Gyurkity Péter

A terroristák is az iPhone-t használják

Erre figyelmeztet egy amerikai ügyész a titkosítás alkalmazása miatt, ám sok a kérdőjel.

Az iOS 7 megjelenése óta több alkalommal érte támadás az Apple operációs rendszerét, mégpedig a készülék tartalmának titkosítása, pontosabban annak alapértelmezett módon történő engedélyezése kapcsán. Most egy manhattani körzeti ügyész kifogásolta a cég lépését, arra figyelmeztetve, hogy ezzel a terroristákat segítik.

Cyrus Vance Jr. egy helyi rádióműsorban fejtette ki véleményét a titkosítás engedélyezése, annak várható következményei kapcsán, bár kijutott a kritikából a Google-nek is, amely az Android esetében igyekszik megvalósítani egy hasonló keretrendszert, ezzel is növelve a felhasználók és a rendszer biztonságát. Vance már nem először hangoztatja negatív véleményét a lépéssel kapcsolatban, ez azonban több kérdést is felvet, hiszen míg egyik oldalról azt hallhatjuk, hogy a titkosítás és a biztonság növelése megnehezíti, mi több, ellehetetleníti a hatóságok dolgát, a Snowden-ügy kapcsán sok emberben inkább ennek ellenkezője merülhet fel, hiszen az a képzetünk támad, mintha az Apple készülékei tárva-nyitva állnának a lehallgatásért felelős szervezetek előtt.

Mások ezt a kérdést egy általánosabb, felülnézeti szemszögből közelítik meg. A világ egyik részén a nyomort és a tudatlanságot okolhatjuk az egyre szélesebb tömegeket megragadó nemzetközi terrorizmus terjedéséért, az úgynevezett fejlett országokban viszont mintha a szándékos félelemkeltés, a tömegtájékoztató eszközökön keresztül eligazodni igyekvő állampolgárok hiszterizálása folyna, a még szorosabb, minden eddiginél kiterjedtebb megfigyelések elfogadtatása érdekében. Jelen esetben az iPhone és az Apple van a célkeresztben, miközben a titkosítás eltávolítása még jobban megkönnyítené a tömeges megfigyeléseket, amelyek sok esetben az alapvető emberi jogok semmibevételével zajlanak.

Sokak szerint a szabadság és a biztonság iránti vágy az emberek nagy többségénél nincs egyformán jelen, a biztonságot ugyanis többre tartjuk az egyéni és a kollektív szabadságjogoknál. Amennyiben ez valóban így van, a fejlett demokráciák valószínűleg nem sokáig húzzák majd. Addig is marad a félelemkeltés, illetve a hatósági törekvésekkel szembeni ellenállás párharca, amely bizonyos esetekben a fentiekhez hasonló megnyilvánulásokat eredményez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #5
    Mert az android a legbiztonságosabb op rendszer. Kérlek. Googlenál már 1 éve kötelezően alá kell írni, hogy tudtod nélkül is turkálhatnak a leveleid között. Javíts ki, ha tévedek, egy android kezdő lépései: "adja gmail fiókját" :D

  • kvp #4
    Mind a blackberry-k, mind az iphone-ok mesterkulcsa megvan az amerikai nemzetbiztonsagi hivatalnak. Innentol ezek a keszulekek nemhogy nem titkositanak, de barmikor tavolrol vezerelhetoek. (de az xbox-ok es az okostevek kamerai is) Egy atlag android-os keszulekben nem sok titkositas van, de legalabb csak a szolgaltato (es a legtobb esetben a kinai gyarto) tudja tavolrol vezerelni.

    Ha valaki biztonsagosabb keszuleket akar, akkor vegyen egy root-olhato hardvert, amiben nincs hardver szintu backdoor (az olcso kinaiakbol kisporoljak). Tegyen fel open source-os android-ot, allitsa be rendesen a kernel szintu tuzfalat (pl. drop all rule szinte mindenre) es rakja fel ra a ma hasznalt titkosito szoftvereket. (a gpg-tol a truecypt-en at az onion-t hasznalo voip kliensig) Ezek sem 100%-ban biztonsagosak, de nehezebb dolga van veluk barmelyik titkosszolgalatnak vagy a neten arra jaro orosz/kinai/akarmilyen hacker bandanak. Ehhez kepest az iphone-ok meg az atlag amerikai script kiddy-t sem allitjak meg.

    A leg biztonsagosabb megoldas a Tetsuo altal is emlitett adatrejtes, amikor ranezesre semmi gyanus sincs az illetoben. A legtobb nyugati terrorista ilyen volt. A gond az, hogy aki ezt kepes betartani, az vagy tenyleg egy jol kepzett terrorista vagy amugy sincs miert titkoloznia. Az atlag ertelmisegi, poltikai szabadgondolkodo, stb. viszont neha raszorul a technika segitsegere, ha az adott allam ahol eppen tartozkodik nem szimpatizal a gondolataival es ezeket ennek ellenere ki szeretne fejteni. Az iphone hasznalata ebben az esetben az egyik legrosszabb valasztas.
  • Tetsuo #3
    Annyiból igaz lehet, hogy a legjobb titkosítás az a virágnyelv.
    Akár iPhone-t használva és pizzát rendelve, speciális feltéttel ki lehet adni utasítást egy robbantásra... de ez csak iPhone reklám természtesen.
  • Jakuza1 #2
    Ezek tenyleg azt hiszik, hogy az amerikai titkosszolgalat, egy amerikai ceg telefonjat nem tudjak leellenorizni? Vagy ennyire marhanak nezik az embereket, hogy ezt be is veszik? Nem azert de ha terrorista lennek, az elso az lenne, hogy ilyen telefont nem hasznalnek, nemhogy meg direkt Iphonet vasarolnek, mert annak "jo a titkositasa"
    Kesz agyrem ez a cikk is.
  • vision5 #1
    A terroristák nem használnak iPhone-t, ezért se tudták elkapni sokáig Bin Ladent...