Gyurkity Péter

2016 végén térne vissza a Nokia

Az Androidot futtató készülékek esetében a cég kizárólag a tervezést vállalná magára.

A Nokia kapcsán a telefonos részleg eladását követően már többször olvashattunk arról, hogy a cég visszatérne az okostelefonok piacára, ez azonban a Microsofttal megkötött szerződés értelmében csak a jövő év második felében indulhatna meg, akkortól lenne ugyanis lehetőségük új fejlesztések bemutatására. Most nagyon úgy tűnik, hogy tűkön ülve várják az időpontot.

A Re/code oldalán megjelent cikkben saját forrásokra hivatkozva írnak arról, hogy a Nokia illetékesei valóban tervezik a visszatérést, erre pedig a lehető legkorábbi időpontban sort is kerítenének. Sajnos az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen megoldásokkal képzelik ezt el, de az egyértelműnek tűnik, hogy a szerződés megkötése óta megjelent egyetlen új készülékük, a Nokia N1-hez hasonlóan a feladatokat megosztva érnék el a piaci megjelenést, vagyis a finn cég kizárólag a tervezési munkát vállalná magára, a gyártási és terjesztési részt pedig meghagyná egy kínai partnernek.

Az N1 éppen emiatt ütött el némileg a megszokott dizájntól, amit a 2016 során megjelenő új okostelefonok esetében is valószínűnek tartanak. Mi több, a szoftveres oldalon jó eséllyel az Android kapna helyet, vagyis itt nem bíznának semmit a véletlenre és a piac legerősebb szereplőjére támaszkodva érnék el a remélt sikert. Az elmúlt hónapokban több szakemberrel bővítették a Devices részleg gárdáját, azt azonban nem tudni, hogy pontosan mekkora összeget szánnak az újabb kísérletre.

A Nokia márkanév újbóli megjelenése (amikor a Microsoft fokozatosan megszabadulni igyekszik attól) meghozhatja a vásárlók kedvét, de nyilván sok múlik majd azon, hogy pontosan milyen hardveres és szoftveres ajánlattal kínálják majd az új fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #4
    Semmi esélyünk, a fő vásárlóknak már nem mond semmit a nokia, egy letűnt kor emléke csak. Akiknek meg a symbianos borzalmak jutnak eszükbe az sem jobb. 3410 utáni Nokia már vagy nem érte meg vagy rossz volt.
  • Gauge #3
    A Nokia ott hibázott nagyott, hogy a Meego-t hagyta veszni. A WP nem volt rossz lépés, de a kizárolagosság bevezetése igen. Szerintem úgy tudnának a picra lépni újra, ha valami eredetit csinálnának. A Jolla felvásárlása pedig erre kiváló alkalom. Ex-meegos csapat, nincs pénzük, de vannak jó ötleteik...
  • blehel #2
    ezen olyan sokat ne gondolkodj, hisz tudjuk mit adott el a Nokia. A Symbian elsüllyesztése nem értem hogy jön ide, eladás előtt már süllyesztve volt, és ha nem WPre, hanem Androidra tértek volna át, a Symbian sorsa nyilvánvaló volt. Nosztalgia ide, vagy oda, a Symbian megérett a pusztulásra.
  • SupraMKIII #1
    Mit fog a HW-en tervezni? Hagyjuk már...
    Tehát, nokia logóval érkező kínai eszközökre számíthatunk...

    Biztosan hangos üzleti siker fogja követni, és hatalmas részesedésével gyökerestül forgatja majd fel a többiak által kialakított rendet a piacon :-)

    Én csak azon gondolkozom, hogy tulajdonképpen mit is adott el a nokia? A logót nem, a szabadalmak egy már nem létező oprendszerre és eszköztipusra vonatkoznak... Vagy csak a symbian-t akarták elsüllyeszteni?