Berta Sándor

Jönnek az okos bőröndök

A jövőben az utasoknak nem kellene azzal vesződniük, hogy a poggyászaikat leadják a repülőtéri biztonsági kapuknál.

A Samsung és a Samsonite olyan koffereket akar kifejleszteni, amelyek korszerű technikával vannak felszerelve, így a felhasználóknak nem kellene foglalkozniuk azzal, hogy a bőröndjeiket a megfelelő terminálokon adják le. Elegendő lenne csupán, hogy a megfelelő szállítószalagra tegyék a poggyászukat, az integrált elektronika pedig pontosan tudná, hogy melyik járattal melyik célállomás érhető el.

A jövőben a poggyászok önállóan jelentkezhetnek be a repülőtéren az ottani IT-rendszerhez, a tulajdonos pedig az okostelefonján követheti majd nyomon, hogy hol tart a csomagjai ellenőrzése és szállítása. Mindez egyszerűbbé és kényelmesebbé teheti a szállítást és az utazást.


A két cégnek ugyanakkor további elképzelései is vannak, amelyeket szintén az integrált elektronika segítségével valósítanának meg. A bőröndöket például megfelelő szenzorokkal szerelnék fel, így közvetlen kapcsolatban lehetnének a tulajdonosukkal és tájékoztathatnák őket, ha például valami változás történik vagy egy harmadik fél kinyitotta őket. Egy másik ötlet szerint pedig a jövőben a poggyászokat egy kis méretű elektromos motorral szerelik fel és így önállóan követhetik a tulajdonosukat.

Tavaly elkészült a Bluesmart nevű bőrönd, amely beépített GPS-vevőegységgel, távolságmérővel, okostelefonnal nyitható elektromos zárral, Bluetooth-kapcsolattal és a mobil készülékek feltöltésére használható lítium-ionos akkumulátorral rendelkezik. A koffer ráadásul képes az utazási adatok valós idejű összegyűjtésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jim Morrison #3
    sebaj, majd jön az olcsó teleportálás és akkor nem fog kelleni =)
  • Skylake #2
    Remek ötlet, akkor már a bőröndök is meghackelhetők lesznek. Tök jó, hogy mindenhez olyan működési logikát társítunk, mi okos emberek, amely jó könnyen kompromittálható. A "sima" bőrönd csak egy bőrönd, ruházat szállítására szolgáló eszköz. Az okosbőröndöt viszont majd fel lehet úgy ütni, hogy önmaga guruljon ahhoz, aki el akarja lopni. Óóóóó, a fenébe, most jut eszembe, naprakész a vírusírtó a bőröndömön? Jaj, a bőrödöm tűzfala jól van konfigurálva? Izgulok, mert nem látja az app a bőröndömet! Lehet hogy most törik fel???

    Szánalmas maszturbáció ez. Ja, ha így haladunk, az előbbi tevékenység ellátáshoz is gépek kellenek majd nekünk. A kezünk nem lesz elég! Szép jövő!
  • Ender Wiggin #1
    tök jó ötlet minden, ami csak okostelefonnal együtt működik :-D