Gyurkity Péter

Már az első iPhone is a CIA célkeresztjében volt

Azóta pedig évente konferenciát tartanak a legújabb módszerek további finomítása érdekében.

Edward Snowden újabb dokumentumokat osztott meg a világhálón, ezúttal a The Intercept magazin közreműködésével, amelyek a CIA törekvéseivel kapcsolatosak. Ezekből kiderült, hogy csaknem egy évtizedre nyúlik vissza a hírszerzés azon igyekezete, hogy feltörje és saját céljaira használja fel az Apple által gyártott hordozható eszközöket.

A prezentáció meglehetősen nagy visszhangot váltott ki a biztonsági szakértők körében, hiszen ebből megtudhatjuk, hogy a CIA már az első iPhone megjelenése előtt, 2006-tól kezdve aktívan dolgozott a különböző fejlesztések titkosításának feltörésén, bizalmas felhasználói adatok megszerzésén, mindezt a nemzetbiztonság nevében. Mi több, egyéb társszervezetek tagjait is meghívják az évente megtartott, „Jamboree” névre keresztelt titkos konferenciákra, amelyeken kitárgyalják a legújabb módszereket, és igyekeznek azokat tovább tökéletesíteni, hogy megkerüljék az Apple védelmét. A cég a maga részéről az utóbbi években nem mulasztotta el kiemelni, hogy szeretné növelni a felhasználók biztonságát, ám ez a jelek szerint nem könnyű feladat.

Az egyik ilyen, több alkalommal felmerült módszer az Xcode helyettesítése, mégpedig egy azzal szinte csaknem teljesen megegyező szoftverrel, amely trójai falóként, a felhasználókat megtévesztve terjedne el. A módosított alkalmazás további kártevőket telepítene a kompromittált készülékekre, amelyek azután neveket, jelszavakat és egyéb információkat gyűjtenének anélkül, hogy az Xcode segítségével külső alkalmazásokat fejlesztő személyeknek erről bármilyen tudomása lenne. Egyes szakértők meglepetésüknek adtak hangot, hogy amerikai cégek termékeit is ilyen egyértelmű módon igyekeztek támadni, mások pedig azt emelték ki a hír láttán, hogy ez messze túlmegy a bűnözők elleni küzdelem keretein.

A CIA és az Apple sem kívánta kommentálni a hírt, bár utóbbi ismét a korábban elhangzott, a fokozott erőfeszítésekre utaló nyilatkozatokra mutatott vissza, amelyek szerint ők mindent megtesznek, hogy fokozzák a felhasználók biztonságát. A hivatalos szervek legalább ennyire igyekeznek azt lebontani, amire jellemző James Comey, az FBI igazgatójának kijelentése, miszerint a mobil eszközökön alkalmazott titkosítás a bűnözők esélyeit javítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakkerman #6
    Ez úgy ahogy van hülyeség,és butaság amit írtál. Akkor ne fejlesszen az Audi,mert az első Audi 80-as is elvitte az embert a-ból b-be,minden más funkció fölösleges?
  • Jakuza1 #5
    Az a baj, hogy van itt egy logikai bukfenc. Ugyanis nem az okostelefonokkal van a baj, hanem azzal, hogy az ilyen szolgalatok mindenaron megfigyelni akarnak mindenkit.
    Jo volt a szakoca is meg a kobalta, de a fejlodeshez elengedhetetlen a tovabblepes. Errol nem a technika tehet,hqanem mint mondtam, azok akik szandekosan megsertik a jogaidat. Na persze ha lennenek valodi jogaid, mert azok csak addig vannak, amig a rendszerrel egyutt haladsz es befogod a pofad. Ja es nem is kell semmilyen torvenybeutkozot tenned, ahhoz, hogy kiess a pixisbol, eleg ha felemeled a hangod, vagy "tenyleges" szabadsagra vagysz.
  • Banderas1990 #4
    Jó az még ma is és az emberiség is meglenne nélküle (sőt ha így nézzük, sima mobilok nélkül is :D ), de egyszerűen a mobiltelefonok kibővített lehetőségei már annyira "hozzánőttek" az emberekhez, hogy joggal veszik az ezeket biztosító "okos" készülékeket. Mondhatjuk, hogy a mobilok egyszerűen "továbbfejlődtek".

    Nekem is van okos mobilom, nem valami hiper-vassal felszerelt fajta, egy sima középkategória, és én elég gyakran ki is használom a lehetőségeit.
    Utoljára szerkesztette: Banderas1990, 2015.03.14. 14:20:51
  • Ender Wiggin #3
    Azt nem értem, miért nem jó a butatelefon? Sokkal kevesebb módon manipulálható és telefonálni azért lehet vele. Eddig is meg volt az emberiség az okostelefonok nélkül, mostantól vajon miért nincs meg nélkülük?
  • Zsoltee_a_bator #2
    Ha nem valamelyik softwaredet hackeltek meg, akkor valamelyik hardwaredet. Ha azt meg nem tettek meg "gyarilag", akkor is megoldjak, ha barmi okbol celcsoport leszel. (pl webshoprol rendelt kacatot fognak be es nyulnak bele, stb)

    Ha kovetted a hireket mostanaban, lathatod, hogy ez mar nem szamit paranoias gondolatnak, inkabb realistanak :)
  • Sequoyah #1
    Amugy sztem jo, h a CIA leteszteli nekunk a kulonbozo rejtjelezesi modszereket es szoftvereket:) Amit ok szidnak, nekunk azt kell hasznalni.