SG.hu

Átjárást kínál az eszközök között az Ubuntu 15.04

Az Ubuntu mögött álló cég, a Canonical bejelentette, ma, azaz 2015. április 23-án elérhetővé teszi operációs rendszerének legújabb, 15.04-es kiadását.

A cég közleménye szerint az új verzió asztalra, kiszolgálóra, telefonra, felhőre, illetve „a dolgok internetjére” (IoT) szánt kiadással fog megjelenni, azaz konvergens átjárást kínál az egyes eszközök között. A szabad irodai szoftvercsomag, a LibreOffice legújabb 4.4-es kiadásával érkező verzióban számos új funkció és teljesítménybeli javulás tapasztalható az előző kiadáshoz képest. Ettől a verziótól kezdve lehetőség van digitálisan aláírt PDF-be exportálni dokumentumainkat, vagy csatlakozni a Sharepointhoz, illetve a OneDrive-hoz. Néhány további újdonság: Statisztikai funkciók a Calc táblázatkezelő, illetve jelszóval védett dokumentumok az Impress bemutatókészítő alkalmazásnál, továbbfejlesztett OpenGL támogatás, illetve a diák közötti átmenetek támogatása Draw, illetve Impress alatt.

A kiadás újdonságai közül az egyik leginkább említésre méltó, az, hogy a fejlesztőknek szinte azonnali hozzáférést biztosít a legizgalmasabb, leginnovatívabb felhő-, mobil- és internetes fejlesztést megkönnyítő szoftverekhez. Az Ubuntu Make névre hallgató fejlesztői eszköztár lehetőséget nyújt a fejlesztőknek mobil-, webalkalmazások és játékok fejlesztésére, a több mint 14 újonnan támogatott platformnak köszönhetően. A fejlesztőknek nem kell azon aggódniuk, hogy összekuszálják a rendszerüket, ha szeretnék például egyszerre feltelepíteni a pipy, az npm vagy a rubygem könyvtárakat.

A „Snappy” névre keresztelt változat a legkisebb és legbiztonságosabb kiadása az Ubuntunak. Ez egy szuper könnyű, tranzakciókezelés segítségével frissíthető változat, amelynek segítségével drónok, robotok, hálózati kapcsolók, mobil bázisállomások, ipari átjárók és még sok más IoT eszköz működtethető. A Snappy Ubuntu Core első stabil kiadása az Ubuntu 15.04-gyel egyszerre mutatkozik be. Ez a kiadás támogatja a 64 bites Intel-alapú, illetve az ARM HF architektúrákat.

Az Ubuntu 15.04 lesz az Ubuntu telefonokra szánt változatának következő kiadásának alapja, mely a jelenleg is kapható bq Aquaris E4.5, illetve az idővel árusítandó Meizu MX4 eszközökhöz fog érkezni. A legújabb frissítés a következő hetekben válik elérhetővé a telefon-tulajdonosoknak OTA (Over-the-Air) frissítés formájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #1
    Meglepő, hogy ilyen kis cég létükre milyen mennyiségű platformot támogatnak (mobil, iot, cloud, desktop) az oprendszerükkel.