• kvp
    #4
    Az amerikai piac megszerzese nelkul nem igazan lesz nyereseges egy ceg ha kilep a nemzetkozi piacra. Ha az alapitok kozott van amerikai allampolgar, akkor sokkal konnyebb egy magyarorszagi cegnek belepnie az usa-ba, mert az amerikai allampolgarsagu tulaj miatt belfoldi cegnek szamit. Egyszeru jogi/penzugyi trukkozes, amit rengeteg kinai ceg jatszik meg, csak ott sokadik generacios kinai bevandorlokat hasznalnak, akiknek mar az ukapjuk is az usa-ban dolgozott.

    A startupokkal az a gond, hogy 99%-uk tenyleg remenytelen, mert vagy termekuk, vagy uzleti modeljuk nincs, a tobbsegnek jellemzoen egyik sem. Az usa-ban is ez a helyzet, csak ott nem kapnak allami tamogatast, ezert nem lehet oket olyan konnyen osszeszamolni, tehat csak a sikresek sikerei maradnak meg a emlekezetben.

    Azert azt fontos kiemelni, hogy ha van egy cegben magantoke, akkor az allam is csak tokeskent szallhat be, azaz minden befektetett fillert nyeresegkent vissza kell kapnia fuggetlenul attol milyen jogi eszkozokkel kerul at a startup szellemi tokeje es egyeb ertekei a startupot megvasarlo ceghez. (mivel olyan startup ami ki tudja noni magat meghatarozo cegge ujabban nem nagyon akad meg az usa-ban sem)