SG.hu

Kevés a befektetésre érdemes magyar startup

A kockázati tőkepiac rendkívül jó helyzetbe került az utóbbi években a jelentős állami befektetések hatására. A startup-ok számára ugyanakkor fontos kérdés, hogy mi következik, ha elapadnak az állami források.

A Venture Capital Summit csúcskonferencián az állami és a privát szektor vezető szakemberei beszéltek arról, hogy mit hozhat a 2016-os év és milyen befektetői kultúra alakulhat ki hosszú távon. Rendkívül jónak ítélte a startup környezetet Oszkó Péter. 2015-ös piaci diagnózisában az Oxo Labs vezérigazgatója azt mondta, a szektorban nemcsak a kezelőalapok tőkevonzó ereje jelentős, de a gazdasági átalakulások eredményeként is komoly vonzerőt gyakorol a tehetségekre. Ugyanakkor sajnálatosnak vélte, hogy a kudarcok feldolgozásának, de a sikerek kezelésének sincs meg a kultúrája Magyarországon, még mindig hiányzik az ötlet vagy fejlesztési fázisban lévő projektek támogatásának üzleti modellje.

Hiányosságként említette Oszkó, hogy az inkubátorok és akcelerátorok piaca nem működik hatékonyan, aránytalanul sok a szereplő, ami nyilvánvalóan az állami pénz bőséges jelenlétének köszönhető. Oszkó Péter pozitívumként említette, hogy 2016 evolúciós ugrás lesz az alapkezelői piacon. Oszkó szerint a kezelőalapoknak nemcsak a tőkevonzó ereje jelentős, de komoly vonzerőt gyakorol a tehetségekre. Sokkal több befektetési célpont van, mint 5 éve, mégis sok a hiányosság az üzleti szaktudást illetően. Véleménye szerint egyszerre kell megoldani a befektetési célpontok és a befektetők összekötését, és mindkét szereplő nemzetközi bekötöttségének fejlesztését. A legnagyobb robbanás szerinte ezen a piacon következett elmúlt években, de sok az olyan befektető, aki csak a hazai piacon tevékenykedik. Az összefogásra biztatott, hiszen az alapkezelők együtt jobbak és erősebbek.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója szerint Magyarországon nem csupán a K+F szektorba kellene befektetni, tömeges kisvállalati tőkebefektetésre van szükség. Hozzátette: ezt a Széchenyi Tőkealapnál most próbálják ki, elsősorban a hagyományos ágazatokra koncentrálva. Fontos kérdésnek nevezte a jelenlegihez hasonló állami tőkebefektetések jövőjét. Szerinte az állami forrásokra egyértelműen szükség van, de ezekhez mindig 32-35 % privát forrásnak kellene társulnia. A 2011 óta működő Széchenyi Tőkealap sikerének kulcsa, hogy nem akar többségi tulajdonba kerülni, és stratégiája a befektetési érdekeltség fenntartására és a folyamatos növekedésre irányul.

Eszter Elemér, a Portus Buda vezetője szerint a Jeremie program célja egyértelmű: minél több sikeres projekt valósuljon meg az országban, hogy megtízszereződjön a befektetett 120 milliárd forint. Ehhez az szükséges, hogy a tőkebefektetők és a vállalkozói oldal egyaránt komolyan vegyék feladatukat. A rendszerváltás óta több hasonló nemzetgazdasági esély is kínálkozott, ám ezeket rendre elszalasztotta az ország: a privatizáció, a közbeszerzések és az EU-s pályázatok kapcsán piacra került tőkének alig 30%-a van jelen ma működő tőkeként az országban. Bár a hajrában vagyunk - hiszen a Jeremie december 31-én véget ér - érdemes a jövőről beszélni, hiszen az alapkezelőknek még fontos feladataik vannak: most lesz igazán fontos a portfólió menedzsment, illetve a sikeresen végrehajtott Exit-ek.

A Jeremie program jövőjét firtató kerekasztal beszélgetésben részt vevő szakértők - Gerő Viktor, Vitán Gábor, Eszter Elemér - egyetértettek abban, hogy a Jeremie program segített, ám fontos, hogy a projektekben a magántőke minél nagyobb arányban legyen jelen, illetve, hogy a szakmai csapatok létrehozása és az egész kiválasztási folyamat hatékonyabban menjen végbe.

A következő kerekasztal beszélgetésen az üzleti angyalok hazai piacon adódó szerepéről vitatkozott Straub Elek, Weiszbart Zsolt, Károlyi Antal és Kovács Zoltán. Straub Elek azt tapasztalta, hogy a vállalkozások sokszor részcélokban gondolkoznak, ahelyett, hogy a nyereség elérésére fókuszálnának, és száz projektből átlagosan csak három olyan van, amelyikbe valamikor érdemes lehet befektetni. A befektetők tehát versengenek azért, hogy a valóban kiváló minőségű projekteket megszerezhessék.

Ugyanakkor itthon a kevesebb tapasztalat miatt több idő kell egy-egy start-up felfutásához - tette hozzá Károlyi Antal - ami értelemszerűen növeli a költségeket. A globális piacra történő kijutás pedig szintén egy óriási kihívás, fel kell nőni ahhoz a feladathoz, hogy angolul, egy óriási kontinensen képes legyen magyar cég sikereket elérni. Az angyalok Amerikában tehetős, többnyire sikeres karriert befutott idős emberek, akik a saját pénzüket teszik be a vállalkozásba. Magyarországon ilyen réteg nincs, ezért van szükség az intézményi keretekre.

Karafiáth Balázs előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a Szilícium völgye nyitva áll a magyar start-up-ok előtt, a Neumann Society önkéntesei és támogatói azon dolgoznak, hogy minél több magyar tehetség érhessen el sikereket a tengerentúlon, azzal, hogy segítenek az elkövethető hibák számát csökkenteni, a megfelelő amerikai partnerek együttműködések kialakításával. A cél az, hogy lehetőleg már az alapítók között is legyen egy amerikai vállalkozó, hiszen ez jelentősen növeli annak az esélyét, hogy világsiker születhessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Az amerikai piac megszerzese nelkul nem igazan lesz nyereseges egy ceg ha kilep a nemzetkozi piacra. Ha az alapitok kozott van amerikai allampolgar, akkor sokkal konnyebb egy magyarorszagi cegnek belepnie az usa-ba, mert az amerikai allampolgarsagu tulaj miatt belfoldi cegnek szamit. Egyszeru jogi/penzugyi trukkozes, amit rengeteg kinai ceg jatszik meg, csak ott sokadik generacios kinai bevandorlokat hasznalnak, akiknek mar az ukapjuk is az usa-ban dolgozott.

    A startupokkal az a gond, hogy 99%-uk tenyleg remenytelen, mert vagy termekuk, vagy uzleti modeljuk nincs, a tobbsegnek jellemzoen egyik sem. Az usa-ban is ez a helyzet, csak ott nem kapnak allami tamogatast, ezert nem lehet oket olyan konnyen osszeszamolni, tehat csak a sikresek sikerei maradnak meg a emlekezetben.

    Azert azt fontos kiemelni, hogy ha van egy cegben magantoke, akkor az allam is csak tokeskent szallhat be, azaz minden befektetett fillert nyeresegkent vissza kell kapnia fuggetlenul attol milyen jogi eszkozokkel kerul at a startup szellemi tokeje es egyeb ertekei a startupot megvasarlo ceghez. (mivel olyan startup ami ki tudja noni magat meghatarozo cegge ujabban nem nagyon akad meg az usa-ban sem)
  • Zoliz #3
    "cél az, hogy lehetőleg már az alapítók között is legyen egy amerikai vállalkozó"
    Minek? "Amerika" nélkük nem lehet élni?
  • Skylake #2
    Magyarisztánban azaz orbániában a jó "startup" az, amely kellő fedésben tudja kiszivattyúzni az EU-s pénzt, leosztva a megfelelő százalékot a Gazdának.
  • Sir Cryalot #1
    ..."Az angyalok Amerikában tehetős, többnyire sikeres karriert befutott idős emberek, akik a saját pénzüket teszik be a vállalkozásba. Magyarországon ilyen réteg nincs, ezért van szükség az intézményi keretekre."

    -és ahol buli van , ott kibulizás is van, de főleg, bulizósfiatalok!...