MTI

A hálózatfejlesztésekre koncentrál idén a Magyar Telekom

Mind a vezetékes, mind a mobilhálózat fejlesztése meghatározó lesz a Magyar Telekom tevékenységében a következő időszakban - mondta a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Szabó János az első negyedév eredményei között biztatónak értékelte, hogy a társaság bevétele, valamint a kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) is nőtt, készpénztermelő képessége (cashflow) pedig 10 milliárd forinttal javult, bár továbbra is negatív. A Telekom nettó eredménye ugyanakkor 48,1 százalékkal, 2,5 milliárd forintra csökkent a tavalyi első negyedévhez képest.

A vezérigazgató-helyettes megismételte azt a célkitűzést, hogy az újgenerációs vezetékes hálózat fejlesztésének felgyorsításával az idén 440 ezer háztartást szeretnének elérni a szélessávú szolgáltatásokkal, így év végére mintegy 2,2 millió háztartásra nő a vállalat nagysebességű vezetékes internet lefedettsége. A mobil szélessávú, 4G/LTE fejlesztés is folytatódik, és az idei év végére a mostani 84 százalékról 97 százalékra növekszik a lefedettség.

Szabó János beszélt arról is, hogy a társaság augusztustól kilép a lakossági gázszolgáltatási piacról, de az üzleti előfizetőket továbbra is megtartja, utóbbi a szegmensben továbbra is értékteremtő a vállalat jelenléte. A lakossági szolgáltatás megszüntetését a megváltozott piaci környezettel indokolta, amely miatt hosszútávon már nem fenntartható az árelőny, amit az előfizetőknek nyújtani tudtak. Hozzátette, hogy a villamosenergia-szolgáltatás területén is vizsgálják a további lehetőségeket, de döntés erről egyelőre nincs.

A Magyar Telekom kedden tette közzé a 2015. első negyedéves gazdálkodási eredményeit: a csoport konszolidált bevételei 3,3 százalékkal, 156,96 milliárd forintra nőttek, míg a társaság részvényeseire jutó adózott eredmény 48,1 százalékkal, 2,5 milliárd forintra csökkent. Az EBITDA eredmény 4,8 százalékkal emelkedett, 42,5 milliárd forint lett. A Telekom kissé lefelé módosította idei árbevétel-előrejelzését: a tavalyival megközelítőleg azonos árbevételt vár, míg az év elején nulla és 3 százalék közötti növekedést jelzett előre. A változás oka, hogy a társaság az idén augusztustól kilép a lakossági gázpiacról, továbbá az üzleti energiaszolgáltatásra a második félévben vegyesvállalatot alapít, amelynek eredményeit a jövőben nem konszolidálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!