Gyurkity Péter

Android és Windows egyazon okostelefonon

Érdekes kínai fejlesztés van készülőben, amely mindkét operációs rendszert támogatná.

Kínai források számoltak be elsőként a Wei Yan cég állítólagos új készülékéről, amely egyelőre házon belül készül, arról semmilyen hivatalos információ nem áll rendelkezésünkre. A fejlesztés dual-OS opcióval érkezne, vagyis egyszerre két eltérő operációs rendszer futtatását tenné lehetővé.

A Weibo mikroblog portál lapjain bukkant fel először a telefon, amely a Wei Yan Sofia nevet kapta, nem véletlenül, hiszen egyik alapvető komponense az Intel által fejlesztett SoFIA (Smart or Featurephone with Intel Architecture) chipkészlet. Ezt a chipgyártó cég a belépő szintű piacra szánt olcsó megoldásként igyekszik népszerűsíteni, ennek megfelelően nem várhatunk tőle nagy teljesítményt, de nyilván nem is ez, hanem a két szoftveres platform egyidejű támogatása lenne a fő attrakció. Amennyiben hihetünk a magát megnevezni nem kívánó forrásnak, ez az Android 5.0 Lollipop, valamint az új Windows 10 lenne, amely azonban még csak egyetlen alkalommal volt látható éles tesztelésen.

Az okostelefon hardveres listáján a külső információk alapján egy kereken 5 hüvelykes, Full HD felbontást támogató kijelző szerepel az első helyen, amelyet az Intel már említett chipkészlete, egy 13 megapixeles hátoldali kamera, annak 5 megapixeles előlapi társa, valamint 2 GB RAM és egy 32 GB-os belső tároló egészít ki – nem is annyira rossz összeállításról van tehát szó, ezek alapján a telefon a középkategóriában is megállja majd a helyét. Kérdés, hogy mikor és milyen áron jelenne meg a Sofia, erről ugyanis egyelőre semmilyen részlet nem látott napvilágot.

Érdemes megemlíteni, hogy korábban két másik vállalat is foglalkozott a dual-OS opció támogatásának gondolatával. Az Android One program kapcsán Európában is megismert indiai Karbonn például tavaly tervezte egy hasonló megoldás piacra dobását, míg a Huawei esetében szintén felmerült egy ilyen kezdeményezés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #7
    hardveresen
  • Jakuza1 #6
    En ertem amit irsz, csakhogy az erdeklodes hianya inkabb a gyartoktol erkezik.
    A felhasznaloknak az a jo, ha egy keszulekkel minnel tobb funkciot,OS-t stbt tudjanak hasznalni, viszont akkor kevesebb lenne a piacon a szetosztott profit. Ezert nem csinalnak ilyet surun rendesen kidolgozott technologiaval ill. herveresen jol felepitett keszulekekkel. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a tablet gyartok is ezekbol a gyartokbol kerulnek ki igy a sajat termekpalettajukon is konkurenst allitananak sajat maguknak is.
  • CairoJack #5
    Egyszer már próbálkoztak vele, de "akkora volt az érdeklődés", hogy a porjektet előbb lelőtték, minthogy kiadták volna az első telefont. (Értsd, a világon senki nem mutatott komoly érdeklődést iránta).
    És ha belegondolsz logikus. Senki nem fog ide-oda váltogatni. Eldönti, hogy neki melyik a szimpatikusabb OS és onnantól azt fogja használni. Innentől kezdve halál fölösleges az egész.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.02.11. 10:16:37
  • Jakuza1 #4
    Tabletekben van mar ilyen, telefonra is illo lett volna mar korabban.
  • Lacee86 #3
    Szerintem meg érdekes ötlet. Meglátjuk.
  • bakkerman #2
    Ja,nem kene ra az android
  • CairoJack #1
    Bukás lesz.