Gyurkity Péter

Idén érhetik el az árparitást az OLED-panelek

A hordozható termékek kijelzőinél a Samsung idén érheti el az árparitást a TFT LCD-vel.

Az OLED-kijelzők kapcsán hosszú évekig problémát jelentett a magasabb ár, illetve a nagyobb méretű példányok selejtaránya és az ebből fakadó lassú térhódítás. Utóbbi ugyan továbbra is komoly dilemma elé állítja a piacvezető gyártókat, ám a kisebb fizikai méreteknél már idén elérhetik az árparitást.

Távol-keleti források számoltak be a napokban arról, hogy a Samsung Display 2015 során végre elérheti az árparitást saját OLED-fejlesztései, illetve a hagyományos TFT LCD panelek között, legalábbis a hordozható termékek kategóriájában, ami természetesen a fizikai méretet illetően jóval kisebb példányokat jelenti. Az árkülönbség eddig itt is megtalálható volt az eltérő technológiát képviselő megoldások között, ám míg 2013-ban egy-egy OLED panelt a cég 10-15 dollárral drágábban kínált, addig ez a rés tavaly 5 dollárra szűkült, idén pedig teljesen eltűnhet, ami egyben azt is jelentené, hogy jobb pozícióból folytathatják a versenyt a kínai riválisokkal.

Ehhez persze ez utóbbi cégeknek is lesz egy-két szavuk, hiszen míg a Samsung Display a selejtarány javításával 10 százalékkal tudta csökkenteni a hordozható termékekbe szánt OLED panelek előállítási költségét, addig a kínai Tianma Optoelectronics idén jelentős mértékben növelni fogja termelési mutatóit és ezzel együtt csökkenti majd árait. Az ő megoldásaik a Lenovo, a Huawei, a Coolpad, a ZTE, valamint számos egyéb gyártó termékeiben kapnak majd helyet (Full HD felbontást támogató TFT LCD panelek formájában), ami a Samsung mellett a Sharp számára is komoly kihívást jelenthet.

A Sharp egyébként a maga részéről japán sajtóértesülés szerint idén 40 százalékkal vágná vissza az IGZO panelek gyártását, mégpedig éppen az erős kínai verseny miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisedi #2
    " samsung oled-jeiben 1 pixelre jellemzoen 1 led jut, mig lcd eseten altalaban 3"
    No ennek fuss neki mégegyszer . LCD esetén NINCS 1 db led sem, nemhogy 3..
    (Illetőleg van pár x 10 db led körben háttérvilágítás gyanánt)
    És nem is ezért drágább a technológia. Az OLED azért drágább és nem csak a Samu által gyártottak,
    mert a szerves rétegek nyersanyagai drágábbak. A jó selejt aránnyal és nagy volmen-nel viszont elérhetik
    a mostani mesterségesen magasan tartott IPS panel árat. Szerintem egyébként megmarad az árkülönbözet a végén,
    de ezzel mi csak jól járunk.
  • kvp #1
    A samsung oled-jeiben 1 pixelre jellemzoen 1 led jut, mig lcd eseten altalaban 3. Ez azt jelenti, hogy atlag 4 (RGBG) oled pixelbol jon ki 1 darab lcd pixel. Tehat az oled panelek valodi felbontasa atlag a negyede egy lcd panelnek, csak tobb pixelt jelenitenek meg rajuk. Ez a szeleken minosegi hibakat okoz, de nagyobb felbontasoknal nem latszik. A mellekhatas az, hogy az azonos valodi felbontasu lcd-khez kepest meg mindig 4x annyiba kerulnek a samsung oled-ek. (a kinaiak is legalabb 3x annyiba)