MTI

Budapesten tartják az idei telekommunikációs világkonferenciát

Az ENSZ infokommunikációs szakosított szervezete, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ez év őszén a magyar fővárosban tartja telekommunikációs világkonferenciáját (Telecom World) - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a Budapesten akkreditált nagykövetek és a külföldi diplomaták előtt arról beszélt, hogy a világban végbemenő politikai, gazdasági és biztonsági változások mellett fontos szerepe van a gyorsan zajló technológiai változásoknak. Különösen igaz ez az infokommunikáció területére - tette hozzá. A változásokhoz való alkalmazkodásra minden országnak ki kell alakítani saját stratégiáját, hogy a győztese és ne a vesztese legyen ezeknek a változásoknak. Magyarország 2010-ben állt egy olyan fejlődési pályára, amelynek nyomán képes profitálni a változásokból, és a változási folyamat győztesei közé került a világban - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Az eseményen Szijjártó Péter és Houlin Zhao, az ITU főtitkára aláírta az ITU Telecom World 2015 rendezvény - amelyet ez év október 12-15. között rendeznek Budapesten - lebonyolításáról, szervezéséről és finanszírozásáról szóló megállapodást. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett: Magyarország törekvése az, hogy a technológiai változásoknak ne csak követője, hanem alakítója is legyen. Példaként hozta Puskás Tivadar és Neumann János munkásságát, a telefónia, illetve a számítástechnika fejlődésének megalapozásában. Mindezek alapján jogos az az elvárás, hogy a magyar szakemberek aktív szereplői legyenek a világban végbemenő technológiai változások folyamatainak különösen az infokommunikáció és a digitális technológia területén.


Elmondta, hogy a magyar emberek - nemzetközileg is ismert - kreativitásának fényében különösen megtisztelő Magyarország számára,hogy az idén fennállásának 150 éves évfordulóját ünneplő ITU ez év ősz világkonferenciáját a magyar fővárosban rendezi meg. Az eseményre mintegy 5-6 ezer résztvevőt várnak. A fórum a magyar szakemberek és vállalkozások számára komoly lehetőséget jelent arra, hogy megmutassák a világnak e téren elért eredményeiket, szaktudásukat, valamint újabb erőforrásokat vonjanak be a fejlődésbe. A telekommunikációs konferencia témakörei főként a digitális város és a digitális otthon köré szerveződnek. Emellett azonban szó lesz még az 5G megoldásokról, valamint a Big Data által nyújtott lehetőségek kiaknázásáról is.

Magyarország fontosnak tartja a multilaterális diplomáciát - fontosabbnak mint korábban -, mivel ez fontos erőforrás a kétoldalú kapcsolatokban is, valamint a magyar gazdaság teljesítményének javításában. Ezért is házigazdája Magyarország évről-évre több jelentős nemzetközi eseménynek. Az ország fejlődésének fontos területe az info- és telekommunikáció, amelynek fejlesztési irányait a nemzeti infokommunikációs stratégia jelöli ki. Ennek legfontosabb célkitűzése a digitális Magyarország létrehozása - mondta, hozzátéve, hogy a kormány a cégekkel kötött stratégiai megállapodásai közül 11-et infokommunikációs vállalkozással kötött. Magyarország célja ugyanis, hogy az EU-ban az infokommunikációs távközlési területen az élvonalba tartozzon.

Houlin Zhao azt hangsúlyozta, hogy a 150 éves, 193 tagországot tömörítő ITU a korábbinál nagyobb intenzitással kívánja bevonni munkájába a kis- és közepes vállalkozásokat, valamint az eddiginél is több figyelmet kíván fordítani a különböző infokommunikációs területeken az innovációra, a fejlesztések támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #1
    (Ugyanazt a képet még kétszer ?)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.04.10. 12:20:53