Berta Sándor

Reklámblokkolót perel az Axel Springer

Az Axel Springer kiadó keresetet nyújtott be a reklámblokkolót fejlesztő Eyeo GmbH ellen.

Az Adblock Plus szoftvert fejlesztő cégnek nem igazán kell aggódnia, mert a bíróság előzetes álláspontja az, hogy a terméket alapvetően nem kellene betiltani. Ugyanakkor a kiadónak jobbak az esélyei egy másik kérdésben, amely szerint az Eyeo bizonyos cégeket előnyben részesít, ami sértheti a piaci versenyhez való jogot - erről az első tárgyalási napon Heinz-Georg Schwitanski tanácsvezető bíró beszélt.

Az Axel Springer kiadó azt akarja elérni, hogy a honlapjain megtilthassa az Adblock Plus használatát, mert emiatt komoly reklámbevételektől esik el és ezt a gyakorlatot az üzleti modellje elleni támadásnak tekinti. Amennyiben a kölni bíróság ítélete ellen bármelyik fél fellebbez, úgy a végső szót a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság mondhatja ki. Az Axel Springer mellett egyébként a Zeit Online, a német RTL és a Süddeutsche Zeitung is azt tervezi, hogy hasonló okokból pert indít az Eyeo GmbH ellen.

Az Adobe és a Pagefair startup közös tanulmányából kiderül, hogy az Adblock Plus használata általánossá vált. A Pagefair egy olyan alkalmazáson dolgozik, amely semlegesítheti a reklámblokkoló megoldásokat . Az érintett oldalak az Adblock Plus miatt hirdetési bevételeik 20-50 százalékát veszíthetik el.

A Mobile Geeks bloggerei már tavaly februárban kiderítették, hogy az Adblock Plus készítői több tízmillió dollárt kerestek az egyes cégekkel való együttműködésen. A The Financial Times azt írta, hogy a fejlesztőknek a Google, a Microsoft, az Amazon és a Taboola ismeretlen nagyságú összegeket fizetett azért, hogy a szoftver átengedje a szűrőin a reklámjaikat. Az Eyeo visszautasította, hogy tájékoztatást adjon az így befolyt bevételeiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #29
    Bírom, hogy minden reklámutáló hozzászólásban előjön a pénisznövelő vagy hüvelygomba reklám. Én ilyet még se az SG-n, se Indexen vagy más jelentős portálon nem láttam soha. A tévében valóban van hüvelygomba reklám, de interneten pont, hogy egy normális cég nem fogad be ilyet. Az összes Viagra stb. reklám illegálisan, spamben terjed.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2015.03.15. 16:21:23
  • bdzsana #28
    Ez így van. Nem egyoldalú a dolog koránt sem, viszont valamilyen lépést tenni kell és ehhez mindkét oldalról kell a kompromisszum.
    Tudomásul kell venni, hogy a szellemi termékek ma már egyre nagyobb szerepet kapnak a gazdaságban, és el kell dobni végleg azt a felfogást, hogy amit a kezeddel nem tudsz megfogni annak nincs valódi értéke.
    Akár játékról/filmről vagy bármilyen tartalomról beszélünk, azok mások befektetett munkájával keletkeztek. És ezt a befektetett munkát jellemzően 3 úton tudják kamatoztatni.
    1: Fix pénzért adják
    2: Reklámokat tesznek bele
    3: Adomány, avagy annyit fizetsz amennyit akarsz.

    Az első kettőt a felhasználók jó része élből elutasítja, mert sokan úgy gondolják, hogy nekik az adott termék "jár" ingyen bérmentve. A harmadikról, meg az utóbbi hetek egyik IOS sikerjátékának készítője tudna mesélni. Minden user arról ír, milyen zseniális ez a megoldás, mekkora jó fej ez a fejlesztő, csakhogy a bevételek már nem ilyen szépek.
    Mert hiába lett toplistás, hiába lett 5*-os értékelésű, hiába nem pénzsóvár az app, ez még mindig kevés ahhoz, hogy a felhasználók megbecsüljék.

    A tartalomszolgáltatóknak is közelednie kellene egy elfogadható ponthoz árban/reklámban, de a userek is felfoghatnánk, hogy az "internet is free" nem azt jelenti, hogy az interneten minden ingyen van, hanem az internet szabad.
  • Archenemy #27
    Egyébként egyrészt tényleg visszás, hogy valaki Adblocker mellett ugat, hogy miért nem elég jó minőségű ez a neki ingyenes oldal, de a másik az, hogy ha az oldalak megnéznék, hogy milyen reklámot raknak ki, és nem mindenhol a pénisznövelő meg ránctalanító meg "ettől dühbe jönnek az orvosok" csodaszer lenne, akkor kevesebben blokkolnák, az tuti.
  • Archenemy #26
    "A buszon fizetek! Mint ahogy az újság is elő van fizetve! "
    Ezeknek nem a teljes árát fizeted, busznál nem tudom, de újságok gyak. a hirdetésekből élnek, nem az eladásokból.
  • ostoros #25
    -Ha tized ennyi sem lenne, az nem lenne hátrány.
    -A busz hatósági áras. Ott a reklám csak + bevétel az önkormányzatnak.
    A többivel egyet értek.
  • bdzsana #24
    Mondjuk ugye a sok adblockos, amikor elveszi a bevételét a szerkesztőknek, közben azért tudja fikázni őket, hogy írhatnak ilyen cikkeket ilyen tévedésekkel és nyelvtani hibákkal:)
    Bocsi srácok, ezt tudják megfizetni:)
  • bdzsana #23
    Nem, nem vagyok hülye. Az a hülye aki azt gondolja, hogy létezik olyan hogy ingyen. Mindenki pénzből él. Szerinted az sg.hu szerkesztői miből élnek?
    Jobban tetszene, ha azt mondanák nincs reklám, de 1 dollár/hó az oldal látogatása? Képzelj el egy reklám nélküli internetet, csodás lenne nem de? Biztos ugyanannyi tartalom lenne mint most ugye? A nagy lóf.szt lenne ugyanennyi, tized ennyi sem lenne, ha nem lehetne ebből megélni, vagy ugye a másik megoldás a feliratkozási díj, de mibe, hogy az ellen is tiltakoznál.

    Fizetsz a buszért? Na ne mond. Csak ha nem lenne a busz oldalán reklám, mert neked nem tetszik, akkor fizethetnél többet és fakkolnál, mi olyan drága ebben sz.rban nem?

    Nem nem kell végignézni a 100. pénisznövelős reklámot, tiltakozz úgy, hogy olyan oldalakat látogatsz ahol nincs, vagy nincs sok reklám, mint ahogy a drága termékek helyett az olcsóbbat választod.

    Nem beszélve arról, hogy ez Adblock nem egy jótékonysági intézmény, mert jó pénzért átenged ezt azt. Magyarul abból keres súlyos pénzeket, hogy más bevételeit happolja el.
    Amúgy teljesen fölösleges a vita, mert már vannak blokkolhatatlan reklámok, illetve továbbiak vannak fejlesztés alatt. Amiket meg lehet blokkolni, majd fizetnek az Adblocknak, hogy azért csak lássál már egy két péniszpumpát:)

  • ostoros #22
    Egyébként témába vág:
    https://www.youtube.com/watch?v=QevvLIZDmFo
  • ostoros #21
    Hülye vagy? A buszon fizetek! Mint ahogy az újság is elő van fizetve! Meg mellesleg az internet is. De azért bámuljam a reklámjaikat igaz? Hát kapják be!
    .
    Ezen felül, még ha legalább értelme lenne, de nincs! Mikor lennél elégedett? Ha végignéztem a 23 ezredik pénisznövelős szarságot? Vagy a 25 ezredik tíz nap alatt kigyúrt leszel, vagy az 50 ezredik te vagy az 1 milliomodik látogatót? Mikor lesz elég?
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.03.15. 10:56:15
  • bdzsana #20
    "Ja, igen. A tartalom kéne. Mint ahogy a reklámozás előtt is volt internet, idióta. És képzeld, ha tv-t nézek, nem vagyok kíváncsi a reklámokra. Sőt, ha rádiót hallgatok, akkor sem. De még, ha buszra szállok, akkor sem érdekel a busz oldalán a hirdetés, sem a kis kijelző a belső terében! Ilyen förtelmes ember vagyok!"

    Jó ez ugyanaz, hogy én szeretek buszozni, de a fizetés nem érdekel. Szeretek újságot olvasni de nem szeretem kifizetni az árát. Micsoda förtelmes ember vagyok. Nem tudom a te foglalkozásod mi, de szeretném ingyen megkapni amit te alkotsz.
    Természetesen a reklámok nélkül is volt internet, de az már nagyon régen volt. Ma már az emberek hatalmas része ebből él.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.03.15. 10:48:10