MTI

Internetkapcsolatot építenek ki somogyi kistelepüléseken

Mintegy 130 kilométernyi 96 szálas optikai kábelt építenek ki szeptember végéig a kaposvári kistérségben, hogy a települések csatlakozhassanak az országos szélessávú gerinchálózatra - közölte a Somogy Megyei Önkormányzat.

A nyílt hozzáférésű hálózat végpontjait az Optanet Kft. építi ki 16 településen. A hálózatra rákapcsolják az önkormányzatokat, az iskolákat és az e-Magyarország-pontokat. A műszaki átadást és a szolgáltató kiválasztását követően nyílik meg a csatlakozási lehetőség a lakosság számára is, akik a minimálisan 30 Mbit/s - de akár 100Mbit/s - letöltési és 20 Mbit/s feltöltési sebességű hálózaton férhetnek majd hozzá a világhálóhoz.

"Aprófalvas településszerkezetünk eddig nem feltétlenül segítette a korszerű digitális technika elterjedését. Városainkban talán nem lehet panasz az internetes lehetőségekre, ám falvaink jó részében hiányzik az optikai kábel, a megfelelő minőségű hálózat" - idézte a Somogy Megyei Közgyűlés elnökét a közlemény.

Jakó Gergely (Fidesz-KDNP) a fejlesztéssel kapcsolatosan úgy fogalmazott: "tartós hátrányba kerül az, aki nem képes, nem tud, vagy nem akar hozzáférni a digitális eszközökhöz, az internet adta lehetőségekhez". Hozzátette: ez a fejlesztés egy újabb lehetőség az esélyegyenlőség megteremtése érdekében, hogy ne csak a városokban élők, hanem azoktól a legtávolabb eső és legkisebb településen lakók is hozzájuthassanak azokhoz a szolgáltatásokhoz - például az e-közigazgatáshoz -, melyek elérése ma már nélkülözhetetlen.

A Digitális Magyarország programhoz kapcsolódó fejlesztés célja, hogy az egész megyében elérhető legyen a szélessávú csatlakozási lehetőség. Ennek érdekében a kaposvári mellett a barcsi és a marcali kistérségben is megkezdődtek a kivitelezési munkálatok - áll a Somogy Megyei Önkormányzat közleményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!