JohnnyCage

Sanyo: az OLED még nem kész a mobilokban való alkalmazásra

Bár a japán mobilszolgáltatók az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a színes OLED kijelzővel ellátott mobiltelefonok iránt, a Sanyo szerint a technológia egyelőre nem alkalmas a mobiltelefon készülékekbe való beépítésre.

A japán Sanyo Electric az OLED (Organic Light Emitting Diode - szerves fénykibocsátó dióda) kijelzők egyik vezető gyártója. A társaság ennek ellenére azonban úgy véli, a technológia egyelőre nem alkalmas a mobiltelefonok LCD kijelzőjének helyettesítésére.

"Rengeteget lehet olvasni a magazinokban arról, hogy az OLED fő alkalmazási területét jelenleg a mobiltelefonok jelentik, de egyelőre nem tudok ezzel egyetérteni" - mondta Tadahiko Tanaka, a Sanyo félvezető részlegének elnöke. Az általános álláspont szerint az OLED kijelzők a jövőben át fogják venni az LCD-k helyét a mobiltelefonokban, mivel a folyadékkristályos kijelzőkkel ellenben fényt bocsátanak ki, így nem igényelnek háttérvilágítást, takarékosabbak a fogyasztás terén, és még vékonyabb készülékek gyártását teszik lehetővé. Az OLED kijelzők emellett fényesebbek, nagyobb kontrasztot nyújtanak, és gyorsabbak, mint az LCD-k.

Az első generációs, passzív-mátrixos, legfeljebb öt színű OLED kijelzők már 1997 óta megtalálhatók a piacon. Az igazi előrelépést azonban az aktív-mátrix változatok fognak jelenteni, amelyek valósághű színvisszaadásra is képesek. Az aktív-mátrix OLED kijelzővel rendelkező mobiltelefonok prototípusait már számos cég kifejlesztette, az általános elterjedést egyelőre azonban megakadályozza egy probléma: Az új OLED kijelzők legfeljebb 3000 - 4000 üzemóra élettartammal rendelkeznek.

A Sanyo első aktív-mátrix OLED alapú mobiltelefonját Japán második legnagyobb mobilszolgáltatója, a KDDI Corp. tervezi bevezetni a jövő év első negyedében. Egy, a szolgáltatóhoz közel álló hírforrás szerint azonban ezt a tervet visszavetheti, ha a készülék ára sokkal magasabb lesz az LCD alapú modelleknél.

"A mobilszolgáltatók mindenképpen OLED kijelzős készülékeket akarnak a közeljövőben, de az árak egyelőre meglehetősen magasak" - mondta Tadashi Matsumoto, a Toshiba Display Devices and Components divíziójának elnök-vezérigazgatója, aki szerint a szolgáltatóknak egy ideig még meg kell elégedniük a fejlett LCD kijelzőkkel készülő telefonokkal.

"Mivel az OLED-ek esetében nem lesz szükség háttérvilágításra, amely a fogyasztást és a helyigényt egyaránt növeli, úgy gondolom, a technológia a jövőben nem csak a mobiltelefonokban, hanem az összes eszközben átveszi az LCD helyét" - mondta Matsumoto. "Ehhez azonban még legalább 2 - 3 év kell."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #13
    Ja, az amelyik bőr alá lesz ültetve és a retinára vetíti az információt. :o)
  • vax #12
    Akkor nálad a napelemes, az emberi test hőjét vagy a bioáramait hasznositók lesznek a menők. Ezek ha egyszer lesznek tovább fogják birni a mostaniaknál. Talán megéljük még.:)
  • tomcs #10
    gprs meg igenis jo :]
  • vax #9
    nem rossz a kommunikátor, de szerintem egy pda+gsm szett árban, használhatóságban, tudásban, hasznosságban jobb vétel ma már.
  • troc #8
    Nem így kell felfogni. a mobiltech fejlődése egyre gyorsul, 2003-ban minden cég sok-sok színes kijelzős + GPRS-es modelt fog a piacra dobni - annyi lesz mint a szemét. Magyarán egymást árai alá licitálnak majd. erre persze még nem kell beruházni, de két három év múlva nem túl lehengerlő összegért lehet majd olyan mobilt az átlagfelhasználónak is megvennie, amivel online tévétnéz, digitális videókamera van benne, satöbbi...
  • Munch #4
    Pontosan...
    De a lúzerekkel nem kell foglalkozni... :)))