Berta Sándor

Fura elképzelései vannak a Blackberry vezetőjének

A Blackberry első embere egyenlő feltételeket követel. John Chent az zavarja, hogy számos alkalmazás kizárólag egy platformra érhető el, más operációs rendszerekre pedig nem.

Azt szeretné, ha ez a helyzet megváltozna és ha kell, akár törvénnyel is kötelezné a fejlesztőket arra, hogy minden platformra elkészítsék a megfelelő szoftververziókat. A menedzser blogbejegyzésében kifejtette, hogy a Blackberry-eszközök tulajdonosait jelenleg diszkriminálják, hiszen sok program csak az iPhone készülékekre vagy az Androidot futtató modellekre hozzáférhető. E gyakorlat miatt pedig egy kettős rendszer alakult ki. Szerinte ezért kellene akár törvényileg is biztosítani az alkalmazássemlegességet és megtiltani a szolgáltatóknak, illetve a fejlesztőknek, hogy diszkrimináljanak bizonyos felhasználói csoportokat.

Chen leszögezte, hogy szabad, nyitott és nem diszkriminatív világhálót akar. A Blackberry vezetője egyébként nem elégedett meg a blogbejegyzés megjelentetésével, hanem levelet is írt a szenátusi kereskedelmi, tudományos és szállítási bizottságnak, illetve a képviselőházi energiaügyi és kereskedelmi bizottságnak.

A kis piaci részesedésű platformok egyik, ha nem a legnagyobb problémája pont az, hogy kevés kompatibilis program érhető el rájuk. Ez egy ördögi kör, hiszen az emberek és a gyártók éppen ezért nem választják ezeket a platformokat, míg a szűk felhasználói tábor elriasztja a szoftverfejlesztőket is. A kanadai gyártó kényszerű megoldást alkalmaz: engedélyezte, hogy az operációs rendszerére bárki letölthessen Android-kompatibilis programokat. A Microsoft megteheti, hogy más módszert alkalmazzon: összességében több százmillió dollárt fizet azért, hogy a legfontosabb, legjelentősebb szoftverek Windows Phone platformra is megjelenjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 75Latnok #8
    Nos ez a kijelentés minimum fura volt ettől az embertől. Mert ha valami Steve Jobs reinkarnáció mondta volna akkor megérti az ember....

    "Kedves" Cairo Jack!

    Hidd el a BB JÓ telefonokat gyárt. És igen mára nagyon leapadt a részesedésük, emiatt aztán a szolgáltatásaikat ki is kellett terjeszteni a többi platformra is. AZ hogy jó a készülék (és a kapcsolódó szolgáltatások) mi sem jelzi jobban, hogy a SONY -akikről még talán Te is tudod, hogy viszonylag jelentős telefongyártó vállalkozás- a legutóbbi hacker támadás után átállt a BB-re.....

    Persze az is lehet, hogy mindezt csupán amiatt mondta, hogy rávilágítson arra a tényre, miszerint vannak olyan csevegő progk, amik minden platformmal kompatibilisek.

    Viszont nem akarlak elkeseríteni, de nem csinálnak egyre nagyobb hülyeségeket, ellenben megmaradtak, és fejlődnek, illetve még telefonokat is sikerült gyártaniuk. Igaz játékra, menőzésre nem ez a legjobb választás, de csak simán használni (telefon, email, chat, stb...) tökéletes.

    SanMaster: Nem nem egy nagy kaka. Ha nem négyzetes kijelzővel rendelkező készüléket vásárolt volna a haverod, hanem pl egy Z10-et, esetleg Z30-at akkor nincs fekete csík. Ha állandó net is kell a havernak, akkor fizessen rá elő...ez sajnos nem a gyártó hanem a felhasználó hibája.

    Utoljára szerkesztette: 75Latnok, 2015.02.05. 10:30:45
  • CairoJack #7
    Ez egy elmebeteg! Hogy lett ez CEO??
    Esetleg, talán, netalántán, jó ár/érték arányú, értelmes telefonokat kellett volna gyártani az ilyen (amúgy erősen túlárazott) Passport féle elmebajok helyett, és akkor talán most nem lennének 1% alatt. Gyakorlatilag mostanra már mérhetetlen a BB részesedése. Innen nincs visszaút legalábbis egy ilyen elmebeteg CEO-val egész biztos. Ezt eltolták, ideje belátni.
    Szerintem már akkor is borzasztó nehéz lenne számukra a visszakapaszkodás, ha rálépnének a jó útra, de mivel még csak a közelében sincsenek (sőt, egyre nagyobb és nagyobb hülyeségeket csinálnak) ez lényegében lehetetlen.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.01.26. 18:35:22
  • SanMaster #6
    Hát ez tényleg bolond! És az is benne lesz a törvényben, hogy csak BB-re lesz kötelező fejleszteni, vagy WebOS, Tizen, és Firefox OS-re is. Párat biztos kihagytam. Egy szívlapáttal kéne meggyógyítania kis fejecskéjét!

    Egyébként nekem van BB tulajdonos ismerősöm, és tényleg lehet Androidos programokat telepíteni a legújabb BB verzióra (asszem 10.1.3, valami ilyesmi), de egy nagy kaka! A programok nem úgy futnak ahogy kéne, sok játékprogram, aminek kell Google + vagy Facebook kapcsolat, vagy állandó Net nem indul el. Fekete csík van lent, vagy fent, egyes funkciók nem működnek, szóval nem az igazi. Ezért sem veszek BB-t, mert gondolkodtam egy BB Passporton.
  • cadgers85 #5
    Tegye fel a kezet,aki a szabad vilaghalo alatt azt erti, hogy mindenki arra fejleszt,amire akar!........Most pedig tegye fel az,aki ugy gondolja, hogy a torvenyi kotelezes teszi szabadda!....1 ember? Meg valaki? Senki?
  • MuldR #4
    Es ez a BB elso embere! Nem csoda, hogy szarban vannak :)
  • caius marius #3
    Szegény állat...
    Énmegaztakarom, hogy a blackberry csinájjon rendes telefont! :)
  • SupraMKIII #2
    +1 :-)

    Egyébként tényleg nem normális ez az ember, de azt kell mondjam, a nagyobb software cégek sem azok.
    Pl. az adobe. Milyen már, hogy a flash-t benyomták mindenhova, merthogy ATYAÚRISTEN, az a világ legeslegjobb, meg még annál is jobb dolga - industry leading, meg miegymás: aztán csak megszüntették a fejlesztést szinte az összes mobil platformra.

    Köszönjük Emese...
  • Archenemy #1
    Én meg azt akarom, hogy John Chen tanuljon meg a világ minden nyelvén. Ha ezen igényét a világ minden nyelvén előadta, akkor meggondolom.