Berta Sándor

Elérhető a Raspberry Pi 2

A miniatűr számítógép legújabb változata erősebb, 35 dollárba kerül és a Windows 10-zel is kompatibilis.

A Raspberry Pi 2 a Broadcom BCM2836 típusú rendszerchipre épül, amelynek négy ARM Cortex A7 magja van, ezek 900 MHz-es órajelen működnek. Az integrált grafikus chip a Videocore IV, míg a RAM 1 gigabájt. Eben Upton, a Raspberry Pi Alapítvány első embere elmondta, hogy a plusz teljesítmény elsősorban az olyan alkalmazásoknak jöhet jól, amelyek az OpenCV-t használják.

A Raspberry Pi 2 egyébként szinte teljesen megegyezik a Raspberry Pi B+ változattal, így például ugyanúgy legfeljebb négy USB-porttal és Ethernet-porttal rendelkezik. A képi megjelenítés egy HDMI-kimeneten keresztül valósítható meg, míg az operációs rendszer MicroSD-memóriakártyára telepíthető. A Raspberry Pi 2 már kapható, a bevezető ára 35 dollár. Upton arról számolt be, hogy már legalább 100 000 készüléket legyártottak és továbbiakat is készítenek. A Raspberry Pi A és B+ modellek továbbra is megvásárolhatók lesznek.

Az új eszközhöz elérhető lesz a Raspbian nevű Debian-verzió, de ezenkívül más operációs rendszerek előtt is nyitott lesz a lehetőség. A támogatott szoftverek között van a Windows 10, ugyanis a Microsoft kibővítette a Windows Developer Program for IoT programot és év közben ingyen kínálja majd az operációs rendszert a fejlesztőközösség számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pityugonzales #1
    A fejlesztés jó iranyba megy, nagyon tetszik :)