SG.hu

Megoldásokat kerestek a II. Rendszergazda Konferencián

Visszafogott IT beruházások, fogyatkozó új megrendelők, zsugorodó piac, öldöklő verseny és új lehetőségek. Ez jellemzi ma a rendszergazdák piacát. Új piaci trendekkel, kihívásokkal szembesültek és a megoldásokat keresték a szakemberek a napokban Budapesten megrendezett II. Országos Rendszergazda Konferencián. Az eseményen hetven szakember, többségében hazai kis- és közepes vállalatoknak szolgáltató független rendszergazdák és több nagyvállalat sysadmin munkatársa vett részt.

A rendszergazdáknak új ügyfelekre és az árrés növelésére van szükség a jelenlegi gondjaik megoldásához - mutatott rá köszöntőjében Dimitrova Dessislava, a szervező Alphasonic Kft. képviseletében. Ehhez azonban "a rendszergazdáknak a megrendelőik hiteles tanácsadói kell legyenek. Mindamellett meg kell felelniük annak az igénynek, hogy megbízóik lépést tartsanak a technológiai változásokkal, ugyanakkor spóroljanak is az informatikai költségeken." Éppen erre, a vállalkozások egyre szűkösebb keretére nyújthat megoldást egy újszerű, költséghatékony megoldás, a virtualizáció, amikor egy cég alkalmazottai távoli eléréssel dolgoznak tulajdonképpen egy, közös számítógépen - lényegében a cég saját felhőjében. Ezt az elvet ülteti a gyakorlatban a konferencián bemutatott 3X Virtual nevű magyar innováció, amely hibalehetőséget kizáró, biztonságos rendszer költséghatékony kiépítését és üzemeltetését teszi lehetővé.

"A lényeg, hogy az adattárolót, a kiszolgálót (szervert) és a személyi számítógépeket is virtualizáljuk, vagyis minden programot a szerveren tárolunk, a felhasználónál csak a billentyűzet és a monitor van. Majd mindezt duplikáljuk, hogy az egyik elem meghibásodása se okozza a teljes rendszer leállását" - mondja Kirov Kiril, az Alphasonic ügyvezetője. Ha megfelelő, jó minőségű eszközöket (tárolót, VM kiszolgálót és PC-t) választunk mindehhez akkor az IT-supportnak 70 százalékkal kevesebb munkája lesz. Mindehhez ma már olyan eszközök is rendelkezésre állnak, mint az NComputing cég mindössze 150 grammos kis vékonykliensei, amelyek révén egyszerre több felhasználó is nézhet nagyfelbontású videót egy szerveren virtualizált munkaállomáskon.

A hagyományos, önálló PC-k rendszeréből álló felálláshoz képest e módszerrel például az alacsonyabb áramfogyasztás révén az új eszközök ára 1 év alatt megtérülhet. Ezeket a termékeket széles körben használják iskolákban (például legutóbb Bulgáriában tértek át rá széles körben), valamint gyárakban, üzemekben is, mert a por és az extrém hő sem tudja tönkretenni őket. A rendszergazdáknak új üzleti lehetőséget kínál az "internet of things" friss trendje. Bükkösy Ádám, a SalesForce.com munkatársa szerint 2020-ra már 50 milliárd eszköz csatlakozik az internethez, és köztük lesznek például szívverésünket vagy a felhasznált kalóriákat mérő ruhadarabok és egyéb okos eszközök is. Ez az internetes forradalom harmadik hulláma, amely lehetővé teszi, hogy a megfelelő adatok kiválasztásával közvetlenül személyre szabható a kommunikáció az eddigi tömeges elérés helyett. Ezért megnő a cégek innovációs vezetőjének szerepe - ez a jövő egyik fontos karrierje lehet. Mindehhez a "felhőalapú rendszerek forradalma is társul", mert e nélkül az új ötletek, applikációk kifejlesztése kezelhetetlenül lelassulna.

Radvánszki Gábor, a Microsoft szakértője a felhőkben történő adattárolásról beszélt előadásában. Elmondta, hogy az adatmentés gyakran magasra rúgó beruházási költségein a rendszergazdák felhőalapú rendszerek használatával tudnak spórolni. Ilyen a Microsoft rendszere, a Windows Azure is, amely az igényeknek megfelelően bővíthető vagy csökkenthető garantáltan biztonságos tárolókapacitást jelent. Kihívások elé állítják az informatikusokat a legfrissebb mobiltrendek is. Ezek közül az egyik legfontosabb a BYOD (bring your own device, vagyis hozd a saját eszközödet). A fogalom azt takarja, amikor a cég alkalmazottai saját okostelefonjukat, tabletjüket használják munkahelyükön. Amint Szincsák Tamás, a Sicontact Kft. vezetője előadásában elmondta, ezek az eszközök könnyen fertőződnek kémprogramokkal, vírusokkal: a digitális kórokozók száma tízszeresére nőtt az elmúlt két évben.

A veszélyes alkalmazások (amelyek néha legismertebb app áruházakban is megtalálhatók) így azonban a vállalati informatikát is veszélyeztetik. Ezért idézett Marton János, a Computerlinks Hungary szakértője egy kutatást, amely szerint vállalatvezetők kétharmada megkövetelné, hogy munkavállalói jelszavas mobil eszközzel dolgozzanak, GPS-szel követhetők legyenek és szeretné, ha a céges levelezés biztonságos csatornán lenne leválasztva a mobilokon futó, adatvédelem szempontjából veszélyes e-mail kiszolgálóktól. Ezekre a problémákra megoldásként Citrix XenMobile termék került bemutatásra.

A konferencián bemutatásra került az év elején alapított Országos Minősített Informatika és Rendszergazda Hálózat Klaszter (OMIR) 2014. évi tervei. A szervezetet - melynek célja, hogy közös beszerzésekkel, szakmai, értékesítési, marketing és vezetési képzésekkel valamint piacszerzéssel segíti a rendszergazdai szolgáltatást nyújtó cégeket - tizenöt rendszergazda vállalkozás alapította. A széles igényeket jól példázza, hogy míg az alapítók mintegy ötven taggal számoltak az év végére, a várakozásokra jócskán rácáfolt az élet és mára 23 cég, valamint 220 informatikus tagja az OMIR-nak. Az OMIR 2014. évi tervei között folyamatos szakmai képzések és konferenciák mellett egy nagyszabású programban való részvétel is szerepel. A klaszter részt vesz a Tudatos Vállalkozásokért nevű összefogásban, amelynek révén feltérképezi a beruházásra készülő hazai cégeket, és a tervek szerint a cégek beruházási igényét összakapcsolják a rendszergazdák által kínált lehetőségekkel. Nagy reményeket fűznek a konferencián bemutatott, nagyvállalati IT infrastruktúrát kisvállalati pénzért nyújtó 3X Virtual rendszerhez melynek az OMIR a hivatalos forgalmazója lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!