Gyurkity Péter

Felvásárolta az Alcatelt a Nokia

Megerősítették a két cég összeolvadásáról szóló korábbi pletykákat, így zárkózna fel a Nokia. Az Alcatel új készülékét akár fejjel lefelé fordítva is használhatjuk.

Még tavaly decemberben merült fel először, hogy a Nokia az Alcatel-Lucent felvásárlásával erősítené meg saját pozícióit a mobilhálózati technológiák piacán, hogy még szorosabbá tegye a versenyt a nagy rivális Ericssonnal. A korai sajtóértesüléseket most hivatalosan is megerősítették, majd pedig bejelentették a felvásárlást.

A Nokia háza táján a mobiltelefonos részleg eladását követően sem apadt el a hírfolyam, itt többször szóba került az elhagyott piacra történő visszatérés, valamint alternatív lépések sorozata, amely szintén a piaci pozíciók megerősítését szolgálná, bár inkább a megmaradt érdeklődési területen. Most ez utóbbi kapcsán jelent meg egy érdekes hír, mégpedig a cég hivatalos honlapján, ahol kijelentették, hogy igazak voltak az Alcatel-Lucent megszerzésével kapcsolatos korábbi pletykák. A cég illetékesei elárulták, hogy jó ideje tárgyalnak a részletekről, nem sokkal később pedig hivatalosan is bejelentették a megállapodás részleteit.

A 15,6 milliárd eurós üzletet ugyan már elfogadta mindkét társaság vezetése, de a szabályozó hatóságok jóváhagyására még várni kell, a Nokia várakozása szerint csak 2016 első felében zárulhat le az ügylet. A Nokia számára a tranzakció elsősorban a mobilhálózati technológiák megszerzése miatt lenne hasznos. Az Alcatel saját vezetéknélküli infrastruktúrája komoly bevételeket szolgáltat a jelenlegi tulajdonosoknak, ennek megszerzésével nem pusztán az LTE területén lépne előre a Nokia, de a kapcsolódó piacokon is szorosabbra fűzné a versenyt az Ericssonnal, jelentős mértékben megnövelve saját piaci részesedését. A lépéssel még jobban az ügyfelekhez igazíthatnák ajánlataikat, illetve a mobil mellett vezetékes kínálatot is kialakíthatnának.


Az Alcatel OneTouch Idol 3 két méretben érkezik majd

Az egykor még közös leányként tevékenykedő, ma pedig a kínai TCL tulajdonában lévő Alcatel Mobile Phones eközben újabb készüléket rajtoltat el. Még februárban, az MWC alatt mutatták be érdekes megoldásukat, amely OneTouch Idol 3 néven bukkant fel, a sorozat harmadik generációját képviselve. Már akkor megtudtuk, hogy egyszerre két külön változatot dobnának piacra, ezek pedig először Európában válnának elérhetővé, az előrendelés meghirdetésére azonban egészen mostanáig kellett várni.

A cég amerikai oldalán jelzi a felhasználóknak, hogy az előrendelés április 21-én indul, onnantól kezdve lehet majd bejelenteni érdeklődésünket, hogy még az ebből az alkalomból meghirdetett kedvezményes áron szerezzünk be egy példányt. Az opcióval élő felhasználók korlátozott ideig 250 dolláros áron juthatnak hozzá a készülékhez, pontosabban annak 5,5 hüvelykes érintőképernyővel ellátott változatához, ami 30 dolláros megtakarítást jelent majd, hiszen az ár a hivatalos megjelenés pillanatában 280 dollárra ugrik. A kisebbik testvér egy 4,7 hüvelykes kijelzőt kap, amely a Snapdragon 615 chip helyett a 410-es típus egy-egy példánya, az 1080p helyett pedig a 720p felbontás egészít majd ki, gyengébb kamerák és az Android 5.0.2 kíséretében.

A két telefon igazi érdekessége, hogy akár fejjel lefelé is használhatók, hiszen a cég a szimmetrikus dizájn mellett döntött, a hangszórók mellé egy-egy mikrofont is mellékelve. Ezt azzal indokolták, hogy az okostelefonok előhalászásakor 50 százalék esélyünk van arra, hogy fordítva tartjuk a készüléket, ez pedig további kényelmetlenséget jelent, különösen amikor gyorsan szeretnénk reagálni egy beérkező hívásra – ennek kiküszöbölése jó eséllyel a fizikai károk megelőzésében is segít, hiszen ritkábban esne ki a kezünkből a telefon, miközben annak fordítgatásával bíbelődünk. A márciusi bemutatón Európa esetében áprilisi megjelenést emlegettek, ez 199 és 249 eurós áron történne meg, már amennyiben a helyzet nem változott azóta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #9
    "Dehát az Alcatel sokkal nagyobb cég volt mint a Nokia, nem? Inkább a Microsoft vásárolta meg..."

    A kézben megfogod, rátapasztod a füledre telefonrészlegtől fosztották meg a Nokiát.
    De ettől függetlenül, a bazi nagy antennákat, meg a konténereket, amik az adótornyot adják, tehát amit felszerel a háztetőre a mobilszolgáltató, azt továbbra is gyárt a Nokia. Sőt, az Ericsson is, pedig ők már kézben tapicskolható, fülre tapasztandó, bele kell beszélni telefont már vagy egy évtizede nem gyártanak. Mert ugye volt a Sony és jól megvette őket és lett Sony-Ericsson, de ők is csak telefonokat gyártottak. Bazi nagy antennákat, meg konténereket, meg telefonközpontot azt nem. De az Ericssonnak az a része, ami nem került a Sony keblére, az meg igen.

    Nem is értem, hogy nem raktad fejben össze, hogy egy megszűnt mobiltelefongyártót hogyan akarnak utolérni...

    Egyébként a cikkszerző sincs magasabb színvonalon, mint te, mert az Alcatel is így járt. Háttérberendezéseket gyártanak, a kézbe vehető telefonokat már a kínaiak gyártanak. Szerintem a poszter sem tudta ezt még fejben összerakni....
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.04.16. 20:11:23
  • MuldR #8
    A Nokian reszesedeset a Nokia kb 10 eve 100% ban eladta. Mar semmi kozuk egymashoz. Es igen, valoban a Nokia gumicsizma gyartassal kezdte :) BTW a Nokian Hakkapeliitta egesz jo teligumi, csak draga :(
  • kvp #7
    Ez a nokia mar csak a telefonos reszleg nelkuli nokia. Tovabba az alcatel a telefonos reszleg nelkuli alcatel. A kinai keszulekek egyebkent jok es filleres aruk van. A ket mikrofon meg zajcsokkentesre is jo, mert kiszurhetoek vele a mas iranybol jovo hangok. Igazabol mar a regebbi keszulekeken is volt, csak nem reklamozza senki.

    ps: Plusz hir, hogy a nokia gumigyarto ceg el es virul. Ez foglalkozott regen gumicsizmak eloallitasaval, mig jelenleg foleg traktorgumikat gyartanak.
  • Major #6
    Egy eszterga padjuk sincs, nem hogy mobilos részlegük. :D
    Utoljára szerkesztette: Major, 2015.04.15. 20:33:21
  • Tetsuo #5
    Aham. És akkora vagyona van a Nokiának, hogy felvásárol ilyen cégeket? Vagy már az Alkatel sem a régi? Régen egész Európa mentő és rendőrszolgálata az ő rendszerüket használta...
  • Sequoyah #4
    Nem, a Nokia az Nokia marad. A Nokia telefonos reszlege (a kapcsolodo szabadalmakkal egyutt) kerult megvetelre a Microsoft altal. Ezenkivul a Nokia markanevet mint telefonos markanevet is hasznalhatja a Microsoft meg nehany evig, aztan az visszakerul a Nokiahoz, mint ceghez. A Microsoft ennek ellenere nem hasznalja a markanevet jelenleg.

    Most van a Nokianak egy uj telefonos reszlege, plusz a markanev is visszakerul majd hozzajuk, szoval par ev es ugyanott tartanak mint eddig. remelhetoleg ezuttal okosabban csinalva...

    Tehat a "Nokia" egyarant jelent egy cegnevet, es tobb markanevet is. Es ezek most kulon eletet elnek.
  • Palinko #3
    meg nem az volt hogy a Nokia mint név megszűnik?
  • Tommy D #2
    "Alcatel-Lucent is not to be confused with Alcatel OneTouch, which is now owned by China's TCL Communication."
  • Tetsuo #1
    Dehát az Alcatel sokkal nagyobb cég volt mint a Nokia, nem? Inkább a Microsoft vásárolta meg...