SG.hu

Korlátos net miatt kapott 310 millió forintos bírságot a Magyar Telekom

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 310 milliós bírságot rótt ki a Magyar Telekomra, amiért a fogyasztókat megtévesztve, valótlanul reklámozta korlátlanként egyes mobilinternet-csomagopcióit. A cégnek emellett kompenzációként 4 GB többlet-adatforgalmat kell biztosítania a jogsértéssel érintett fogyasztói számára.

A Gazdasági Versenyhivatal 2020. végén elején indított vizsgálatot – a Vodafone-nal párhuzamosan – a Magyar Telekommal szemben, mobilinternet-díjcsomagjainak népszerűsítése miatt. A cég reklámjai ugyanis korlátlanságot ígértek a fogyasztóknak például közösségi médiaszolgáltatások, meghatározott chat-alkalmazások vagy egyes TV- és filmapplikációk használatakor (pl. „Korlátlan mobilnetünk megállíthatatlanná tesz. Válaszd a hozzád illő korlátlanságot!”, „Válassz korlátlan közösségi médiát!”).

A versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy valójában a hangsúlyosan korlátlanként hirdetett, ún. nullás díjszabású opciók egyike sem biztosított teljes díjmentességet, mivel egyes funkciók – így például a chat-alkalmazások esetében a hang- és videóhívások, vagy a közösségi média böngészésekor a videótartalmak – csökkentették az előfizetők adatkeretét.

A korlátozások közkedvelt funkciókra is vonatkoztak (például videólejátszás), míg más esetekben elkerülhetetlenek voltak (például automatikusan lejátszódó hirdetés) vagy a szolgáltatások lényegi részeit érintették: a chat-appok hanghívás (VOIP) funkcióit például a fogyasztók harmada-negyede használta a vizsgált időszakban, és jelentős volt köztük a videotelefonálók aránya is. A szűkítésekről a Telekom jellemzően nem adott reklámjaiban tájékoztatást – ahol pedig adott, ott sem tette egyértelművé, hogy mely forgalmak díjmentesek, és melyek csökkentik a díjcsomagba foglalt adatkeretet.

A GVH döntése megállapította, hogy a megtévesztő gyakorlat nem csupán az érintett mobilcsomagok ár-érték arányára lehetett kihatással, hanem befolyásolhatta a fogyasztók használati szokásait is: pl. a szűkítések pontosabb tudatában a fogyasztók kevésbé intenzíven használhatták volna az érintett applikációk (korlátlannak hitt) funkcióit, vagy gyakrabban térnek át a wifi-hálózatra.

A hatóság Versenytanácsa 310 millió forintos bírságot szabott ki a jogsértésért a Magyar Telekom Nyrt.-re, tekintettel többek között arra, hogy az elmúlt 10 évben már tizedszer tévesztette meg a fogyasztókat. A hatóság eltiltotta a vállalkozást a gyakorlat folytatásától, emellett – bírságcsökkentésként figyelembe véve – a fogyasztók kompenzálását célzó jóvátételi csomagjának végrehajtására kötelezte.

Ennek keretében a bírságcsökkentés mértékét összességében többszörösen meghaladó értékű, 4 GB-nyi, 1 hónapig felhasználható plusz adatmennyiséget kap minden fogyasztó, aki 2017.01.01. után igénybe vett és jelenleg is igénybe vesz a Telekomnál korlátlanként hirdetett opciót, és legalább egyszer elérte a díjcsomagjában foglalt adatkeretének 100%-át. A jóvátételre jogosultakat a cég SMS-ben tájékoztatja majd a pótlólagos adatkeretről. A Telekom emellett valamennyi, korlátlan opciókkal érintett előfizetőjét tájékoztatja a kérdéses adatforgalmak korlátaira vonatkozó információk elérhetőségéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #3
  mondjuk meg lehetett volna őket, ha akarják... de nem akarják.
  Mondjuk egy olyan bünti, hogy a megelőző év, éves nyereségének a 90%-a a büntetés,
  és kiemelni, hogy ez után minden hasonló jogsértés a megelőző év nyereségének a 99%-a lesz. Sztem két perc alatt repülnének a Telekom magyarországi vezető a picsába. A németek ezt nem nagyon hagynák.
  Tudom, ui. 15 évig voltam egy olyan cégnél rendszergazda, aminek a hálózati infrastruktúráját a német telekom biztosította a magyarokon keresztül. És én láttam a saját szememmel, hogy egy középvezetőt küldtek ki földet túrni, mert akkor már kb. 2 hete baj volt az optikai kábelünkkel és nem voltak hajlandók foglalkozni vele. Aztán megelégeltük, szóltunk a német anyavállalatnak ő meg a német t-kom-nak , hogy [email protected]ák meg. És mivel Németország egyik legnagyobb cégével volt dolguk ezért ugrottak is. És kiküldték földet túrni és optikai kábel kiásni az egyik középvezetőt, akihez tartozott a probléma. Szóval egy ilyen bünti után a telekom teljes vezetését menesztenék. Ja: és a többi köcsög cég is tanulna belőle, mert lehet rájuk is sor fog kerülni ha hülyék.
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  @mumoka 2012

  Nem nagyon van olyan nyugati ország, ahol egy nagy Nyrt-t, illetve annak vezetőségét normálisan meg lehetne büntetni ilyen törvénysértések miatt. (sikkasztani mostanában nem szoktak, mert ha akarnának se tudnának annyit összevakarni, mint amennyi a fizetésük :-)
 • mumoka 2012 #1
  itt a probléma nálunk A hatóság Versenytanácsa 310 millió forintos bírságot szabott ki a jogsértésért a Magyar Telekom Nyrt.-re, tekintettel többek között arra, hogy az elmúlt 10 évben már tizedszer tévesztette meg a fogyasztókat. 1 magyar lakosra ennyi bűncselekmény ért már 5x életfogytiglant adnak a cégek meg csak enye bennyét kapnak
  nagyon jók a magyar törvények.