Gyurkity Péter

2015-re terjednek el az OLED-kijelzők

Bár egyes gyártók már a nagyobb OLED-TV piacra dobásával kacérkodnak, a mobiltelefonok esetében is csak a következő évtized közepére terjednek majd el ezek a kijelzők, sok a visszatartó tényező.

Az iSuppli a hónap elején közölte legfrissebb tanulmányát a témában, amely ezúttal a mobiltelefonok esetében használatos változatok elterjedésének kérdésére koncentrál. Véleményük szerint még évek vannak hátra a komolyabb piaci részesedés megszerzéséig, és bár az okostelefonok népszerűségének egyértelmű növekedése elősegíti a folyamatot, sok tényező hátráltatja azt.

A piackutató cég 2015-nél húzza meg a fontos határvonalat, addigra ugyanis az idei 22 millió helyett már 178 millió, OLED-kijelzővel ellátott készülék jelenik majd meg, ami nyolcszoros növekedést jelent, 2013-ra pedig részesedésük globálisan 6 százalékra növekszik a jelenlegi 2 százalékról. Ez még mindig nem jelent nagy robbanást, ám mindenképpen jelzi, hogy a szebb színeket, kedvezőbb fogyasztási mutatókat, hosszabb működési időt, jobb kontrasztot és válaszidőt ígérő AM-OLED fejlesztések biztosan növelik majd súlyukat, különösen az egyre inkább internetelérésre használt okostelefonok terjedésével.

Az új technológia esetében nagy gondot jelent, hogy még mindig nagyon kevés gyártó készült fel az igazi rohamra, az árak továbbra is magasak, a példányszám pedig alacsony, ami nyilván nem kedvez a folyamatnak. Már eddig is megjelentek ilyen megoldások a piacon, ám sok esetben passzív mátrix (PM-OLED) fejlesztéseket használtak fel, amelyek csak a másodlagos kijelző szerepét töltik be az adott készülékeken. Az AM-OLED csak mostanra vált egyértelműen gazdaságossá, mégpedig a legutóbbi árcsökkentések, illetve a darabszám növelése eredményeként, hosszú út áll tehát még előttünk az üdvösségig.

A tanulmányban megjegyzik, hogy a hagyományos mobiltelefonok szegmensében is jó eséllyel elterjedhet majd az új technológia, ehhez azonban az kell, hogy az LCD-hez mérhető árakon jelenjenek meg az új kijelzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!