Berta Sándor

Ismét támadhatóvá váltak az Adblock fejlesztői

A világ legismertebb reklámblokkoló programjában fizetős kiskapuk vannak a nagyobb cégeknek.

Az online hirdetési piac nagyságrendje évente 120 milliárd dollár körül van. A különböző cégek hatalmas összegeket, valamint számos eszközt vetnek be azért, hogy üzeneteiket eljuttassák potenciális ügyfeleikhez. De az emberek közül sokan nem akarnak hirdetésekkel találkozni, ezért blokkoló alkalmazásokkal egészítik ki böngészőiket. A szoftverek közül a legismertebb az Eyeo startup által fejlesztett Adblock Plus.

A kiegészítőben létezik egy fehér lista, ami a cég által elfogadható hirdetéseket tartalmazza. Ezek kizárólag nem zavaró, kevéssé agresszív bannerek lehetnek, így támogatják a reklámoktól függő weboldalakat. A The Financial Times most arról írt, hogy miközben erre a szűrt listára a kisebb cégek ingyen rá tudnak kerülni, addig a nagyobb cégek komoly összegeket fizetnek érte. Az Adblock Plus fejlesztőinek a Google, a Microsoft, az Amazon és a Taboola ismeretlen nagyságú összegeket fizettek azért, hogy a szoftver átengedje a szűrőin az ő reklámjaikat. Az Eyeo visszautasította, hogy tájékoztatást adjon az így befolyt bevételeiről. A brit gazdasági újság ugyanakkor talált egy olyan vállalkozást, amely azt állította, hogy a startup az elérhetővé tett hirdetésekből származó bevételeknek akár a 30 százalékát is elkérheti.

A Google és az Amazon eddig nem reagált az állításokra. Számos piaci szereplő attól tart, hogy az Adblock Plus és a hasonló megoldások alkalmazása veszélyezteti az üzleti modelljeiket, ezért például az RTL és a ProSiebenSat.1 kártérítést követel az Eyeo vezetőitől. A cég adatai szerint a reklámblokkolót eddig több mint 300 milliószor töltötték le és havonta több mint 50 millióan használják rendszeresen. Az Eyeo rámutatott, hogy a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy akár a fehér listán szereplő, vagyis a szűrők által elvileg engedélyezett hirdetéseket is blokkolják.

A Mobile Geeks bloggerei már tavaly februárban kiderítették, hogy az Adblock Plus készítői több tízmillió dollárt kerestek az egyes cégekkel való együttműködésen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Viktor800428 #11
    Bocs, az alábbi neked szólt volna, szóval a HOSTS file-os dolog érdekesnek tűnik, köszi! :)
  • Viktor800428 #10
    Hm... Ez érdekesnek tűnik, köszi!
  • SanMaster #9
    Pénzt keresnek a programjukkal, na ne már, most azonnal leszedem! Ki a faxomat érdekli? Ne villogjon a sok szemét, én ennyit akarok, és kész. ABP, itt figyel a sarokban, kis 2-es van az ikonon, máris kettőt megfogott! :D
  • ostoros #8
    Király, vagy, épp ezt kell csinálni. Ha mindenki ezt csinálná, akkor nem érné meg ezt a mocskos üzletet csinálni, és lehúzhatnák a rolót.
    Minden tiszteletem a TIÉD.
    Személyes okom is van gyűlölni őket, a családban már két rokont is megkárosítottak nagy összeggel.
    Betiltanám az összes ilyet, mellé még a teleshopot, és a jósnős energiaküldős műsorokat is.
    .
    Szóval azt mondom, MINDENKI húzza csak az időt az ilyenekkel szemben, ameddig csak tudja. Ezzel is nehezíti hogy balekokat találjanak. Vagyis védem a közösségem. És még bosszút is állok. :)
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.02.05. 01:12:00
  • paby88 #7
    direkt az idióta reklámok miatt nem nézek tv-t már majdnem 10 éve bejöttek a netre is a reklámok pofátlanabbnál pofátlanabb módszerekkel jött rá a megoldás és erre azt is kijátsszák....
  • FoodLFG #6
    HOSTS file
    http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

    nem kell ide semmilyen adblock, ami belelát minden oldalba, amit megnézel és lassítja a megjelenítésüket... D:
  • Sequoyah #5
    Szerencsere ezen a teruleten el a piacgazdasag. Ha tul sok reklamot engednek at, majd jon egy masik ad blocker, es azt fogjuk hasznalni. Ezert elemi erdekuk, hogy a felhasznalot ne duhitsek fel, mert akarmennyit is igernek nekik a vallaltok a hatso kapukert, ha tulzasba viszik elbukjak a penzt.
  • gothmog #4
    Hát én egyszer megpróbáltam nem bunkó módon lerázni egy telemárketingest, végighallgattam, és aztán mondtam neki, hogy köszönöm, nem érdekel a terméke. Erre valami tahó módon kioktatott, hogy legközelebb ezzel kezdjem. Mármost, velem lehet beszélni, szóval azóta ha véletlenül felveszek egy rejtett számú hívást, és meghallom a márketinges háttérzajokat, egy határozott NEMÉRDEKEL kíséretében kinyomom. Mostanában már a "jónapotkívánok" elhangzása előtt.

    Az adblockot pedig sosem azért telepítem, hogy rosszat tegyek a reklámozó cégeknek, hanem azért, mert ha nincs fent, a weboldalak jelentős része hányingerkeltően használhatatlanná válik a sok ugráló tolakodó, néha hangoskodó) szar miatt. Egyelőre betölti a funkcióját, szóval maradhat.
  • Zero001 #3
    Nagy a tehetetlensége az ilyen nagy volumenű jelenségeknek. A reklámcégek megszokták, hogy bárhol bármit a pofánkba baszhatnak kéretlenül, aztán amikor véletlenül azzal szembesülnek, hogy kollektíve elküldjük őket a büdös picsába, akkor hisztiznek, és valakin le akarják verni a balhét.

    Én egyébként meg lassan ott tartok, hogy a reklámot mint olyat már egy figyelmeztető jelnek tartom, mert ugyan jó bornak is kell cégér, viszont arcba tolós tukmálás nem. Amit úgy kell lenyomni az emberek torkán, az valószínű igazából senkinek nem kell, plusz két tökugyanolyan termék közül amit reklámoznak, az szükségszerűen drágább.
    Tehát ha véletlenül meglátok egy reklámot, akkor vagy messziről elkerülöm a terméket, vagy ha esetleg érdekel, akkor is keresek egy más gyártótól ugyanolyat.

    Tudom, hogy köcsög egy dolog, de amikor telefonon hívnak fel tukmálni valamit, akkor addig húzom az agyukat, míg ŐK rakják le a telefont. El szoktam mesélni szerencsétlen droidnak, hogy azért nem kell a termék, mert ő tukmálja. Ha nem kell tukmálóembert fizetni, akkor nyilván olcsóbban megkapom. Néha hozzáteszem, hogy kereshetne normális munkát is.
    Ha meg hazudnak, az meg aztán végképp fasza szórakozás. Próbáltak valami fasz bambuszzoknit rámsózni olyan szöveggel, hogy az országban csak náluk kapható. Mondtam neki, hogy most így rögtön egy tucat helyet talált nekem a gúgli, ahonnan tudnék rendelni... Persze jött a terelés, hogy az nem olyan... Aztán megkérdeztem, hogy az amit mondott, hogy svájci a cég az a szokásos kvázi-offshore megoldás, hogy Svájc európai viszonylatban adóparadicsom, ellenben nem része az EUnak, tehát az EUs fogyasztóvédelmi előírásokat sem kell betartania?
    Na erre már nem kaptam választ...

    Tudom, hogy egy szemét paraszt vagyok, de aki kurvának áll, ne sírjon ha basszák, nálam ez jár a kéretlen hívásért.
  • CRMessen #2
    Ez egy kiegészítő, ráadásul ingyenes. Mindenki a saját felelősségére használja. Demagóg dolog rátámadni a fejlesztőire ilyesmiért.