan ott tartunk hogy a szemmozgással is kitörölhetjük a seggünket, és utasíthatjuk a wc-t hogy húzza le magát.

    Istenem, egyre hülyébbek leszünk.
  • Sir Cryalot #3


    hipszternéni, IPO , öttönsön, bözzwőrd , öntörnősönől ..! :))
  • Sir Cryalot #2
    "Tobii announced its intention to launch an initial public offering and listing on Nasdaq Stockholm"

    jaaaa már látom (mire kell a sok attention ).... Meg kellett nézzem mert nálam meg kimerült az attention keret még idő előtt.
  • Sir Cryalot #1
    Érdekes hogy az IBM birtokában lévő szabadalomban, (ami feltehetőleg előzi ezt a "garázscéget") olcsó és buzzword mentes eye-tracking-ről van szó, addig a svédeké "pervasive" és sokat ragozzák , és felettébb érdekesmód az épp az előbbiekkel szeretnének a figyelem középpontjába kerülni, mindamellett hogy a használható teljesítményű trackernek komoly árat szabnak . Nálam ez kimeríti a kerülendő kategóriát.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.06.09. 19:00:47