Berta Sándor

Csúszhat az Apple és az Amazon elleni EU-vizsgálat

Az Európai Bizottság nem tudja betartani a tervezett ütemtervét.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa azt mondta, hogy a csúszások miatt a vizsgálatot nem tudják lezárni az év közepéig. Hozzátette, hogy a jogállam elvét és a munkájuk minőségét nem fogják feláldozni azért, hogy felgyorsítsák az eljárás lefolytatását. A legnagyobb késedelmet az okozza, hogy minden egyes európai uniós tagállamtól be kell szerezni a szükséges információkat.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az EU munkatársai nem mindig kapják meg első vagy második alkalommal a várt válaszokat. Közölte, hogy a legjobbjukat fogják nyújtani és az eljárás a legmagasabb prioritásaik közé tartozik. Természetesen mindig jobb gyorsnak, mint lassúnak lenni., de a legjobb még mindig az, ha jogszerűen járnak el.

Az Apple korábban már az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez eljuttatott kötelező jelentésének keretében arra figyelmeztette a befektetőit, hogy esetleg komoly utólagos adóbefizetésekre lesz szükség, ha az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy az Apple és Írország kormány között kötött adómegállapodás illegális állami segítségnyújtásnak minősül. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy az Apple-t kötelezhetik arra, hogy az utolsó 10 évre vonatkozó adóhátralékait befizesse. Az esetleges változások negatívan hathatnak a konszern nyereségére, a készpénzben lévő tartalékaira és a pénzügyi helyzetére.

Az Amazon a luxemburgi leányvállalatai segítségével több mint kétmilliárd dolláros európai és amerikai adófizetést takarított meg. Az Apple kapcsán pedig kiszivárgott, hogy illegális állami segítséget kaphatott Írországban. A kaliforniai óriáscég több mint két évtizeden át nem 12,5, hanem mindössze 2 százalékos társasági adókulccsal adózott. Az Európai Bizottság tavaly decemberben jelezte, hogy az összes uniós tagállamtól információkat kér arról, hogy szoktak-e külön adómegállapodásokat kötni vállalatokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!