Berta Sándor

Jövedelmező szakma a digitális takarító

Számos vállalkozás foglalkozik világszerte a nem kívánatos digitális nyomok eltüntetésével vagy elfedésével. Ügyfeleik elsősorban politikusok, menedzserek és hírességek, de egyszerű magánszemélyek is akadnak.

Christian Scherg ügynöksége 15 embert foglalkoztat és amikor megbízást kapnak a kínos tartalmak eltüntetésére, akkor azonnal munkához látnak. A megrendelők általában olyan emberek, akik reflektorfényben vannak és nem sajnálják a pénzt ilyen célokra. Az egyes digitális takarítások költségei mindig az adott ügy nehézségétől függenek, de az összeg havonta minimum több ezer eurót tesz ki. A munkák akár több hónapon, sőt, több éven át is tarthatnak.

"Másképp nem megy. Annak nincs értelme, hogy digitális sminkkel kendőzzük el a múlt hibáit, majd azt higgyük, hogy ennyivel sikerült is eltüntetnünk azokat. Az ember megpróbálhat lenyomni egy jéghegyet a víz alá, de az végül újra fel fog bukkanni" - fejtette ki a szakember.

Az alkalmazott módszer a következő: ha például valakinek a neve mellett a keresőkben a csalás szó bukkan fel, akkor nem csak megpróbálják töröltetni a találatokat, hanem akár újakat generálnak és ezzel elrejtik a meglévő hivatkozásokat. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az adott személyt új színben tüntessék fel, árnyalják a róla kialakult képet és a többi online találat elterelje a csalási esetről a figyelmet. Ugyanakkor nem mindenkinél alkalmazható ez a fajta korrektúra. Vannak olyan esetek, amikor kénytelen arról tájékoztatni az ügyfelet, hogy nem tudja eltüntetni a nyomokat.

Vannak elvi kérdések. Egy másik platform ügyvezetője, Christian Keppel például azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak bűnözők és szélsőségesek jó hírének helyreállításával. Ő a cégét 2007-ben alapította, ez volt az első ilyen jellegű portál Európában. Náluk eltávolítandó bejegyzésenként a minimális díj 29,95 euró. Fizetni akkor is kell, ha az ügynökség nem tudja elvégezni a feladatot, de az esetek többségében ez a veszély nem fenyeget, mert 100 felkérésből 85-ben sikerrel járnak. Az átlagos ügyintézési idő 3-4 hét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #3
  "és amikor megbízást kapnak a kínos tartalmak eltüntetésére, akkor azonnal munkához látnak."

  Brilliáns! Melyik cég nem lát munkához azonnal, amikor megrendelést kap? Béka segge már ez a lap is...
 • Narxis #2
  huhahahahahuáuáuáuá de jót nevettem
 • sárkánylovag #1
  Na hát akkor én is alapítok egyet.
  "Igazat mondtunk nappal , igazat mondtunk éjjel"
  A volt miniszterelnök.
  Ha fizet így marad meg az utókorra.